FIV: Kedilerin İmmun Yetmezlik Virüsü - Kedi AIDS’i

31 December 2017
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

FIV: Kedilerin İmmun Yetmezlik Virüsü - Kedi AIDS’i

  • 31 December 2017
  • 1964 Görüntülenme
  • YORUM


FIV: KEDİLERİN İMMUN YETMEZLİK VİRÜSÜ - KEDİ AIDS’İ


Merhaba,

Bu sayımızda sizlere kliniğimizde sıklıkla rastladığımız Kedi AIDS’i olarak bilinen hastalıktan bahsetmek istiyorum. Bu hastalık hakkında bize en çok yöneltilen soruya cevap vermekle başlayacak olursak, Kedi AIDS’i olarak bilinen kedi immun yetmezlik hastalığı insanlara bulaşmaz ve insanlarda AIDS hastalığına sebep olmaz.  Hastalığın etkeni Feline Immunodeficiency Virüstür (FIV). İnsanlarda AIDS oluşturan hastalığın etkeni ise HIV olarak bilinen virüstür. İki virüs de bağışıklık sistemini baskılayıp immun yetmezliğe sebep olduğu sebebiyle isimleri benzemektedir.





Kedi AIDS’i kediler için son derece bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Klinik belirtileri çok değişken olup, başlıca semptomlar ateş, kulak enfeksiyonları, lenf yumrularında büyümeler, ağız ve diş etlerinde yaralar, böbrek yetmezliği semptomları, geçmeyen ishal, solunum yolu problemleri ve göz enfeksiyonları olarak sıralanabilir. Fakat bunların hiçbiri hastada görülmeyebilmekle birlikte, sadece biri ya da birkaçı FIV kapmış hastada gözlenebilir.  Saydığım belirtilerin hiçbiri sadece bu hastalığa özel belirtiler değildir ve pek çok başka hastalıkta da karşımıza çıkabilirler.     





Bu hastalık bir kediden diğerine ısırma yoluyla bulaşmaktadır. Özellikle sokakta yaşayan ya da sokağa çıkıp gezme imkânı olan kedilerde daha çok görülür. Hastalığın sokaktaki yaygınlığını göz önüne alacak olursak FIV teşhisi kesin olarak konmuş kedilerin diğer kedilerle teması önlenmelidir. Hatta bu hastalığı taşıyan kediler ivedilikle kısırlaştırılmalı, eğer evinizde ya da çevrenizde birbiri ile temas eden kediler var ise diğerlerinin de muayeneleri yaptırılmalıdır.





Kedi AIDS’i hastalığının kesin teşhisi laboratuvar analizleri ve antijen test kitleri ile koyulabilmektedir. Kedinizde göreceğiniz iştahsızlık, keyifsizlik, ishal gibi bir durum hastalığın semptomu olabileceğinden zaman geçirmeden veteriner hekiminize konuyu danışarak kedinizi muayeneye götürmenizde büyük fayda vardır. Özellikle dilde ve diş etlerinde meydana gelen yaralar kedinizin beslenmesini hızla olumsuz yönde etkileyecek ve iyi beslenemeyen kediniz zaten bağışıklık sistemi de baskılanmış olduğu için hızla kilo vererek diğer hastalıklara karşı da
direncini kaybedecektir.  






Bugün FIV hastalığı için geliştirilen bazı aşılar mevcut olsa da pratikte kullanım alanı bulamamışlardır. Bu durum da FIV ile etkin bir şekilde mücadele edebilme olanaklarını kısıtlamaktadır.






Sağlıklı günler dileğiyle...



Ş. Tuğrul Kunt

01.01.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500