Hayvanlarda Gıda Dışı Şeyleri Yeme Alışkanlığı “KAPROFAJİ”

28 February 2017
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Hayvanlarda Gıda Dışı Şeyleri Yeme Alışkanlığı “KAPROFAJİ”

  • 28 February 2017
  • 1454 Görüntülenme
  • YORUM

 

Hayvanlarda Gıda Dışı Şeyleri Yeme Alışkanlığı “KAPROFAJİ”

 

Merhabalar... Bu ay sizlere, kedi ve köpeklerde sıklıkla karşılaştığımız gıda dışı şeyleri yeme probleminden bahsetmek istiyorum.

 

Tıbbi adı “Kaprofaji” olarak bilinen bu kötü alışkanlık, kedi ve köpeklerde istemediğimiz bir davranıştır ve önlenmesi gerekmektedir. Daha çok dışkı yeme olarak önümüze çıkan bu durum, hayvanlarda bakteri kaynaklı problemlere ve sindirim bozukluklarına yol açabilir. Öte yandan sindirilmesi mümkün olmayan maddelerin yenmesi, sindirim kanalının tıkanmasına, bağırsakta düğümlenme ve nekrozlara sebep olabilir. Batıcı ve kesici maddelerin yutulması ise yemek borusu, mide ve bağırsakta yaralanma ve kanamalara sebep olabilir. Bu tür vakalar genellikle kusma, ağrı ve kabızlık ile kendini belli etse de dışarıdan teşhisi zordur ve hayati risk oluştururlar. İlerlemiş olgularda ameliyat kaçınılmaz seçenek olarak karşımıza çıkar ki; o bile her zaman hayati riski ortadan kaldırmayabilir.

 

Gıda dışı maddeleri yeme alışkanlığı “kaprofaji”, bazı mineral eksikliklerine bağlı olarak görülebileceği gibi, bir davranış bozukluğu olarak da ortaya çıkabilir. Özellikle köpeklerde görülen kendi dışkısını yeme alışkanlığının pek çok sebebi olabilir. Örneğin iyi sindirilmemiş gıda artıklarının dışkı içerisindeki kokusu köpeği o dışkıyı yemeye yöneltebilir. Ayrıca sürekli bağlı bulundurulan ve günlük rutin gezme fırsatı verilmeyen köpekler de oldukları yere dışkılamak zorunda kalacaklarından, bu alanı temiz tutmak için kendi dışkılarını yiyebilirler.

 

Diğer bir durum ise eve ya da kulübesine dışkı yapan köpeklerin cezalandırılmasındaki yanlıştan kaynaklanan kaprofajidir. Bu yerlere dışkılayan köpek, sahibi tarafından cezalandırılır, dövülür ya da dışkıya burnunun batırılması gibi yanlış hareketlere maruz bırakılırsa, köpeğiniz dışkılar dışkılamaz o dışkıyı ortadan kaldırmaya çalışacak ve bu durum da kaprofaji olarak karşımıza çıkacaktır.

 

Bahsedeceğim durum tam olarak kaprofaji olarak nitelendirilmese de beş aydan daha genç kedi ve köpekler yetişkinlere göre çok daha fazla ısırma ve kemirme eğilimi gösterirler. Henüz kalıcı dişlere sahip olmayan bu genç ufaklıklar, sizin el ve ayaklarınız dahil etrafta buldukları pek çok şeyi ısırıp çekiştirmeye, kemirmeye çalışabilirler. Bu yaştaki kedi ve köpekler için uygun kemirme ürünleri mevcuttur. Onları bu ürünlerle tanıştırmanız en uygunu olacaktır. Aksi takdirde henüz gıda ve gıda dışı maddeyi birbirinden çok da ayıramayan dostumuz yukarıda bahsettiğim sindirim kanalı problemlerinden birini yaşayabilir.

 

Kaprofajiyi engelleyici bazı ürünler de mevcuttur ve denenmesi uygun olabilir. Bu tür bir durumla karşı karşıya iseniz mutlaka zaman kaybetmeden veteriner hekiminize danışınız. Hekiminizin önereceği yolu izleyerek, kalıcı bir alışkanlık haline gelmeden önce kaprofajiyi engelleyiniz.

 

Sağlıklı güzel günler diliyorum.

 

Ş. Tuğrul Kunt

02.03.2017


Yorumlar

Yorum Yap

500