1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Merhabalar,
Pek çoğumuzun yolu şu ya da bu şekilde bir veteriner kliniğine düşmüştür. Türkiye’de genel pet kliniği yapısı genellikle girişte mamaların ve pet ürünlerinin satıldığı, az daha içeride bir muayene odasının ve gerekli diğer odaların bulunduğu bir yer şeklindedir. Bir veteriner kliniğine gittiğinizde diş çekiminden tıraşa, kısırlaştırmadan, göz ameliyatına kadar pek çok türlü hizmetin sunulduğunu görebilirsiniz. Hatta kanunen yasak olmasına rağmen pek çok yerde pansiyon hizmeti dahi verilmekte. Bu yazımda bunun neden bu şekilde olmaması gerektiğinden bahsetmek istiyorum.
Bir veteriner kliniği, polikliniği ya da hayvan hastanesi açabilmek için ruhsat almak gerekir. Bu ruhsatlar da genelde bu işletmenin fiziki yapısına ve içeride çalışan personelin sayısına bakılır. Personelden kasıt veteriner hekimlerdir. Gerekli personel sayısı ve fiziki yapıyı sağlayan her veteriner hekim ruhsatlı bir klinik, hastane ya da poliklinik açabilmektedir. Hayvan hastanelerinde aranan “uzmanlık” şartı bildiğim kadarıyla niteliğe yönelik tek şarttır. Ki zaten uzun yıllardır veteriner hekimlikte uzmanlık konusu büyük bir muamma ve belirsizlik içindedir. Umuyoruz yeni uzmanlık yönetmeliği bir an önce revize edilerek uygulamaya geçirilir ve eski uzman hekimlerin de hakları korunarak bu iş yapılır.
Yukarıda bahsettiğim üzere veteriner fakültesinden dün mezun olan bir meslektaşım kanunen bir hayvana her türlü müdahaleyi yapabilme hakkına sahiptir. Bu şu anlama gelir: Kedinizde bir beyin tümörü olduğunu düşünün. Çok riskli, çok bilgi ve tecrübe gerektiren ve aynı zamanda zor bir operasyondur. Bu operasyon hakkında hiçbir eğitim almadan da bu operasyonu yapmak veteriner hekimler açısından ülkemizde yasaldır.
Yıllarını ortopediye vermiş bir uzman hekim ve tez aşamasında bir doktor olarak açıkça söyleyebilirim ki, bir kişi aynı anda pek çok tür ve cinsin hem gözüne hem midesine hem dahili hastalıklarına hem de omurgasına ya da kırık kemiklerine yetkin bir şekilde müdahale edemez. Tamamı hakkında her şeyi bilmesi imkânsızdır. Öte yandan veteriner hekimler çok zorlu bir eğitim sürecinden geçerek, gerçekten de pek çok hayvan türünün, pek çok çeşitteki hastalıklarına hâkim olarak mezun olurlar. Fakat bahsettiğim şey bu değil. Tıp ve hekimlik çok ilerledi. Artık ameliyat etmeden endoskopi ile vücudun pek çok boşluklu organına müdahale edebiliyoruz. MRG, BT gibi sistemlerle özellikle kedi ve köpeklerde çok detaylı radyolojik incelemeler yapabiliyoruz. Eskiden yapamadığımız beyin operasyonlarını yapabiliyor, eklemlere en az insanlarda yapılanlar kadar iyi müdahalelerde bulunabiliyoruz.
Bu geniş yelpaze içinde branşlaşma olanağı bulabilen hekimlerin bir alanda kendilerini yetkin hâle getirmeleri ve yetiştirmeleri bu alanlara özel yerlerde çalışıp bir alana özel klinikler kurmaları hem hayvan sağlığı açısından faydalı olacak, hem hasta sahibini tatmin edecek hem de hekimi mutlu edecektir. Günümüzde ülkemizde bu şekilde klinik ve poliklinikler kurulmaya başladı. Bu meslek ve veteriner tıp camiası adına çok sevindirici. Ben de yetkin olmadığım ve benden daha iyi meslektaşlarımın olduğunu bildiğim konularda hastayı sevk etme yoluna başvuruyorum. Tıpkı sürekli başka meslektaşlarımdan sevk kabul ettiğim gibi. Bu konuyu rekabetin ve ekonominin dışında tutmak bana göre her meslekte olması gereken bir “saygınlık” şartıdır. Daha önceleri burada “hangi kliniğe gitmeliyim” diye bir yazı yazmıştım. Yazımı bitirirken şunu da o yazıma eklemeyi uygun görüyorum. Küçük dostunuzun yaşadığı problemle ilgili tedavilerde branşlaşmış ve yetkin olan hekimleri tercih ediniz. Sağlıklı günler dilerim.