Kedi ve Köpeklerde Kulak Problemleri

31 January 2019
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Kedi ve Köpeklerde Kulak Problemleri

  • 31 January 2019
  • 1513 Görüntülenme
  • YORUM


Kedi ve Köpeklerde Kulak Problemleri


Bu yazımızda sizlere kedi ve köpeklerde kulak problemlerinden bahsetmek istiyorum.  Kedi ve köpeklerdeki kulak hastalıkları kliniğimizde çok sık rastladığımız ve tedavi ettiğimiz hastalıkların başında geliyor. Ve tedavi edilmeyen kulak problemleri zaman içinde kronikleşerek çok daha zor ve inatçı hastalıklar hâline gelebiliyorlar. 



Kedi ve köpeklerde sağlıklı bir kulak kepçesinin içi, genellikle soluk pembe renkte görülür. Tabii burada hayvanın deri renginin de etkisi olduğu için farklı tonlarda görülme olasılığı da vardır. Kulak kepçesinin içinde biraz kir bulunabilir, sağlıklı bir kulağın tüyleri parlak ve düzenlidir.  Tüy yapısındaki bozulmalar evcil dostunuzun o kulağıyla uğraştığının ya da kaşıdığının işareti olabilir. Herhangi bir tüy dökülmesi de yine bir hastalık habercisi olabilir. Sağlıklı bir kulak kokusuzdur ve evcil hayvanınız kulağına dokunulmasından genellikle rahatsız olmaz. 



Gelelim hasta olan bir kulağın belirtilerine: Kulaktaki herhangi bir kötü kokunun varlığı, koyu ya da açık renkteki bir akıntı, tüy dökülmeleri, sık sık kafa sallama ya da başı bir yana yatırarak yürüme, aşırı kaşıma, kulak tüylerinin yapısının bozulması ve ileri olgularda denge ve duyma kaybı gibi durumlar kulakla ilgili ciddi problemlerin habercisi olabilir. Bu tip bir sorun ile karşı karşıya iseniz zaman geçirmeden mutlaka bir hekime başvurmalısınız.



Bazı köpek ırkları kulak enfeksiyonlarına ve diğer kulak problemlerine daha yatkındır. Genellikle, sarkık ve büyük kepçeli kulaklara sahip ırklarda daha fazla kulak hastalığına rastlanır. Kediler ise kulak uyuzu gibi problemlerle daha sık karşılaşırlar. Öte yandan herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonu ya da ağız içi problemleri de kulakları etkileyebilir. Ayrıca alerjik bazı durumlar da göz önünde bulundurulmalıdır. Dış kulak kanalının enfeksiyonuna Otitis externa, orta kulak yangısına ise Otitis media denir. Bu hastalıklar genellikle bakteri ve mantarlardan kaynaklanır. Aşırı kulak kiri birikimi ve kanalı tıkayan yabancı cisimler de kulak enfeksiyonlarına sebep olabilirler. Bakterilerden kaynaklanan kulak enfeksiyonlarında antibiyotikler, mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlarda ise antifungal ilaçlar kullanılır. Fakat bazı komplike olgularda geniş spektrumlu ilaçlarla tedavi şarttır.



Diğer önemli bir konu olan kulak uyuzu, sıklıkla karşılaşılan ve hızla yayılan paraziter bir hastalıktır. Kulak uyuzunun en sık karşılaşılan belirtisi bölgedeki şiddetli kaşıntıdır. Kulak uyuzu etkenleri, koyu renkte, hızla ufalanabilen ve kahve telvesi kıvamında kulak akıntısına neden olurlar. 



Kulak hematomu olarak bilinen hastalık da kulak dersinin altında kan toplanması olayıdır. İlk olarak kulak kepçesindeki dolgunluk ve şişlik ile dikkati çeker.  Kulağa alınan sert darbeler, kulağın tırmalanması ya da başın şiddetli ve sürekli biçimde sallanması kulak hematomuna sebep olabilir. Genellikle operasyon dışındaki tedaviler sonuç vermezler. 



Yukarıda sizlere genel olarak sık karşılaşılan kulak problemlerinden bahsetmeye çalıştım. Bu anormalliklerden biri ya da bir kaçı evcil dostunuzda mevcutsa vakit geçirmeden veteriner hekiminize başvurmanız çok önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.


Ş. Tuğrul Kunt

01.02.2019


Yorumlar

Yorum Yap

500