Köpeğim Topallıyor. Ne yapmalıyım?

01 December 2021
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Köpeğim Topallıyor. Ne yapmalıyım?

  • 01 December 2021
  • 992 Görüntülenme
  • YORUM

Merhabalar,

Bu yazımda çok sık rastladığımız problemlerden biri olan köpeklerdeki topallama olgularından bahsedeceğim. Köpeklerde topallık olgusu pek çok sebepten meydana gelmiş olabilir ve iyi değerlendirilmesi gereken bir durumdur. Çünkü topallığa sebep olan pek çok hastalık ilerleyici özelliğe sahiptir ve tedavi edilmezse o bacağın hiç kullanılmaması ile sonuçlanabilir.

Diyelim ki köpeğinizle kısa bir gezintiye gittiniz ve eve döndüğünüzde köpeğiniz birden topallamaya başladı. Bu durumda yapmanız gereken ilk şey patinin altını ve parmak aralarını dikkatlice kontrol etmektir. Kesici bir cisim köpeğinizin patisini kesmiş olabilir ya da bir başka cisim batmış da olabilir. Bu durumda o cismi uzaklaştırarak alanı dezenfekte etmek en iyi seçenek olacaktır. Fakat her topallık bu kadar masum değildir. Birkaç gün geçmeyen topallıklarda ortopedide deneyimli bir hekime başvurmanız yerinde bir hareket olacaktır.

Aktivite sonrası artan topallıklar genellikle bazı eklem problemlerine işaret ederler. Örneğin belirli derecelerdeki diz kapağı çıkıkları ortaya çıkıp kaybolabilen topallığa yol açabilirler. Ya da yine belirli derecelerdeki kalça displazileri yoruldukça artan bir topallığa, iki ayağı aynı anda atarak koşmaya, merdiven çıkmakta zorlanmaya ya da hareket etmekte isteksizliğe yol açabilirler. Teşhisi zor koyulabilen dirsek displazisi hastaları ise hasarlı tarafı basarken kafalarını yukarı kaldırıp sağlam tarafı basarken indirebilirler.

Süregelen topallıklarda hasta sahibi olarak yapmanız gereken en doğru şey dostunuzu iyi gözlemleyerek hangi bacağı ile ilgili sıkıntısı olduğunu, topallığın ne zaman başlayıp ne zaman bittiğini ya da sürekli mi olduğunu belirlemek olacaktır. Çünkü bazı hastaların topallığının sebebini belirlemek için ileri görüntüleme yöntemlerine ihtiyacımız var ve sorunun dört bacaktan hangisinde olduğunu bilmek ve emin olmak hastanın da hekimin de işini kolaylaştıracaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

 


Yorumlar

Yorum Yap

500