Kedi ve Köpeklerde Katarakt

30 September 2018
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Kedi ve Köpeklerde Katarakt

  • 30 September 2018
  • 2612 Görüntülenme
  • YORUM


Kedi ve Köpeklerde Katarakt



Merhabalar, bu yazımda sizlere kedi ve köpeklerde sık rastlanılan göz problemlerinden biri olan katarakttan bahsedeceğim. Katarakt, aynı insanlarda olduğu gibi kedi - köpeklerde ve hatta başka pek çok hayvanda da göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi ile ortaya çıkan bir hastalık. Göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşması, görmeyi direkt olarak engelleyen ciddi bir problem.





Katarakt hastalığının meydana gelmesindeki sebeplere bakacak olursak karşımıza ilk olarak kalıtımsal katarakt çıkıyor. Özellikle Cocker, Labrador ve Golden Retreiver ırkı köpekler diğer ırklara göre bu hastalığa daha yatkınlar. Bazı kedi ve köpekler “doğuştan katarakt” hastalığına sahipken, bazıları “juvenil katarakt” ya da “senil katarakt” diye sınıflandırılan daha ileri yaş katarakt olgularını yaşıyor. Kalıtımsal sebeplerin yanı sıra, gözdeki tedavi edilmemiş bir enfeksiyon sonucu, radyasyona maruz kalma sonucu ya da bazı kaza ve zehirlenmelere bağlı katarakt oluşumları da izlenebiliyor. Hatta şeker hastalığı gözle alakalı olmayan ama katarakta sebebiyet veren hastalıkların başında geliyor. Herhangi başka bir gözle ilgili ya da göz dışı problemin sonucunun katarakt olabileceğini ve kataraktın sadece ve sadece ameliyat ile tedavi edilebilen bir göz hastalığı olduğunu düşünecek olursak, diğer hastalıkları gerektiği gibi önemseyerek, erken dönemde tedavi edilmesini sağlamalıyız.



Bugün sahip olduğumuz imkanlar neticesinde kedi ve köpeklerde sıklıkla katarakt ameliyatları uygulanıyor. Bu ameliyat ile hasarlı mercek gözden çıkarılarak yerine yapay bir mercek konuyor ve dostumuz eskisi gibi görme işlevini yeniden kazanmış oluyor. 




Kataraktın görülme sıklığının azaltılması için kalıtımsal kataraktı olan hayvanların üremesinin engellenmesi büyük önem teşkil ediyor. 




Unutmayın, dünyayı algılamak onu görmekle başlıyor. Bu tür problemler yaşadığını gördüğünüz bir evcil dostunuz varsa lütfen kendinizi onun yerine koyarak ihmalkârlıktan uzak durun ve hemen veteriner hekiminize danışın.



Bol ışıklı ve mutlu bir sonbahar mevsimi dilerim.

Ş. Tuğrul Kunt

01.10.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500