Çocuklar İçin Teknoloji

28 February 2019
Yunus Şahin

Yunus ŞAHİN 1991 yılında Tokat’ta doğmuştur. Lise öğrenimi için İzmir’e gelen Şahin, hayatının yarısını burada geçirmiş ve şehre aşık olmuş, İzmir’den kopamamıştır. Profesyonel olarak Bilişim Sektöründe hizmet veren Şahin, 2017 yılında Office701 CA & IT şirketini kurmuştur. Kendisi de Yazılım Uzmanı ünvanını taşımakta ve ekibiyle birlikte sektöre hizmet vermektedir. 2016 yılında öğrenci olarak Özel Sahne Tozu Tiyatrosuna katılmış, Eylül 2018’de Yeni Aktörler oyuncu kadrosunda yerini almıştır...

Çocuklar İçin Teknoloji

  • 28 February 2019
  • 1053 Görüntülenme
  • YORUM
 


Çocuklar İçin Teknoloji

Yeni sayımızdan herkese merhaba sevgili okurlar. Bu yazımda, sürekli anlattığım teknoloji geliştirmenin gerekliliği konusundaki fikirlerime, çocuklarımızı da dahil ederek, çocuklarımızı bu konularda nasıl yönlendirmeliyiz ve nasıl korumalıyız, bunlardan bahsedeceğim. Evet sürekli teknoloji geliştirmekten, bunun gerekliliklerinden bahsedip duruyoruz. Peki olmazsa olmaz teknolojiyi çocuklarımıza nasıl sunuyoruz? Ya da onların teknolojik ürünlere olan ilgi, alaka ve yönelimlerini nasıl kontrol ediyoruz? Haydi gelin bu yazımızda bu çok kritik konuyu ele alalım…

Bugüne kadar benim gördüğüm çocukların maalesef neredeyse tamamı büyük bir mongol adayı. Bu kaba tabiri kullanmak zorunda kaldım çünkü bu konunun çok ama çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bu konudaki fikirlerimi anlatırken daha net anlaşılması için biraz sert konuşmak istiyorum…

Daha dört beş yaşlarında eline tablet, telefon alan çocuklar, saatlerce bu cihazlarda oyunlar oynuyor ve muhtemelen sizin kontrol etmediğiniz video içerikler izliyorlar! Ancak ebeveynlerin gözden kaçırdığı en kritik konu şudur ki; nasıl çocuklarınızı sokaklardaki dış tehditlere karşı korumaya çalışıyorsanız, aynı şekilde çocuklarınızın eline verdiğiniz tablet, telefon ya da bilgisayarlardaki içerikleri de kontrol edip, aynı şekilde korumalısınız. Çok yakın bir tarihte, oynadığı oyun yüzünden psikolojisi bozulan bir çocuk intihar ederek hayatına son vermişti, belki bu haberi duymuşsunuzdur. Yani bu içerikler bu kadar ciddi sorunlar doğurabilirler, lütfen bu konuda çok daha kontrolcü ve temkinli olunuz sevgili okurlar…

Çocuklarınızın oynadıkları oyunlar kadar izledikleri video içeriklerde çok önemli. Özellikle YouTube üzerinden çocuklarınızın izlediği içerikleri sık sık kontrol edin ve olumsuz olacağını düşündüğünüz içerikleri yayınlayan kanalları engelleyin. Aslında YouTube’un da bence videoları işlerken bir yaş sınırı koyması ve bunu kontrol etmesi gerek. Sadece 18 yaş sınırı ile yetinmemesi gerekir diye düşünüyorum…

Bir diğer konu ise; üretim, tüketim konusu. Üretimden kastım nedir; çocuklarımızın oynadıkları oyunları üreten kişi ya da firmalar. Bizler çocuklarımızı sadece tüketici olarak yetiştirmemeliyiz. Bir şekilde çocuklarımızın oynadıkları oyunlara olan ilgisini kullanarak, aslında o oyunları üretebileceklerini de anlatmalı ve sevdirmeliyiz. Kendi oyunlarını yapıp oynayan çocuklar düşünün, çok güzel olmaz mıydı? Bunu yapmak hiç de zor değil sevgili okurlar. Belirli bir yaşı geçmiş çocuklarınıza gerekli online eğitim setlerini satın alarak ve geliştirici programların kurulumunda yardımcı olarak, çocuklarınızı yazılım üretmeye teşvik edebilirsiniz. Çocuklarınız da okulda arkadaşlarına bunun havasını atacak ve diğer arkadaşlarını da yazılım geliştirmeye teşvik edecektir. Bir domino etkisi yaratabilirsiniz. :)

Eğer çocuklarınızı yazılım üretmeye teşvik edemezseniz, en azından oynayacağı oyunları bir ödül sistemine oturtabilirsiniz. Belirli bir süre oyun oynayabilmek için, belirli bir süre, merak ettiği ya da sizin belirleyeceğiniz konuları araştırmasını sağlayabilirsiniz. Bu durum çocuklarınızın hem gelişimini olumlu yönde etkileyecek hem de çocuklarınızda, bir şeyi elde etmek için çaba sarf etmesi gerektiği düşüncesini pekiştirecek ve mücadele ruhu aşılayacaktır. Dolayısıyla daha dirençli bireyler yetişecektir. Her şeyin çocuklarda başladığını unutmayın sevgili okurlar. Ülkemizin yarınlarının onlar olduğunu ve onların elinde olduğunu unutmayınız…

Sadece işe gidip çalışmak değil, aynı zamanda çocuk yetiştirmenin de bir sorumluluk olduğunu ve kendi başına yeterince derin düşünemeyen çocuklarımızın yerine düşünmenin de onlar için bir sorumluluk olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Naçizane tavsiyelerim bunlardır, aşağıda yine son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmelerden de bahsediyor olacağım. Gelecek sayıda görüşmek üzere, sağlıcakla kalın…

AMAZON KENDİNE AİT TESLİMAT ROBOTUNU GELİŞTİRDİ

"Amazon Scout" adı verilen yeni elektrikli teslimat robotu, e-ticaretin bir numaralı markası Amazon'un gözdesi haline geldi. Amazon, Domino’s ve Pepsi gibi dev şirketlerden sonra günümüzde elektrikli teslimat projesini deneyen son firma oldu. Bu yeni robotun elimizde bulunan detaylarını incelersek, dış görünüş olarak var olan robotlara benzerlik gösterdiğini görüyoruz. Hatta sektörün ilki olan Estonya'daki "Starship Technologies" firmasının cihazlarıyla neredeyse aynı görünüyor. Amazon Scout; şarjlı, 6 tekerleğe sahip ve teslimatlarını kaldırımdan giderek gerçekleştiriyor. 6 adet Scout robotu geçtiğimiz günlerde Snohomish County, Washington'da gün ışında deneme turuna çıktı. Amazon, "Scout" robotundan ileride yüksek verim alınır ise kullanım alanlarının artacağını belirtti…

SONOS VE IKEA'NIN GELİŞTİRDİĞİ AKILLI HOPARLÖR AĞUSTOS AYINDA TANITILACAK

Variety tarafından görülen o ki; Sonos ve Ikea, geçtiğimiz günlerde tanıtım videosunu yayınladığı akıllı hoparlörlerini Ağustos ayında tanıtmayı hedefliyor. 2017 yılında duyurulan ortaklık, Sonos ürünlerini Ikea mobilyalarına entegre etmenin sorunsuz yollarını bulmak ve yerleşik ev sistemlerine giriş maliyetini düşürme amacına yönelik bir girişimdi. Gerçekleşen iş birliği ile asıl hedeflenen sonuç Amazon Alexa, Google Asistant gibi yazılımlarla uyum hâlinde kalarak "müzik ve ses"i evlere sokmaktı. Ayrıca Sonos, Ikea'nın akıllı cihaz yelpazesi olarak bilinen Tradfri ile uyumlu olacağını açıkladı. Ek olarak söylemeliyiz ki Ikea ortaklığı, Sonos'un harcadığı tek çaba mobilyaya entegre edilmiş hoparlörler değil. Ağustos ayında Sonos, Amp ile çalışmak üzere tasarlanan dış mekân, tavan ve duvar içi "mimari hoparlörler" oluşturmak için ses şirketi Sonance ile iş birliği yaptığını duyurdu…
 
Yunus Şahin

Yorumlar

Yorum Yap

500