Omuz Çıkıkları

01 April 2021
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Omuz Çıkıkları

  • 01 April 2021
  • 1063 Görüntülenme
  • YORUM

Merhaba. Bu sayıda sizlere evcil dostlarımızda gördüğümüz omuz çıkıkları problemlerinden bahsetmek istiyorum.

Omuz Çıkığı Nedir?

Eklem kompleks bir yapıdır. Kendi elemanlarının dışında ekleme destek olan çevre kasları da çok önemlidir.  Omuz çıkıkları edinsel ya da sonradan gelişen şekillerde karşımıza çıkar. Omuz eklemini oluşturan parçaların ve çevre kaslarının hasarı ya da gelişim bozukluğunda da ortaya çıkabilir. Omuz instabilitesini takiben meydana gelen omuz çıkıkları vakalarının sayısı da çok fazladır. Tedavi edilmediği durumlarda ciddi topallıklara ya da ön bacağın kullanılamaması durumlarına yol açabilir. Omuz çıkığının da instabilite gibi birkaç farklı şekli vardır. Bazı köpekler omuz bağları hasar gördüğünde ya da aşırı gerilme sonucu omuz kaslarında zedelenme meydana geldiğinde omuz çıkığı ile sonuçlanan bir dizi problem yaşayabilir. Omuz çıkıkları genelde erişkin, vücut ağırlığı fazla ve büyük ırk köpeklerde görülür... Etkilenen köpeklerde topallık ya da basmama tipiktir. Yüksek dereceli burkulmalardan ve omuz ekleminin ve kaslarının gerginliklerinden etkilenen köpekler, belirgin, dışarıdan rahatlıkla fark edilebilen bir kalıcı topallama yaşayabilir.

Omuz Çıkıkları Nasıl Teşhis Edilir?

 

Omuz çıkıklarının teşhisi, genellikle sedasyon veya genel anestezi altında yapılan bir fiziki muayene testi kullanılarak yapılır. Hekiminiz, osteoartrit varlığı ihtimalini de kontrol etmek için radyolojiden faydalanmak isteyecektir. Öte yandan bazı bağ ve kaslarının hasarı MRI yardımı ile görüntülenebilir. Yukarıdaki prosedürlerin tümü sedasyon veya genel anestezi gerektirir.

Omuz Çıkıkları Nasıl Tedavi Edilir?

Omuz instabilitesinin tedavisi burkulma ve zorlanma derecesine ve instabilitenin derecesine bağlıdır. Düşük dereceli yaralanmalar genellikle ameliyatsız olarak antienflamatuvar ilaç, egzersiz modifikasyonu, fizyoterapi ve hidroterapi ile tedavi edilir. Öte yandan cerrahınız aşırı zedelenme yaşanmamış ve travmaya bağlı akut olgularda dışarıdan eklemin stabilitesini sağlayabilir. Fakat bu eklemin daha sonraki zamanlarda da nüksler yaşayabileceğini unutmamak, bu konuda dikkatli olmak gerekir. Fizyoterapi planı hekiminiz tarafından size sunulabilir.

Yüksek dereceli yaralanmalar, protez stabilizasyonu, omuz artrodezi veya total omuz protezi kullanılarak tedavi edilebilir. Protez stabilizasyonu: Omuz stabilizasyonu için cerrahi teknik, insanlarda rotator manşet yırtıklarının yönetimi için kullanılan tekniklere göre modellenmiştir. Özel plaklar ve iplikler kullanılarak yine özel bir teknikle uygulanır.

Omuz füzyonu (artrodez): Şiddetli instabilite, çıkık, eklem kırıkları ve artrit dahil olmak üzere omuzu etkileyen en ciddi problemlerden etkilenen hayvanlarda artrodez en iyi seçenek olabilir. Buna "kurtarma" ameliyatı denir, çünkü eklemi kurtarmaya yönelik diğer tekniklerin düşük bir başarı olasılığına sahip olduğu durumlarda son çare olarak kullanılır.

 

Total omuz replasmanı: Oldukça zor bir tekniktir. Hastanın boyutuna göre özel kompleks yapıda protezler gerektirir. Gerekliliği durumunda hasta sahibi ile karşılıklı istişare ile bu tekniğin uygulanmasını değerlendiriyoruz. Total omuz replasmanı ile karşılaşılan başlıca komplikasyonlar, ameliyat sonrası dönemde omuz ekleminin çıkması, implantın gevşemesi veya enfeksiyondur. Enfeksiyon, herhangi bir cerrahi prosedürün nadir, ancak potansiyel olarak yıkıcı bir komplikasyonudur ve hastanın enfeksiyon geliştirmesini önlemek için mümkün olan her önlemi alıyoruz. Gevşeme riski de nadirdir. Hastanın ameliyat sonrası dikkatli hareket ettirilmesi, omuz ekleminin çıkmasını ve implantın gevşemesini önlemeye yardımcı olur.


Yorumlar

Yorum Yap

500