1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Kedi ve Köpeklerde Doğum
Merhabalar,
Eğer kedi ya da köpeğiniz kısırlaştırılmamış ise onun gebe olup olmadığını anlamak son derece önemlidir. Kedi ve köpekler çiftleşmeden yaklaşık 20-25 gün sonra ultrason muayenesine tabi tutulursa, veteriner hekiminiz size dostunuzun hamile olup olmadığı konusunda kesin bilgi verebilir. Çiftleşme sonrası yalancı gebeliklerin de sık gözlemlenebileceğini unutmamak ve ultrason muayenesine başvurmak en garantili yoldur. Fakat aşağıda vereceğim kısa bilgileri de değerlendirmek hayvanınızın yaklaşan doğumu hakkında size fikir verebilir.
Gebe olduğundan şüphelendiğiniz kedi veya köpeğinizde göreceğiniz ilk belirti, doğuma 2 gün kala farkedilen belirgin iştahsızlıktır. Veteriner hekiminizin yapacağı vücut ısısı ölçümü de doğum zamanına ilişkin fikir verecektir. Kedi ve köpeklerin vücut ısıları doğuma yakın 1 derece kadar düşer.
Evcil dostunuzun memeleri doğumdan bir hafta önce tam olarak gelişmiş olur. Karındaki şişkinlik ve genital bölgedeki şişkinlik de doğumun yaklaştığının bir diğer habercisidir. Gebe kedi ve köpekler doğuma çok kısa bir süre kala genellikle huzursuzlanırlar, kuytu yerleri arama gibi davranış değişiklikleri gösterirler. Vulvadan sümüksü bir akıntının gelmesi ise doğumun başladığının habercisidir.
Doğumu yaklaşan kedi veya köpeğinizi gözlerden uzak sessiz bir yere alınız ve ona huzursuzluk verecek davranışlardan kesinlikle kaçınınız. Sümüksü akıntının ardından kanlı yeşilimsi bir akıntı gelmişse ve buna rağmen doğum başlamıyorsa mutlaka veteriner hekiminize başvurunuz. Doğumun başlamasından 24 saat sonra içeride hala yavru veya yavruların bulunmasının anne ve yavruların sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu unutmayınız.
Doğum bazen kedi ya da köpeklerin sanılanın aksine kendi kendilerine gerçekleştiremedikleri bir olaydır ve bazı hayati müdahaleler gerekebilir. Bir terslik olduğunu düşünüyorsanız zaman kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmalısınız.
Doğan ve doğacak olan tüm yavruların kendilerine sıcak birer yuva bulabilmesi dileğiyle...
Ş. Tuğrul Kunt