Kedi Sahiplenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 June 2018
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Kedi Sahiplenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 30 June 2018
  • 1275 Görüntülenme
  • YORUM


KEDİ SAHİPLENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER




Merhabalar… Şüphesiz bu durum, her evcil hayvan için geçerli olmakla birlikte, bir kedi sahiplenmek büyük bir sorumluluktur. Bildiğimiz kadarıyla kediler en az 4000 yıldır insanlarla iç içe yaşamaktadırlar. Bir kedi sahibi olmak size harika deneyimler yaşatacaktır. Bir kedinin dostluğu hayatta tecrübe edilmesi gereken şeyler içerisinde önemli bir yere sahiptir. Sigmund Freud'un da dediği gibi “Kedilerle geçirilmiş zaman asla zaman kaybı değildir.”




Kediler birçok evcil hayvanın aksine sizin isteklerinize göre değil, kendi istekleri doğrultusunda hareket ederler. Bu durumu en güzel açıklayan sözlerden birini de Montaigne söylemiştir: “Kedimle oynadığım zaman, kim bilir, belki de o benimle daha fazla oynuyordur.” Kliniğimize kucağında yavru bir kedi ile giren kişilere ilk olarak söylediklerimizden biri de şudur: “Tebrikler, hayat boyu vazgeçemeyeceğiniz eşsiz bir dost ve uğraş buldunuz.” Kedi dostları iyi bilirler ki dünyada kucağınızda kıvrılıp yatan tüy yumağının mırıltısından daha fazla huzur verebilecek pek az şey vardır.




Evinize yeni gelen minik dostunuzun çekingen ve ürkek tavırlarına üzülmeyin. Sadece birkaç gün içinde bu yeni aileyi ve yuvayı benimseyecek olan kediniz, evin her köşesini keşfederek bu yeni ortamda, sizinle yaşamayı öğrenecektir. Evinizin kurallarını yeni aile ferdinize öğretme görevi ise size düşüyor. Kedilerin bir eve alışması için en ideal yaş aralığı 2-3 aylık oldukları zamandır. Bu yaşta sahiplenilen bir kedi, evinize ve aile fertlerine daha kolay adapte olacaktır. Daha büyük yaşlarda edindiğiniz bir kedinin ortama alışması ise daha uzun zaman alabilir. Fakat göstereceğiniz ilgi ve sevgi sayesinde bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatabilirsiniz. Kediler son derece meraklı canlılardır ve keşfetmek yavru bir kedi öğrenme sürecinin en önemli bölümüdür. Eğer yavru kediniz girmesini istemediğiniz bir bölüme ulaşmaya çalıştığında onu net bir "hayır" ile uyarırsanız, kediniz bir süre sonra buraya girmemesi gerektiğini öğrenecektir.

Evinize bir yavru kedi aldığınızda, onun ihtiyacı olan yaşam alanlarını da sağlamalısınız ki bunların başında tuvalet gelir. Kediler tuvalet eğitimi gerektirmeyen canlılardır. Küçük bir yavruyken bile içgüdüsel olarak yakındaki kum kabını bulabilir ve burada tuvalet ihtiyacını giderebilirler. Bazı kediler evin tuvaletini kullanmayı da öğrenebilirler. Fakat en güzeli ilk günden itibaren kedinize ait bir kum kabı ve kaliteli kedi kumu bulundurmanız olacaktır. Kapalı bir kum kabı/kabini kullanmak, hem kedinizin daha rahat olmasını sağlayabilir, hem de kumu etrafa saçmasını engellemiş olursunuz. Kullanılan kumun türüne göre düzenli aralıklarla temizlenmesi ve havalandırılması hem kumunuzu daha uzun süre kullanmanıza olanak sağlar hem de sizi ve kedinizi bakteriyel enfeksiyonlardan uzak tutar. Ayrıca kumları ve kapları temiz olmayan kediler evin başka yerlerine tuvaletlerini yapabilirler.




Kediler, karanlık, yumuşak zeminli ve sıcak yerlerde uyumayı çok severler. Bu nedenle dostunuza bu şartlara sahip bir alan yaratmanızı şiddetle tavsiye ederim. Ama yine de çekmece ve dolaplarınızı kapalı tutmalı, fırın-bulaşık makinesi gibi cihazlarınızı çalıştırmadan önce içlerini kontrol etmelisiniz.





Bir kedinin en önemli malzemelerinden biri de taşıma kabı/çantasıdır. Kediniz için sağlam bir taşıma kabı edinmeniz, kedinizle yapacağınız seyahatlerin sizin ve onun açısından daha güvenli olmasını sağlayacaktır. Kısa yolculuklarda bile kedinizi mutlaka taşıma kabı ile taşımalısınız. Zira etraftaki herhangi bir şeyden korkan kediniz kaçabilir, dahası başına bir şey gelebilir. Taşıma kapları kedinizin içinde rahatça ayağa kalkıp dönebileceği büyüklükte olmalı, hava alabilmeli ve kolay temizlenebilir malzemeden üretilmiş olmalıdır.




Kediniz için kullanacağınız mama kapları, devrilmemesi için ağır ve yine kolay temizlenebilir malzemeden üretilmiş olmalıdır. Mama ve su kapları her gün temizlenmeli, su kabında daima taze su bulunmalıdır. Bu kapları temizlerken, çamaşır suyu gibi zehirli maddeler kullanmamanız çok önemlidir.





Kedinizin esneme ihtiyacını gidermek için alacağınız bir tırmalama tahtası, mobilyalarınızı can sıkıcı hasarlardan korur. Tırmalama tahtaları sağlam ve yeterince uzun olmalıdır. Sık sık bu tahtanın çevresinde oynayarak kedinizi bu tahtayı kullanmaya teşvik edebilirsiniz. Tırmalamasını istemediğiniz herhangi bir yeri tırmaladığında ellerinizi birbirine çarparak vereceğiniz sert bir "hayır" komutu onu bu hareketinden vazgeçirebilir ve öğrenmesini sağlar. Üzerine süreceğiniz kedi nanesi, tırmalama tahtasını daha cazip hale getirebilir.




Kedinizin beslenmesi en önemli hususlardan biridir. Onu ihtiyaçlarına göre, tam ve dengeli beslemelisiniz. Düzgün bir beslenme, kedinizin parlak tüylere, sağlıklı bir deriye, iyi gelişmiş kemiklere ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasını sağlar. Kedinizi beslerken onun ırkına, yaşına ve sağlık durumuna uygun profesyonel mamaları seçmeniz önemlidir. Kedinizin kontrol ve tedavilerini yapan veteriner hekiminizden sizi bu konuda bilgilendirmesini isteyiniz ve hekiminizin tavsiyelerine uyunuz. Eve aldığınız yeni yavru kedinizin ilk yılı çok önemlidir. İlk aşılama ve antiparaziter uygulamaları düzenli bir şekilde yaptırmanız kedinizin bundan sonraki yaşamı için hayati önem taşır. Bu nedenle kedinizi sahiplenir sahiplenmez yapmanız gereken en önemli şey bir veteriner hekimin muayene etmesini sağlamaktır. Hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda ona en güzel şekilde bakabilir, konforlu bir hayat yaşamasını sağlayabilirsiniz.





Bir kedi edindiğinizde evinizi olası kazalara karşı güvenli kılmayı unutmayın. Mümkünse camlarınızı ve balkon kapılarınızı kapalı tutun. Eğer cam ve kapıların açık kalması gerekiyorsa sineklik veya tel kullanmanız önemli bir tedbirdir. Normal döşenmiş bir evi, bir kedinin başına gelebilecek kazalar açısından yüzde yüz güvenli hale getirmek imkansızdır. Fakat siz yine de zehirli ev bitkilerini beslemekten kaçınmalı, zehirli maddeleri kedinizin ulaşamayacağı kapalı yerlerde tutmalısınız. Ayrıca klozet kapaklarını kapalı tutmak, plastik poşetleri açıkta bırakmamak, elektrik kablolarını gizlemek etkili önlemlerdir.




Tüm bu önerilerim, elbette bir kedi beslemek için bilmeniz gerekenlerin küçük bir kısmı. Yeni dostunuzu evinize aldığınız zaman o da size hayatın pek çok güzelliğini göstermeye başlayacaktır ve birlikte yaşamayı öğrenmek çok zamanınızı almayacaktır. Geri kalan detaylar ise çok basit ve eğlenceli bir hal alacaktır. Eğer bu deneyimi ilk kez yaşayacaksanız, kedi beslemenin muhteşem keyif ve hazzına kendinizi hazırlayın. Baskın bir görüşün aksine kediler asla nankör değil, duygulu ve cana yakın canlılardır. Onları anlamaya çalıştıkça birçok mucizevi karakter özelliklerini keşfedeceksiniz.





Yüzünüzde gülümseme, evinizde mırlama eksik olmasın.

 

 

Ş. Tuğrul Kunt


01.07.2018

 

 


Yorumlar

Yorum Yap

500