Yaz Günlerinde Mideleri Yormadan Bayram Ettirecek Tarifler
1 Ağustos 2018
Yaz Günlerinde Mideleri Yormadan Bayram Ettirecek Tarifler
1 Ağustos 2018
572 Görüntülenme
0 YORUM
Yaz gelince canımız ne yemek yapmak ne de yemek istiyor… Yemek yemekten çok keyif alanlar buna dahil olmasa da yaz günlerinde midemiz kışa istinaden daha çabuk yoruluyor, bu bir gerçek. Sıcak yemeklerden koşarak kaçtığımız bugünlerde en büyük dostumuz hiç kuşkusuz karpuz peynir ikilisi. Kendilerine rakip olamayacak olsa da sizler için yaz günlerinin kurtarıcısı soğuk yemekleri derledik!
Yeşil Zeytinli Kabak Bayıldı
MALZEMELER 8 adet kabak 6 adet soğan 1 çay bardağı zeytinyağı 2 diş kıyılmış sarmısak 3 adet domates 4 çorba kaşığı kıyılmış yeşil zeytin Yarım demet maydanoz Tuz, karabiber 2 su bardağı sıcak su
YAPILIŞI
Kabakları yıkayıp saplarını kesin. Üst kısımlarından boydan boya bir parmak kadar kesip, içlerini bir kaşık yardımı ile temizleyin ve kenara alın. Soğanları temizleyip yarım ay şeklinde doğrayın. Zeytinyağını geniş bir tavaya alıp üzerine soğan ve sarımsağı ilave edin. Renkleri dönene kadar kavurup üzerine kabukları soyulduktan sonra küp doğranmış domates, tuz ve karabiber ekleyin. 1-2 dakika pişirip ocaktan alın. Yeşil zeytin ve kıyılmış maydanoz ilave edip harmanlayın. Hazırladığınız harcı kabakların içine paylaştırıp düz bir tencereye yerleştirin. Suyunu ekleyip kapağını kapatın. Kabaklar yumuşayana kadar pişirip ocaktan alın. Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
Zeytinyağlı Enginar (Enginarlar Çeşme'den olursa tadından yenmez)
MALZEMELER 8 adet taze enginar 2 çorba kaşığı limon suyu Yarım havuç Yarım patates 5 adet arpacık soğan 3 çorba kaşığı zeytinyağı 12 dal dereotu Haşlanmış bezelye Birer tutam tuz ve tozşeker
YAPILIŞI Enginarları temizleyin. Bir tencereye su doldurup, limon suyunu ekleyin. Enginarları limonlu suya atın. Kaynayan limonlu suda enginarları haşlayın. Ayrı bir tencereye zeytinyağını alın. Arpacık soğanları yağda kavurun. Yuvarlak kesilmiş havuç ve patatesleri de ekleyip kavurmaya devam edin. Biraz su ekleyin. Enginarları sebzelerin üzerine dizin. Tuz ve şeker ekleyin. 2 dakika daha kaynatın. Soğuduktan sonra ince kıyılmış dereotu ve haşlanmış bezelyeyle servis yapın. Şakşuka
MALZEMELER 1 kg patlıcan 6-7 adet çarliston biber 2 adet kabak Sos için: 1 adet soğan 3 diş sarımsak 6 adet domates 1 çay kaşığı kuru nane Yarım çay bardağı zeytinyağı Üzerine: Yoğurt Kızartmak için: 2 su bardağı riviera zeytinyağı
YAPILIŞI Patlıcan ve kabakların kabuklarını soyun. Biberlerle birlikte küp doğrayın. Kızgın zeytinyağında ayrı ayrı kızartıp servis tabağına alın. Soğanı yemeklik doğrayıp içine sarımsağı kıyın ve zeytinyağında kavurun. Küp doğradığınız domatesleri ekleyip 1-2 dakika daha karıştırın ve ateşten alın. Naneyi ilave edin. Sos biraz soğuduktan sonra kızartmaların üzerine ekleyin ve karıştırın. Yoğurtla birlikte servis yapın.
Yoğurtlu Patlıcan Salatası
MALZEMELER 6 adet patlıcan Yarım kg süzme yoğurt 6 diş sarımsak Yarım kahve fincanı zeytinyağı, tuz
YAPILIŞI Patlıcanları közleyerek kabuklarını soyup, soğutun. İnce ince didikleyin. Sarımsakları döverek, tuzla birlikte yağa ilave edin. Patlıcanlarla karıştırın. Yoğurdu ilave edip, servis yapın.
Fırında Mücver
MALZEMELER 4 adet kabak 3 adet yumurta 4 yemek kaşığı un 1 paket kabartma tozu 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1/2 demet nane 1/2 demet dereotu 1/2 su bardağı yoğurt
YAPILIŞI Fırını 175 dereceye ısıtın. Kabağı rendenin ince kısmı ile rendeleyerek bir kâsenin içine aktarın. Yumurta, un, kabartma tozu ve diğer malzemeleri ilave ederek tahta kaşık yardımı ile bulamaçtan daha koyu bir kıvama getirin. Kabakları rendeledikten sonra suyunu iyice sıkmalısınız. Bu harcınızın sulanmasını engelleyecektir. Ayrıca kalıba harcı ne kadar ince yayarsanız, pişme süresi o kadar kısalacaktır. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Kaşık yardımıyla top şeklinde yağlı kâğıda eşit aralıklarla dizin. Ve kaşığın tersi ile yassı hale getirin. 175 derece kontrollü olarak 40-45 dakika pişirin. Fansız programda pişirmek daha uzun fakat eş pişirme sağlayacaktır. İşte bu kadar.
Barbunya
MALZEMELER 2 su bardağı barbunya 1 adet kırmızı soğan 1 adet havuç 2 adet domates 1 adet kırmızı biber 1 paket domates püresi 1 yemek kaşığı biber salçası 3 diş sarımsak 3-4 dal taze soğan 2 adet kereviz sapı 1 çay bardağı zeytinyağı 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı toz kırmızı biber YAPILIŞI Soğanı ince ince doğrayın. Domates, havuç ve biberi de minik küpler halinde doğrayın. Sarımsakları rendeleyin. Bir tencerenin içerisine zeytinyağının yarısını aktarın ve soğanları da ilave ederek soteleyin. Ardından havuç ve biberleri de ekleyerek sotelemeye devam edin. Ayıklanmış ve yıkanmış barbunyaları, salça, domates ve domates püresini de ekleyerek güzelce karıştırın. Üzerine 1 su bardağı kadar su ilave edin. Kısık ateşte pişmeye bırakın. Barbunyalar yumuşamaya başladığında içine kereviz saplarını minik minik doğranmış şekilde ekleyin. Tuz ve baharatlarını da ekleyerek karıştırın. Ocaktan alın ve birkaç dakika dinlendirdikten sonra içerisine taze soğanları ekleyerek karıştırın. Oda sıcaklığında ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra üzerine zeytinyağının geriye kalanını ilave edin ve işte servise hazır!
Ekşili Semizotu Çorbası
MALZEMELER 1 demet semizotu (ince kıyılmış) 1 adet orta boy soğan 1 su bardağı haşlanmış nohut 1/2 su bardağı pilavlık bulgur (yıkanmış, süzülmüş) 1 yemek kaşığı (tepeleme) domates salçası 2 yemek kaşığı (silme) sumak ekşisi (yoksa nar ekşisi) 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir) 1/2 çay bardağı sıvı yağ 1 litre sıcak su (arzuya göre sebze suyu)
YAPILIŞI Kuru soğanı küçük küpler olacak şekilde doğrayın. Bir tencerede sıvı yağ ile birlikte pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleştikten sonra salçayı ekleyin ve 2 dakika kadar kavurun. Toz biberi, sumak ekşisini ve tuzu ekleyip karıştırın. Yıkayıp süzdüğünüz bulgurları ve sıcak suyu tencereye ekleyip karıştırın. Bulgurlar pişene kadar orta ateşte kaynatın. Bulgurlar piştikten sonra haşlanmış nohutları ve son olarak ince kıydığınız semizotlarını tencereye koyun ve 3 dakika kadar kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak ya da soğuk servis edebilirsiniz!
Patlıcan Ruloları
MALZEMELER 2 adet patlıcan 4 adet cherry domates 8-10 adet fesleğen yaprağı 100 gr. Ricotta peyniri (veya tatlı lor) 1 avuç ceviz içi 1 diş sarımsak 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir) 1/2 çay kaşığı beyaz biber
YAPILIŞI Patlıcanları iyice yıkayıp, boyuna uzun uzun dilimleyin. Zeytinyağını tavaya alın ve kızdırın, patlıcan dilimlerini ızgara gibi pişirin. Pişen patlıcan dilimlerini kenara alın. Lor peynirini ezilmiş sarımsak ve beyaz biberle harmanlayın. Domatesleri dörde bölün. Her patlıcan dilimin uç kısmına, 1 tatlı kaşığı kadar lor, 1 dilim domates, 1 parça ceviz ve 1-2 yaprak fesleğen koyup, patlıcan dilimini yuvarlayın ve kürdanla tutturun.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (Gönüllerin Efendisi)
MALZEMELER Yarım kg salamura yaprak 1 su bardağı zeytinyağı 2 su bardağı baldo pirinç 5 adet büyük boy soğan Yarım kahve fincanı dolmalık fıstık 3 su bardağı sıcak su Yarım kahve fincanı kuşüzümü Yarımşar demet nane ve Dereotu 1 tatlı kaşığı tozşeker Tarçın, yenibahar, Karabiber, tuz Süslemek için: Limon
YAPILIŞI Zeytinyağını bir tencereye alın. Yemeklik doğranmış soğanı ve dolmalık fıstığı ilave edip, hafif pembeleşene kadar kavurun. Yıkanmış pirinci ekleyin ve kısık ateşte 15 dakika kavurmaya devam edin. Ocağın altını kısın ve 1 su bardağı sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin. Daha sonra içine kuşüzümü, ince kıyılmış nane ve dereotu, tozşeker, tarçın, yenibahar, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Salamura yaprağı fazla tuzunun çıkması için sıcak sudan geçirin ve süzün. Yaprağın orta kısmına sarma harcından 1 tatlı kaşığı koyun ve önce yaprağın üst kısmını daha sonra iki kenarını malzemenin üzerine kapatıp, sarın. Yaprak ve sarma harcı bitene kadar işleme devam edin. Sarmaları tencereye dizin ve üzerine 2 su bardağı sıcak su koyun. Önce harlı, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alın. Limon dilimleriyle süsleyip soğuk olarak servis yapın. İşte karşınızda hamaratlığın altın kuralı!
Pilaki
MALZEMELER 500 gram badalan fasulye 1/3 su bardağı zeytinyağı 2 adet soğan 1 adet havuç 2 diş sarımsak 2 su bardağı su 1 adet limonun suyu 2 adet kereviz Yarım demet maydanoz 3 adet kesme şeker Tuz
YAPILIŞI Zeytinyağını tencereye alıp, kızdırın. Kıyılmış soğanları ilave edip, pembeleşene kadar soteleyin. Küp doğranmış havucu ekleyin ve 1-2 dakika daha soteleyin. Sarımsak ve suyu ilave edin. Bir-iki taşım kaynatın. Kabuklarını ayıkladığınız badalan fasulyeyi haşlamadan tencereye alın. Limon suyu, küp doğranmış kereviz, kesmeşeker ve tuzu ilave edin. Ocağın altını kısıp, pişmeye bırakın. Soğuyunca servis tabağına alın. Maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyip servis yapın.
Derleyen: Damla Kılınç Tarifler: sofra.com ve yemek.com