Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı)

30 November 2017
Ş. Tuğrul KUNT

1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.

Distemper (Köpek Gençlik Hastalığı)

  • 30 November 2017
  • 2786 Görüntülenme
  • YORUM

Distemper  (Köpek Gençlik Hastalığı)

Merhabalar,



Bu sayımızda sizlere Köpek Gençlik Hastalığı’ndan bahsetmek istiyorum. Gençlik hastalığı köpeklerle ilgili en çok bilinen hastalıkların başında gelir. Bu sebeple köpek karma aşısı, hasta sahiplerimizin birçoğu tarafından “gençlik aşısı” olarak bilinir. Fakat kliniğimizde uyguladığımız karma aşılar köpeklerimizi aynı zamanda çok tehlikeli başka hastalıklara karşı da korumaktadır.  Eğer köpeğinizi bu hastalığa karşı aşılatmadıysanız büyük bir risk almış olursunuz. Çünkü Distemper virüsü tüm dünyada olduğu gibi bölgemizde de yaygın bir virüstür. 




Köpeklerde gençlik hastalığına yol açan CDV (Canine Distemper Virus), tek iplikli ve RNA’lı bir virüstür. Bu virüs, insanlardaki kızamık ve sığırlardaki sığır vebası virüsleri ile akrabadır. Dezenfektanlarla etkili biçimde yok edilebilmesine ve çevre şartlarına karşı çok zayıf olmasına rağmen, köpekler arasında çok yaygın ve bulaşıcıdır. 10 gün gibi kısa bir sürede iyileşebileceği gibi aylarca da sürebilir. Gençlik hastalığı virüsü ile enfekte olan köpeklerin salya ve burun akıntıları ile çevreye ve diğer köpeklere bulaşır. Etken, aynı zamanda kapalı ortamlarda solunum yoluyla da bulaşabilmektedir. Hastalığın isminin “Gençlik Hastalığı” olmasına karşın her yaş grubundaki köpekler hastalığa karşı duyarlıdır. Sadece farklı yaşlarda farklı etkiler gözlenebilir. Aşılanmamış tüm yaş gruplarındaki köpeklerin hastalığa karşı duyarlı olmasına karşın, özellikle 3-6 aylık yaştaki köpek yavruları fizyolojik antikor seviyelerinin düşüklüğü sebebiyle daha duyarlıdır. 




Köpek gençlik hastalığının klinik belirtileri, orta ve şiddetli olmak üzere bireysel farklılıklar gösterebilir. Virüs suşu, çevresel faktörler, köpeğin bağışıklık durumu gibi faktörler, belirtilerin farklı şekillerde ortaya çıkmasına  sebep olur.  Bazı olgularda, hatta kardeşler arasında, hastalık birinde sadece üst solunum yollarına ait belirtiler gösterirken diğerinde koma ve ölüm şekillenebilir. Genel olarak yavru köpeklerde, üst solunum yolları problemleri, kusma, ateş, iştahsızlık, halsizlik ve ishal en sık görülen belirtilerdir. 




Hastalığın akut evresini atlatan yavrularda genellikle gençlik hastalığının diğer bir formu olan “sinirsel form” şekillenir. Bu sinirsel formda 5-21 gün üçünde sinir sistemi bozuklukları gelişebilir. Bu bozukluklar ise yine yıkıcı ve ilerleyici karakterdedir. Nörolojik dönemi de atlatan hayvanlarda kalıcı tikler şekillenme olasılığı yüksektir. Ayrıca epileptik nöbetler, bacaklarda güçsüzlük, uyku halinde kasılmalar görülebilir. Tüm bunların yanında gençlik hastalığı geçiren köpeklerde göz bozuklukları ve göze ait lezyonlar şekillenebilir. Bunların arasında retinal dejenerasyon, optik sinir hasarına bağlı körlük, retina lezyonları ve üveitis belirgin olan semptomlardandır. 



Gençlik hastalığı geçirmiş köpeklerde, etkene karşı doğal bir bağışıklık şekillenir. Ancak esas olan hastalıktan korunmaktır ve bunun yolu aşılamadır. Yüksek oranda koruyuculuk sağlayan karma aşıların, her yaş grubundaki köpeklere yıllık dozlar halinde uygulanması tavsiye edilir. Hastalığın yaygın görüldüğü bazı bölgelerde yıllık aşı dozu ikiye çıkarılabilir. Konu hakkında en doğru bilgilendirme ve yönlendirmeyi size veteriner hekiminiz yapacaktır. 

Sağlıklı, hastalıklardan uzak bir kış mevsimi dilerim. 


Ş. Tuğrul Kunt

01.12.2017


Yorumlar

Yorum Yap

500