Tarihin İlk Karadelik Fotoğrafı

30 April 2019
Yunus Şahin

Yunus ŞAHİN 1991 yılında Tokat’ta doğmuştur. Lise öğrenimi için İzmir’e gelen Şahin, hayatının yarısını burada geçirmiş ve şehre aşık olmuş, İzmir’den kopamamıştır. Profesyonel olarak Bilişim Sektöründe hizmet veren Şahin, 2017 yılında Office701 CA & IT şirketini kurmuştur. Kendisi de Yazılım Uzmanı ünvanını taşımakta ve ekibiyle birlikte sektöre hizmet vermektedir. 2016 yılında öğrenci olarak Özel Sahne Tozu Tiyatrosuna katılmış, Eylül 2018’de Yeni Aktörler oyuncu kadrosunda yerini almıştır...

Tarihin İlk Karadelik Fotoğrafı

  • 30 April 2019
  • 1000 Görüntülenme
  • YORUM

Tarihin İlk Karadelik Fotoğrafı

Evet sevgili okurlar, yeni sayımızdan herkese merhabalar. Geçtiğimiz günlerde tarihi bir olay gerçekleşti ve bu tarihe şahitlik etmek bizlere de kısmet oldu…



Çok uzun yıllar, büyük masraflar ve yoğun çabalar neticesinde tarihin ilk kara delik fotoğrafı çekildi ve NASA bu fotoğrafı dünya ile paylaştı. Toplamda sekiz adet uzay teleskobunun tek bir noktada bir araya getirilerek ortak çalışmaları sonucu ve yüzlerce bilim insanının yoğun çabaları neticesinde elde edilen bu çok kıymetli görüntü, beraberinde değerli bilgiler de getirecek gibi duruyor. 20 yıldır bu kara deliği fotoğraflamak için çalışan ekibin içerisinde bir de Türk astronom var. İsmi; Feryal ÖZEL, kendisine bu yazı aracılığıyla tebriklerimizi iletiyoruz. 53 milyon ışık yılı uzaklıktaki kara deliğin fotoğrafını çekmeyi başaran bu ekip, uzay teknolojilerindeki ufku bir sonraki seviyeye taşımayı başardılar. Kim bilir ilerleyen yıllarda daha ne kadar kıymetli ancak şu an ulaşamadığımız bilgilere ulaşıyor olacağız…



Söylenti midir gerçek midir çok emin olamamakla birlikte, Feryal ÖZEL bu ortak çalışma için Türkiye’ye de bir uzay teleskobu kurulması projesi getiriyor ancak Türkiye bu projeyi değerlendirmiyor. Proje gerçekleşse elde edilen görüntünün daha net olacağı bilgisi kesin. Düşünsenize; tarihin ilk kara delik fotoğrafını çeken mikroskoplardan birine sahip olabilirdik ve dünya bizim sayemizde daha net bir kara delik fotoğrafını görüyor olabilirdi. Bilim için ne kadar da faydalı bir çalışma olurdu bu… Daha önce de söylediğim gibi; teknolojide Avrupa’nın hala çok gerisindeyiz, bu farkı kapatmak için de fazla bir çalışma yaptığımız söylenemez maalesef…

Şimdilik bizden bu kadar sevgili okurlar, konunun takipçisi olarak gelişmelerden önümüzdeki sayılarda sizleri de bilgilendiriyor olacağız. Gelecek sayıda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın…
 
Yunus Şahin

 

 


Yorumlar

Yorum Yap

500