1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırmanın Önemi
Merhaba...
Ege Life dergisi okuyucularıyla ilk kez buluştuğum bu sayıda, sizlere kedi ve köpeklerde kısırlaştırma ile ilgili bilinmesi gerekenlerden bahsetmek istiyorum.
Bir veteriner hekim olarak, kliniğimize gelen hasta sahiplerinden bu konuda pek çok farklı soru almaktayım. Özellikle internet ortamından edinilen kirli bilgiler pek çok kişiyi yanlış yönlendirmekte ya da eksik bilgiler edinmelerine sebep olmaktadır.
Bugün dünya çapında kabul gören bilimsel çalışmalara göre kısırlaştırma, kedi ve köpeklerin hayatlarında kesinlikle olumlu etkileri olan bir operasyondur. Elbette kedi ya da köpeğiniz kısırlaştırılmadan önce hekiminiz tarafından muayene edilecek ve ona özel olarak kısırlaştırmanın uygun olup olmadığına karar verilecektir fakat biz burada daha genel olarak konuyu ele alacağız.
Bazı hasta sahipleri, evcil hayvanını kısırlaştırmanın onun doğasına müdahale etmek olduğunu düşünüyor. Fakat unutulmamalıdır ki bir hayvanı evinize aldığınızda onun doğasına zaten müdahale etmiş oluyorsunuz. Dolayısıyla yüksek standartlarda bir yaşam sürmesi için de ona gerekli konfor ve koşulları sağlamak durumundasınız. İşte kısırlaştırma da bu konfor ve koşullardan sadece bir tanesidir. Kedi ya da köpekler doğumdan ve emzirmeden fizyolojik bir fayda sağlamazlar. Kaç hayvan bakacağı hasta sahibinin tercihidir fakat yavruların gerekli yüksek standartlarını sağlayabilmek önemli olduğundan çiftleştirme ve yavrulatma sonuçlarıyla birlikte ele alınması gereken bir durumdur.
Erken yaşta kısırlaştırılan dişilerde, ileride görülmesi muhtemel bazı kanser türlerinin de önüne geçilmiş olur. Unutmayınız ki bir meme tümörünün kendisi ya da operasyonla alınması, kısırlaştırma operasyonuna göre çok daha ağrılı, maliyetli ve zor bir süreçtir. Elbette bu noktada kanser karşımıza çıkan tek sorun değil. Kısırlaştırılmamış dişi kedi ve köpeklerde pek çok genital hastalık riski bulunmaktadır. Mesela Pyometra adını verdiğimiz rahim iltihabı çok ciddi ve ölümcül bir hastalıktır. Basit olarak düşünürsek, rahim yoksa iltihap da yoktur.
Karşımıza çıkan diğer bir soru ve sorun ise kısırlaştırma operasyonlarının çok maliyetli olduğu düşüncesidir. Yaygın yapılan bir operasyon olduğu için hafife alınsa da, özellikle dişilerin kısırlaştırılması oldukça komplike ve büyük bir operasyondur. Dikkat ve bilgi gerektirir. Operasyon öncesinde yapılan tetkikler, operasyonun süresi, kullanılan malzemeler vb. Açılardan bakıldığında diğer her batın içi ameliyattan çok daha ucuz yapulan bir ameliyattır.
Kısırlaştırma erkek ve dişi hayvanlarda olumlu davranış değişikliklerine sebep olur. Mesela evcil dostlarımızın genel çoğunluğu kısırlaştırıldıktan sonra daha sakin ve iyi huylu hale gelmektedirler. Erkek kedi ve köpekler etrafı idrar ile işaretlemekten vazgeçmekte, camdan-balkondan düşme, trafik kazası geçirme ya da kavga ederek yaralanma riskleri minimuma inmektedir. Ayrıca yıl içerisinde yaşanan hormon dalgalanmaları artık son bulacağı için diğer başka rahatsız edici davranışları da artık sergilemezler.
Kilo kontrolü ve obezite açısından bakıldığında durum şöyle değerlendirilebilir: Kısırlaştırılmış hayvanlar kilo almaya daha yatkın hale gelirler. Fakat obezite kaçınılmaz son değildir. Dostunuzu veteriner hekiminizin önereceği uygun diyetle beslemeniz ve egzersiz ihtiyaçlarına dikkat etmeniz halinde kedi ya da köpeğiniz kilo sorunlarından uzak bir yaşam sürecektir.
Genel etki ve sonuçlarına bakıldığı zaman kısırlaştırma pek çok açıdan sağlıklı ve faydalı bir işlemdir. Son olarak dikkat etmeniz gereken sey ise cerrahi alanında deneyimli olduğuna emin olduğunuz bir klinikte bu işlemi yaptırmaktır. Tekrar söylemek isterim ki özellikle dişiler için kısırlaştırma komplike bir operasyondur. Özenle yapılması gerekir. Burada verdiğim genel bilgiler dışında bu konuyla ilgili merak ettiklerinizi lütfen veteriner hekiminizle paylaşınız. Size en doğru cevapları Google değil, bir veteriner hekim verecektir.
Farklı konularda tekrar birlikte olmak dileğiyle. Sorularınız için mail adresimden bana ulaşabilirsiniz.
Size ve küçük dostlarınıza sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Ş. Tuğrul Kunt
11.12.2016