Yunus ŞAHİN 1991 yılında Tokat’ta doğmuştur. Lise öğrenimi için İzmir’e gelen Şahin, hayatının yarısını burada geçirmiş ve şehre aşık olmuş, İzmir’den kopamamıştır. Profesyonel olarak Bilişim Sektöründe hizmet veren Şahin, 2017 yılında Office701 CA & IT şirketini kurmuştur. Kendisi de Yazılım Uzmanı ünvanını taşımakta ve ekibiyle birlikte sektöre hizmet vermektedir. 2016 yılında öğrenci olarak Özel Sahne Tozu Tiyatrosuna katılmış, Eylül 2018’de Yeni Aktörler oyuncu kadrosunda yerini almıştır...
Çok sevgili Ege Life okurları; yeni bir sayıya merhaba derken, daha önce “Yazılım ve Acımasız Gerçekleri” yazımda, yazılım nedir sorusunu en kaba hatları ile anlatmaya çalışmıştım. Bu yazımda ise yazılım yaptırırken nasıl davranmalıyız, nelerin farkında olup, neleri bilmeliyiz, yine en kaba hatları ile anlatmaya çalışacağım…
Konuyu en çok sıkıntı yaşanan web tabanlı yazılımlar ile ele almak istiyorum. Web tabanlı yazılım denince ilk akla gelen web sitelerinde, mesela yazılımcı ile müşteri arasındaki ilişkiler nasıl olmalı bunları anlatacağım. Çünkü her ne kadar işi yazılımcı ya da ajanslar yapıyor olsa da son kararı müşteriler vermekte ve istedikleri kritik revize kararları ile işi olumlu ya da olumsuz etkileyebilmektedirler…
Web siteleri yapılırken ya da kaliteli web siteler yapılırken desem daha doğru olacak; ilk iş grafik tasarımcıya düşüyor. Buradaki püf nokta; çizimi yapan tasarımcı müşterinin yaptığı işi iyi anlayabilmeli ve web sitesini buna göre çizmelidir. Daha önce de bahsettiğim gibi bizim işimiz tamamen hayal ürünüdür. Gözün gördüğü, zihnin algıladığı kadardır. Öyle bir tasarım yapılmalı ki ziyaretçi siteye girdiğinde etkilenmeli ve sayfadan ayrılmadan, zevkle diğer sayfaları da inceleyebilmelidir. Bir de paralı hazır tema kullanma durumları var tabii. Bu yöntem; istemekte olduğunuz sitenin tasarımı çok değişik ya da sadece bize özgü olsun şartlarınız yoksa sizi maliyet ve süre açısından çok rahatlatacak bir yöntemdir. Nasıl uygulanır bu yöntem; sizin için web sitesi yapan kişi ya da kurum, sizin için ücretli tema satan sitelerden alakalı temalar seçip size gönderebilir, siz aralarından bir tanesini seçerek devam edebilirsiniz. Ya da direkt ilgili sitelerden kendiniz istediğinize en yakın temayı bulup, onun üzerinden devam edilmesini sağlayabilirsiniz. Burada şunu unutmayın; bu yöntemi seçmek sizin sitenizin kalitesini düşürmez, öyle ki bu temalarda çok güzel işlenip yine grafiker yardımıyla tema, bambaşka bir hal alabilir. Burada siteyi sıfırdan tasarlayabilen insanlar olduğu için temada olmayan alanlarda isteyip kodlanmasını talep edebilirsiniz. Benim son birkaç yıldır en çok tercih ettiğim yöntem de budur…
Şimdi de web sitesinin yapılış sürecine geçelim. Grafiker tarafından tasarlanan tasarım ya da tema üzerinden hazırlanan demo müşteriye sunulur ve ön onay için cevap beklenir. Müşteri, tasarımcının becerisine ve deneyimlerine güvenmeli, tamamen kendi zevkini siteye yansıtmak istememelidir. Bir şekilde onaylanan tasarım kodlanmak üzere yazılımcıya gelir. Her ne kadar yapılacak iş tasarımcı tarafından kurgulanmış olsa da yazılımcı konuyla ilgili tüm deneyimlerini siteye yansıtmalı ve müşteriye öneriler sunmalı, siteyi daha kullanışlı daha zevkli bir hale getirmelidir. Müşterinin farkında bile olmadığı, sadece 5-10 saniyede hüküm verdiği noktalara yazılımcı saatlerini vermiş olabilir. Bu noktada da emeğe saygı ile birlikte konuyu karşılıklı istişare etmeli ve gerekirse onaylamalıdır müşteri. Çünkü yazılımcı iki ay sonra revize gelmesin diye yapmış olabilir o işi. Yani şunu anlatmaya çalışıyorum; yapılan iş zor olduğu için yazılımcı ileri görüşlü olmak zorundadır. İşi geçiştirerek; sadece verilen işi yaparak değil, konuyu iyi analiz edip ileride müşterinin isteyebileceği ya da sitede gereksinim duyulacak bir alanı önceden görüp, o alanı eklemelidir. Bu olay hem müşteri için zaman kaybı olmaktan çıkar hem de yazılımcının yaptığı işi kolaylaştırır. İş bittiğinde bütün ayrıntılar gözden geçirilip, sistem en az bir kez kullanılmalıdır. Yazılımcı hatalı iş teslim etmemelidir. Çünkü ziyaretçi, bir kez bir sitede hatayla karşılaşırsa, bir daha o sistemi kullanmayacaktır…
Genel işleyiş bu şekildedir. Burada sıkıntı yaşanan olaylar; müşterinin kendi zevkince site yaptırması, ya hiç gerek duyulmayacak bir alan ekletmesi ya da gerekli bir alanı kaldırtması, logoyu bir tık yukarı alalım şeklindeki tasarımcının hem şevkini hem de tasarımdaki kurgusunu bozması vs. vs.
Kabaca olay şundan ibaret; eğer bir web sitesi yaptırıyorsanız, bunu siz yapamadığınız için başkasına veya başkalarına yaptırıyorsunuz demektir ve emin olun yaptırdığınız insanlar bu işi sizden daha iyi biliyorlar. Bu yüzden o insanlara güvenin ve bir şey söylüyorlarsa dikkate alın. Çünkü çoğu zaman söyledikleri şeyler sizin istediklerinizden daha zordur, yani burada bir art niyet aramayın…
İşin özü şudur; “Bilinçli Müşteri, Kaliteli Yazılım…”
Yunus Şahin