Kedi ve Köpeklerde Hidrosefali

01 February 2020
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Kedi ve Köpeklerde Hidrosefali

  • 01 February 2020
  • 7844 Görüntülenme
  • YORUM

Hidrosefali terimi, beyin boşluklarında aşırı miktarda beyin-omurilik sıvısının (BOS) birikmesi olayını tanımlar. Ventrikül adını verdiğimiz beyin boşluklarında biriken BOS kafatası içindeki basıncı artırarak, hastalarımızda önce nörolojik problemler ve ağrıya sebep olur. Tedavi edilmezse de ölümle sonuçlanır.

Beyin ve omurilikte üretilen bu sıvı beyni ve omuriliği dış etkenlerden koruma görevini üstlenir. Buna karşın fazla miktarda üretilmesi ya da atılamaması durumunda fazla miktarda BOS birikimi sinir sisteminde bozulmalara ve hasarlara sebep olabilir. Beyinde fazla BOS birikmesine genellikle BOS atılımına ve drenajına katkı sağlayan kanallardaki bir tıkanıklık sebep olur. Atılamayan fazla sıvı ventrikül dediğimiz boşlukların hacmini artırarak beyinde merkezden dışa doğru bir basınç oluşturur. Kimi durumlarda ise beyindeki herhangi bir kitle de aşırı sıvı birikimine sebep olacaktır. Hidrosefali genellikle yavru ve genç kedi veya köpeklerde görülse de her yaşta görülme ihtimali vardır.

Hidrosefali teşhisi genellikle MRI ile koyulur. Fiziksel belirtilere değinecek olursak, bulantı kusma, denge kaybı, aşırı agresyon ve iştahsızlıkla seyreden kafatası ve gözlerin yapısının bozulması gibi semptomlar bu hastalıktan şüphelenilmesi için yeterlidir.

Tedavi için en iyi seçenek cerrahidir. Kliniğimizde uyguladığımız cerrahi girişimde, kafatasının içine yerleştirdiğimiz bir kateteri, özel basınç ayarlı bir valfe takıyor valfin diğer ucunu da karın boşluğuna uzanan başka bir katetere takıyoruz. Böylece beyinde biriken fazla sıvıyı bu ventriculoperitoneal shunt sistemi sayesinde beyinden karın boşluğuna tahliye etmiş oluyoruz ve hastamızın yaşam şansı ve standardını artırıyoruz. Çok özel bir operasyon olan bu ameliyat mutlaka konuda deneyimli veteriner hekimler tarafından uygulanmalıdır.

Yukarıda saydığım belirtileri evcil hayvanınızda görüyorsanız lütfen zaman geçirmeden yavrunuzu deneyimli bir hekime gösteriniz. Sağlıklı günler dilerim.

Ş. Tuğrul Kunt

 

Detaylı bilgi için: https://veterinerortopedi.net/hizmetler/hidrosefali

 


Yorumlar

Yorum Yap

500