1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Kedi ve Köpeklerde Güneş Çarpması
Bulunduğumuz mevsim itibariyle sıcak seyreden havalar, kedi ve köpeklerimiz için zaman zaman tehlike oluşturabilmektedir. Güneş ve sıcak çarpmalarından en çok sokak hayvanları etkilense de evimizde beslediğimiz kedi ve köpeklerimiz için de tehlike söz konusu olabilmektedir. Güneş çarpması sonucu vücut ısısı aşırı yükselerek hayati tehlike yaratabilir.
Köpeklerde ve kedilerde patilerinin altı hariç ter bezi bulunmadığından, vücut ısılarını soluk alıp vererek dengelemeye çalışırlar. Bu durum onları daha riskli bir duruma sokar. Özellikle su ihtiyacı düzgün şekilde karşılanmayan hayvanlar sıcak çarpmasından daha fazla etkileneceklerdir. Bu sebeple kendi evcil hayvanlarımızın yanında, sokakta yaşayanların da su ihtiyacını karşılamak için sokaklara temiz su ile dolu kaplar koyulması çok faydalı olmaktadır.
Sıcak çarpmasının en yaygın nedeni, yaz aylarında park halindeki araç içinde evcil dostumuzu bırakmamızdır. Özellikle açık havada ve güneş altında bırakılan araçların iç sıcaklığı dakikalar içinde çok fazla yükselebildiğinden içinde bıraktığımız kedi ya da köpeğimiz için büyük bir hayati risk oluşturacaktır. Her ne sebeple olursa olsun, kısa süreliğine de olsa kedi ve köpeklerimizi park halindeki aracımızda bırakmamalıyız. Kliniğimize bu durumdan zarar görmüş hastalar sık sık gelmektedir.
Araç içinde olmasa da dışarıda kalan ya da bırakılan kedi ve köpeklerimiz de kendilerine uygun bir barınak ya da gölge alan bulamadıklarında güneş çarpmasına maruz kalabilirler. Bu sebeple özellikle bahçelerimizde bağlı bulunan köpeklerimizin güneşten korunacak yerleri olduğundan emin olmalıyız. Diğer bir etken de, sıcak havalarda yaptırılan aşırı egzersizlerdir. Özellikle köpekler terleyemediklerinden, aşırı egzersiz sonucu vücut ısılarında büyük bir artış olur. Bu mevsimlerde köpeklerimizi gezdirmeye çıkarırken havanın henüz ısınmadığı ya da serinlediği saatleri seçmemiz yerinde olacaktır. Bazı hasta sahiplerimiz kedi ve köpeklerine balkonlarda bakıyorlar. Balkonlar özellikle kediler için tehlikeli yerlerdir. Yaz aylarında artan yüksekten düşme vakaları da bunun kanıtıdır. Ayrıca barındığı balkonda güneşten korunabileceği bir yer bulunmayan kediler ve köpekler de sıcak çarpmasına maruz kalabilirler. Burada sayamadığımız başka güneş çarpması nedenleri olsa da en sık karşılaştığımız bu sebeplerden hayvanlarımızı korumak için alacağımız küçük önlemler, onların hayatını kurtarabilir.
Her türlü önlemi almamıza rağmen yine de evcil dostumuz sıcak çarpması ile hastalanabilir. Sıcak çarpması yaşayan bir kedi ya da köpek çok hızlı soluk alıp verecek, genellikle yana devrilecek ve nabız sayısı artacaktır. İlerleyen durumlarda kanlı ishal, kusma ve bilinç yitimi ile karşılaşılabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen bir veteriner hekime ulaştırmaya çalışarak, öncelikle hayvanınızın vücut ısısını direkt su ile ya da ıslatılmış havlularla düşürmeye çalışın. Onu bulunduğu sıcak bölgeden alarak daha serin bir yere taşıyın ve aralıklarla vücut ısısını kontrol edin.
Sağlıklı bir yaz mevsimi dilerim.
Ş. Tuğrul Kunt
01.08.2017