Kedilerin İnfeksiyöz Peritoniti

31 March 2018
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Kedilerin İnfeksiyöz Peritoniti

  • 31 March 2018
  • 1087 Görüntülenme
  • YORUM

 

İnfeksiyöz Peritoniti


Bu sayımızda sizlere kediler için oldukça tehlikeli bir hastalık olan Kedi İnfeksiyöz Peritoniti (FIP) hastalığından genel hatlarıyla bahsetmek istiyorum. FIP hastalığı, hastalığa yakalanan kedinin pek çok organ ve dokusuna yerleşerek zarar veren bir hastalıktır ve sonucu ölüm olabilir. Hastalık kompleks bir seyir izler ve etkeni olan virüs Coronavirus ailesine aittir. 




Kedi İnfeksiyöz Peritoniti’nin iki formu vardır. Bunlar kuru ve ıslak formlardır ve her ikisinde de belirtiler komplikedir. Islak formunda fiziksel muayene ile teşhis koymak daha kolayken; kuru formun teşhisi daha zordur.  Zira ıslak form FIP’de hastanın karın ve göğüs boşluklarında bol miktarda sıvı birikimi mevcuttur ve bu sıvı yüksek oranda protein içerir. Kuru formda ise ağzı ve gözler başta olmak üzere çeşitli dış organlarda, göğüs ve karın boşluklarında lezyonlar şekillenir. Hastalık sinsi bir şekilde başladığı için erken tanısı zordur. Hastalığa yakalanan kedi, kademeli bir şekilde kilo kaybetmeye başlar, iştah azalır ve kilo kaybına rağmen göbekli bir görünüm kazanır. Bu belirtiler FIP hastalığına işaret etse de başka hastalıklarda da görülebileceğinden, fark ettiğiniz zaman, ivedilikle veteriner hekiminize başvurmalısınız. 




FIP, bulaşıcı bir hastalıktır. Semptom göstermeyen, taşıyıcı anneden yavruya geçişi mümkündür. Bulaşma sıklıkla dışkı yoluyla olmaktadır. Fakat dışkı dışında ağız ve burun akıntıları ile de bulaşabilir. Kedilerin bir arada ve bol miktarda bulunduğu yerlerde bulaşma daha yaygındır. İran kedileri hastalığa daha yatkındırlar. Yine 6 ay-2 yaş arası kediler hastalığa karşı daha az dirençlidir. Fakat hastalık her yaştaki kediye bulaşabilir. Hastalığın virüsünü alan kedinin bağışıklık sisteminin güçlülüğü hastalığın formu ve seyri üzerinde etkilidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kediler ıslak forma daha kolay geçiş yaparlar. 




FIP kediler için oldukça tehlikeli bir hastalıktır ve kesin teşhisi laboratuvar testleri ile koyulabilmektedir. Karın içi organlar arasında hızla yayılabildiğinden belirtilerin farkına varılır varılmaz teşhis ve tedavi yoluna gidilmelidir. Bahsettiğim bilgiler ışığında kedinizde gördüğünüz farklılıklar onun yaşamı için büyük önem taşımaktadır. Sevgilerle…


Ş. Tuğrul Kunt

01.04.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500