1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Merhabalar,
Köpeklerde kalça displazisinden sonra görülen en sık eklem problemlerinden biri de dirsek displazisidir. Dirsek displazisinin altında yatan neden genellikle genetiktir. Bazen de travmatolojik ya da edinsel sebepler de gözlenebilir. Genellikle yeni erişkin ve genç köpeklerde görülen dirsek displazisi kendisini ön bacakta topallama olarak gösterir ve teşhisi çok kolay olmayan bir hastalıktır. Genç hayvanlarda bulunan büyüme plaklarının zamanında kapanmaması, eklem stabilitesinin bozulmasına ve zamanla dirsek ekleminde mikro kırıklara, çatlamalara ve ayrılmalara sebep olabilir. Bu mikro düzeydeki bozuklukların ilk anda anlaşılabilmesi röntgen ile zor olsa da ilk olarak dirseğin farklı açılarda direkt radyolojik görüntüsü alınarak teşhis koymaya çalışılır. Gerekli durumlarda MRI ve BT uygulamaları da kullanılabilir. Fakat teşhisteki en etkin görüntüleme yöntemi artroskopidir.
Dirsek displazisi genellikle genç ve büyük ırk köpeklerde görülür. Genellikle her iki dirsekte birden bulunmaktadır. Bu sebeple büyük ırk köpeklerin 5-6 aylıkken eklem muayene ve kontrollerinden geçmesi yerinde olacaktır. Hastalığın tedavisi cerrahidir. Erken teşhis edilen durumlarda dirsek eklemi açılmaksızın yani açık intra-artiküler girişim yapılmaksızın artroskopi ile tedavi uygulanabilir.
Dirsek displazisinin asıl tanımı dirsek eklemini oluşturan Radius, Ulna ve Humerus kemiklerindeki dejenerasyonlar sonucu eklemdeki uyumsuzluktur. Konusunda uzman bir hekim genellikle röntgende bu uyumsuzluğu kolayca fark edebilir. Eğer teşhis erken koyulmuşsa tedaviye alınan olumlu yanıt oranı yüksek olacaktır. Opere edilen köpeklerin yüzde 10’u aşırı eklem dejenerasyonu yüzünden iyileşmeyebilir. Fakat erken teşhis edilip, erken müdahale edilen köpeklerde iyileşme oranı yüzde 90’lara kadar çıkabilir.
Eğer büyük ırk bir köpek sahibi iseniz sizlere önerim mutlaka köpeğinizi dengeli besleyerek obeziteden korumanız, 5-6 aylıkken hekiminizden dirsek kontrolü istemeniz ve ön bacakta meydana gelmiş olan ağrı ve topallıkları görmezden gelmemenizdir.
Sağlıklı günler dilerim.
Ş. Tuğrul Kunt