Köpeğimi Nasıl Beslemeliyim?

31 October 2018
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Köpeğimi Nasıl Beslemeliyim?

  • 31 October 2018
  • 1446 Görüntülenme
  • YORUM


Köpeğimi Nasıl Beslemeliyim?


Köpeklere verilecek gıda miktarını belirleyen; yaş, yaşadığı ortam ve yaşam şartları gibi faktörler önemlidir. Köpeklere verilecek gıda miktarını ve türünü belirleyen en önemli faktör köpeğinizin yaşıdır. Genç köpekler yaşlı köpeklere göre daha aktiftir ve daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Gebe ve doğum yapmış köpekler ise hem kendileri hem de yavruları için daha fazla kaloriye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca emziren, anne köpekler süt üretiminden kaynaklanan mineral açığının kapatılması için mineral bakımından zengin takviyelerle beslenmelidirler. Diğer yandan, bu durumlarla ilgisi olmayan ama zayıf ve hasta olan köpeklerin de eski güçlerini yeniden kazanmaları için fazla kalorili yiyeceklere ihtiyaçları olabilmektedir. 



Beslenme konusunda belirleyici olması gereken bir diğer husus da köpeğinizin egzersiz durumudur. Çalışan köpekler, (örneğin: bekçi köpekleri, çoban köpekleri, arama kurtarma, polis, asker ve av köpekleri...) sarf ettikleri fazla efor sebebiyle daha fazla kaloriye ihtiyaç duymaktadırlar. Yukarıda bahsi geçen tüm köpeklerin besin ve kalori ihtiyaçları fiziksel durum ve aktivitelerine göre belirlenmeli, ihtiyaç duydukları kalori miktarı özenle hesaplanmalıdır. 




Köpeğinizi ev yemekleri ile besliyorsanız, verilmesi gereken besin miktarını ayarlamanız ve kontrol altında tutmanız daha zor olacaktır. Dostunuza verilen her öğün, eşit miktarda karbohidrat, yağ ve protein (özellikle hayvansal protein) içermelidir. Hazır mamalarda bu oranlar homojen olarak ayarlandığından size kalan sadece mamanın gramajını belirlemek olacaktır. Evde kendimiz için hazırladığımız yemekler bizlerin sindirim sistemine uygun yemeklerdir. Unutmayınız ki köpek ve insanların sindirim sistemleri birbirlerinden farklıdır. 



Hazır mamaları üreten firmalar bu mamaların içeriklerini paketlerin üzerine yazmaktadırlar. Yine mama paketinin üzerinde köpeğinizin yaşına ve ağırlığına göre verilmesi gereken mama miktarı belirtilmiştir. En uygun öğün sayıları, 6 aydan küçük yavru köpeklerde günde 3-4 öğün, 6 ay ve 1 yaş arası köpeklerde 2 öğün ve bir yaşını geçen köpeklerde 1 öğündür. 




Yeni bir köpek edindiğinizde, köpeğinizi nasıl beslemeniz gerektiğini mutlaka veteriner hekiminizden öğreniniz. Hekiminiz köpeğin genel muayenesini yaparak ırkına, yaşına ve yaşam şartlarına göre beslenme önerilerinde bulunacaktır. 





İyi ve doğru beslenen köpeklerde bağışıklık sistemi, deri ve sindirim sorunları çok daha az yaşanacaktır. Dolayısıyla size de dostunuzun sağlığı için endişelenip, para ve vakit kaybetmek yerine onunla daha güzel ve kaliteli zaman geçirmek kalacaktır. Sağlıklı günler dilerim.     



Ş. Tuğrul Kunt

01.11.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500