Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi

01 February 2021
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Kedi ve Köpeklerde Tüy Dökülmesi

  • 01 February 2021
  • 966 Görüntülenme
  • YORUM

Merhabalar.

Bu yazıda sizlere en sık rastladığımız hasta sahibi sorunlarından biri olan kedi ve köpeklerdeki tüy dökülmelerinden bahsedeceğim.

Kedi ve köpeklerdeki tüy dökülmeleri fizyolojik olabileceği gibi bir problem ya da hastalığa bağlı olarak da meydana gelebilen bir problemdir. Evimizde beslediğimiz dostumuzun dökülen tüyleri hasta sahiplerimizi hem estetik olarak rahatsız etmekte hem de iç parazitlere karşı uygulama yapılmamış hayvanların tüyleri sağlık risklerini beraberinde getirebilmektedir. En sık rastladığımız soru ise “tüylerin kist yapıp yapmayacağı”dır. Öncelikle belirtmeliyim ki kedi ya da köpek tüyleri insanlarda kistlere sebep olmazlar ancak bu tüylerin üzerine bulaşmış olan endoparazit yumurtaları kistlere sebep olabilirler. Bu sebeple düzenli anti-endoparaziter uygulama çok önemlidir.

Kedi ve köpekler, fizyolojik olarak yıl boyu tüy dökseler de tüy dökülmesi ilkbahar ve sonbahar aylarında artar. Vücutta bulunan kıl örtüsünün hayvanları sıcaktan, soğuktan ve diğer bazı dış etkenlerden koruduğunu düşünecek olursak, mevsime göre özelleşmiş yapıdaki kıllarla örtünmek çok doğaldır. Kış aylarında edinilen sık ve kalın kıllar, bahar mevsiminde dökülerek yerini daha seyrek ve ince yapılı bir kürke bırakırlar. Yine yaz aylarındaki ince yapılı kürk ise sonbaharda değişerek yerini soğuktan korunmada daha etkili bir kürk yapısına bırakır. Diğer yandan, yavru kedi ve köpekler büyüdükçe yavruluk kürklerini değiştireceklerdir. Ev ortamında ve ısısında yaşayan dostlarımızda bu konuda bazı farklılıklar gözlemlenebilir. Sürekli evde kalan bir kedinin kürk yapısı da o evin ısısına göre dökülme zamanı açısından farklı olacaktır.

Fizyolojik tüy dökülmesinin dışında belirli problemlerin sebep olduğu tüy dökülmeleri de mevcuttur ve bunlardan ilki strestir. Stres, evcil dostlarımızda normalin çok üstünde tüy dökülmesine sebep olabilir. Özellikle kedilerde rastladığımız strese bağlı tüy dökülmesi dikkat çekmektedir. Taşınmalarda, yolculuklarda, diyet değişikliklerinde, eve yabancı bir insan ya da yeni bir pet aldığımızda kediler strese girerler ve tüy dökülmeleri inanılmaz boyutlara ulaşabilir. Öte yandan kısırlaştırılmamış erkek ve dişi kediler de çiftleşme mevsimlerinde hormonal değişiklik ve stres yüzünden tüy dökebilirler.

En sık rastladığımız tüy dökülmesi sebebi eksik ya da dengesiz beslenmedir. Ev yemekleri ve tek yönlü gıdalarla beslenen kedilerde ve köpeklerde tüy dökülmesinin önüne geçmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle evcil hayvanlarımızı onlara özel ve dengeli besin maddeleri ile beslemeliyiz. Sürekli ciğerle, sütle, et suyuna koyulan ekmekle ya da benzer gıdalarla beslenen hayvanların kürklerindeki sağlıksız görüntü hemen dikkati çeker. Öte yandan kalitesiz mamalarla besleme de aynı sonuca yol açabilir.

Uyuz, mantar, dermatit gibi hastalıklar da bölgesel tüy dökülmesine sebep olabilirler. Özellikle kaşıntılı dermatozlar kaşınılan bölgede tüy dökülmesini hızlandırırlar ve bu tür hastalıkların kontakt yoluyla vücudun diğer bölgelerine yayılabileceği, bazılarının sizlere de geçebileceği unutulmamalıdır. Petinizde bölgesel bir tüy dökülmesi fark ettiğinizde lütfen zaman geçirmeden bir uzmana götürünüz. Erken teşhis ve tedavi edilmeyen dermatolojik problemler hekiminizi ve sizi uzun süre uğraştırabilir. Tabii bu sırada evcil dostumuzun çekeceği sıkıntıyı da söylemiyorum bile.

Özellikle uzun tüylü hayvanlarda yapacağınız düzenli tüy bakımı, tarama, fırçalama gibi önlemler kürkün daha bakımlı olmasını, dökülerek etrafa saçılması muhtemel tüylerin tarakta ve fırçada kalmasını sağlar. Bu da evinizin içinde uçuşan tüylerden kurtulmanızın en kısa ve kolay yoludur.

Tıraş etmek bir kedi ya da köpeğin tüy dökmesini engellemez. Sadece dökülen tüyler daha kısa olacağından pek gözünüze batmaz. Biz tıraşı tüy dökülmesinin hızlandığı bahar aylarında yaptırmanızı öneriyoruz. Böylece petiniz hem dış etkilerin daha yumuşak olduğu bir dönemde korunmasız kalmaz hem de zaten dökülmesi muhtemel olan tüylerden daha erken kurtulmuş olursunuz.

Son olarak söylemek isterim ki: Hepinizin bildiği gibi kedi ve köpeklerin hemen hepsi kürklü canlılardır. Evinize yeni bir evcil hayvan alırken bunu aklınızda bulundurmanızda büyük fayda vardır. Bizler nasıl saçımıza özen gösteriyorsak onların da vücutlarının hemen hemen tamamını kaplayan kürklerine özenle bakmalıyız.

Kadife koltuklarınızın üzerine yapışmış daha az tüylü günler dilerim. Tabii eğer hâlâ kedi tırmalamasından yırtılmadılar ise.


Yorumlar

Yorum Yap

500