1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Veteriner Hekimlikte Ortopedi
Merhaba sevgili okurlar,
Bu sayımızda sizlere aynı zamanda kendi branşım da olan “veteriner hekimlikte ortopedi” konusundan kısaca bahsedeceğim.
Her geçen gün farklı alanlarda pek çok gelişme ile tanışıyoruz. Evcil hayvan cerrahi ve ortopedisi de her geçen gün yeni gelişmelerin yaşandığı alanlardan bir tanesi. Bundan sadece birkaç yıl önce yaygın olarak yapılamayan pek çok ortopedik operasyon bugün yeni geliştirilen cihaz, teknik ve öğretiler sayesinde kolaylıkla yapılabilir hale geldi. Bugün, küçük hayvan hekimliği hizmeti veren birçok klinikte röntgen, ultrason, endoskopi, artroskopi gibi olanaklar mevcut durumda. Dolayısıyla eskiden elle muayene edilip daha sonra da imkanlar dahilinde düzeltilmeye çalışılan kemik ve eklem problemleri bugün sahip olduğumuz teknolojik cihazlar sayesinde çok daha kısa sürede teşhis ve tedavi edilebiliyor. Ayrıca beşeri ortopedik cerrahide kullanılan pek çok cihaz ve ekipman, modifiye edilerek veteriner ortopedik cerrahiye uygun hale getiriliyor ve kullanılıyor. Mesela kliniğimize getirilen, eklem ya da kemik problemi olan bir hasta, dakikalar içinde radyografik incelemeden geçirilerek hastalığın teşhisi koyulabiliyor. Tedavi sürecinde ise plaklar, intramedullar pinler, hatta eksternal fiksatörler kullanılabiliyor.
Eklem problemlerinin başında kalça eklemi problemlerini görüyoruz. Örneğin bugün artık bazı ırkların daha yatkın olduğu kalça displazisinde röntgen sonrası kalçanın durumunu inceleyebiliyor ve farklı tedavi seçeneklerinden uygun olanını seçebiliyoruz. Yine yaygın bir eklem problemi olan çapraz bağ kopuklarında, muayene ve tetkikler sonrası, karar verilen en uygun yöntemle protezler uygulayabiliyor, diz eklemini yeniden konumlandırabiliyor ya da hayvanın kendi dokusundan yeni bir çapraz bağ oluşturabiliyoruz. Yüksekten atlayarak, kalça eklem bağını koparmış olan bir kedinin, kalça eklemini “Toggle Pin Uygulaması” dediğimiz bir yöntemle yeniden yapay olarak oluşturabiliyoruz.
Konuya kırık vakaları açısından bakıldığında da, uygulama ve yeniliklerin çeşitliliği şaşırtıcı derecede çok. Bugün, bir kedinin parmak kemiğini mikro plaklarla, bir köpeğin kırılmış bacak kemiğini intrameduller pinlerle ya da pek çok parçalı kırık vakasını eksternal fiksasyon yöntemleriyle tedavi edebiliyor ve büyük oranda başarılı sonuçlar alıyoruz. Yaban hayatında da çeşitli sebeplerle ortopedik problem yaşayan hayvanları yine farklı ve etkili bazı yöntemlerle tedavi ve opere ediyor, bir şahinin yeniden uçabilmesini ya da bir tilkinin tekrar yürüyebilmesini sağlayabiliyoruz.
Ş. Tuğrul Kunt