Kediler ve Çocuklar

31 January 2018
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Kediler ve Çocuklar

  • 31 January 2018
  • 1257 Görüntülenme
  • YORUM


KEDİLER VE ÇOCUKLAR


Merhabalar,





Kliniğimizde sık sık karşılaştığımız sorulardan biri olan “aynı ev içerisinde bebek ya da çocuk ile birlikte bir kedinin yaşayıp yaşayamayacağı” konusunda bir şeyler yazmak istiyorum. 



Evinde kedi besleyen birçok hasta sahibimiz, bir bebek beklediğini öğrendiği andan itibaren, çevresinin de etkisiyle bazı endişelere kapılmaya başlıyor. Bu endişelerin başında ise evdeki kediden kaynaklanabilecek olan Toxoplasma hastalığı ve bu hastalığın sebep olabileceği düşük riski geliyor. Öncelikle belirtmek isterim ki evcil kedilerde Toxoplasma hastalığına rastlanması oranı oldukça düşüktür. Fakat yine de riski sıfıra indirmek adına anne adayı, öncelikle bir hekime başvurarak kendisi için Toxoplasma testi yaptırmalı, ardından gideceği veteriner hekimde de kedisi için Toxoplasma testi yapılmasını talep etmelidir. Hatta planlı bir şekilde çocuk sahibi olmayı düşünen çiftler gebelik öncesi bu teste tabi tutulur ve yapılan laboratuvar analizi sonucunda Toxoplasma gondii etkenine rastlanılması halinde gebelik öncesi tedavi edilirse, bu, sorunsuz bir gebelik için atılmış etkin bir adım olacaktır. Eğer anne adayımızda daha önceden edindiği Toxoplasma etkeni saptanmaz ve kedimizde de bu hastalık etkenine rastlanmaz ise yeni bebek bekleyen çiftler, bazı kurallara uymak kaydıyla evlerinde kedilerine güvenle bakmaya devam edebilirler. Öncelikle, kedinizi kaliteli kuru mama ile beslediğinizden emin olmalısınız. Çiğ gıdalar hastalık riskini artıracaktır. Ayrıca kedinizin dışkısı ile direkt olarak temas etmenizi de önermiyorum. Eğer bebek bekleyen hamile bir bayansanız, kedinizin kum kabını temizleme işini eşinize devredebilir ya da her temizleme esnasında mutlaka kürek ve eldiven kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz. Alacağınız bu küçük önlemler, çok sevdiğiniz kedinizden ayrılmanıza gerek kalmadan güvenli bir gebelik dönemi geçirmeniz için size olanak sağlayacaktır. 





Evde beslenen kediler için olmazsa olmazlarımızın başında, düzenli takip edilen aşı ve paraziter uygulamalar gelmektedir. Veteriner hekiminiz tarafından size önerilen aralıklarla uygulanan aşı ve paraziter ilaçlar kedinizi, sizi ve çocuklarınızı birçok hastalıktan korumak adına çok önemlidir. 





Diğer yandan doğumdan sonra meydana gelebilecek kazalar da anne ve baba adaylarını endişelendirdiği için bazen kedi sahipleri kedilerini uzaklaştırma yoluna gitmektedirler. Unutmayın, bebek odasının kapısının kapalı tutulması, evinizin bir diğer çocuğu olan kedinizden ayrılmaktan çok daha kolay olabilir. Ayrıca kedi ya da kedilerinizin tırnaklarının düzenli aralıklarla kesilmesi ya da kestirilmesi de işinizi kolaylaştırıp içinizi ferah tutmanıza yardımcı olacaktır.





Kediler ve çocuklar iyi bir eşleşme oluştururlar. Birçok çocuk psikoloğu erken yaşta hayvan sevgisini öğrenen kişilerin ileriki hayatlarında da daha sağlıklı bir psikolojik yapıya sahip oldukları konusunda hemfikirdirler. Ayrıca küçüklüğünde bir kedi ile iyi bir bağ kuran çocuklar ileriki dönemlerde de bütün canlılara karşı daha fazla sevgi beslerler. 





Eğer ailenize yeni bir bebek bekliyorsanız ya da mevcut aile üyelerinize bir de kedi eklemek istiyorsanız, çocuklarla barışık kedi ırklarını beslemeyi tercih etmenizi öneririm. Yeni bir kedi alacak çocuklu aileler için önerilebilecek bazı karakter özellikleri büyük önem taşırlar. Evinize alacağınız kedinin ırkını seçerken bu ırkın fazla ve ani sese karşı toleranslı olmasına, ele alınarak sevilip okşanmaktan hoşlanmasına, uysal ve sosyal bir ırk olmasına özen göstermeniz iyi olacaktır. Ayrıca çocuğunuzun bazı özellikleri de uygun kediyi seçerken size yol gösterebilir. Mesela eviniz gürültülü ve çocuklarınız gürültü yapmaya eğilimliyse, İran kedileri gibi sessiz ve sakin ortamları seven kedileri beslemenizi önermem. 





Eğer çocuğunuz çok küçük değilse, kedi seçerken onu da beraberinizde götürmeniz faydalı olabilir. Böylece seçeceğiniz yavrunun çocuğunuza vereceği tepkiyi onu henüz eve almadan görebilirsiniz. Çocuğunuza sevecen bir şekilde yaklaşan ve ona yakınlık gösteren bir kedi yavrusu, evin içerisinde de uyumlu bir ilişkileri olacağı konusunda iyi bir işaret olabilir. Dokunulduğunda ya da sertçe tutulduğunda ısırıp tırmalamayan kediler evin içerisinde beslemek için daha uygun olabilirler.



Genel ırk özelliklerine göre küçük çocukları olan ailelerin evlerinde beslemek üzere edinecekleri ırklar ile ilgili bazı tavsiyelerde bulunmak gerekirse bazı temel ırklar ve davranış biçimlerinden bahsedebiliriz. Aşağıda bahsedeceğimiz kediler ve özellikleri size uygun kedi ırkının seçiminde yardımcı olabilir. Fakat bu sokaktan alacağınız herhangi bir yavru kedinin de çocuğunuzla iletişim kurabileceği gerçeğini değiştirmez. 


Abyssinian: Dost canlısı, oyuncu ve sosyal bir ırktır.
Burmese: Çocuklara karşı çok kibardır. Arkadaş canlısıdır.
Birman: Uysal ve uyumludur.
Ragdoll: Taranmaya çok ihtiyaç duymaz, çocuklarla arası iyidir.
İran: Uysal ve sakin bir kedidir. Sessiz ortamları sever, günlük taranma ihtiyacı vardır.
Manx: Çok kısa kuyrukludur. Böylece kuyruğundan tutulup çekildiğinde tırmalama riski ortadan kalkar. Uysal ve dost canlısıdır. 



Çocuğunuzu bir kedi ile büyütmek ona ömür boyu sevmeyi ve diğer canlılara saygı duymayı öğretir. Ayrıca sorumluluk duygusunun çocuğunuza aşılanması konusunda da büyük katkıları vardır. Bol mırıltılı günler dileğiyle…




Ş. Tuğrul Kunt

01.02.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500