Muhteşem Tatil Sorunsalı: Tatil mi? Ders mi?

30 June 2019
Reyhan TANSU ŞENAY

Reyhan Tansu Şenay, Marmara Üniversitesi Radyo TV Sinema bölümünü bitirdikten sonra uzun yıllar çeşitli televizyon kanallarındaki çalıştı ve daha sonra İzmir'deki bir gazetede muhabirlik, editörlük ve yurtdışı yayınları koordinatörlüğü yaptı. İnsan kaynakları ve çocuk gelişimi üzerine eğitimler aldı. Şu anda pazar günleri TRT Kent Radyo'da yayınlanan Sen Büyürken adlı çocuk gelişimi programını ve Anahtar adlı kişisel gelişim programını hazırlayıp sunmaktadır. Bir erkek ve bir kız çocuğu annesi olan Şenay, aynı zamanda kendisine ait yazılarını mutlubiz.com sitesinde paylaşmaktadır.

Muhteşem Tatil Sorunsalı: Tatil mi? Ders mi?

  • 30 June 2019
  • 1194 Görüntülenme
  • YORUM

Muhteşem Tatil Sorunsalı: Tatil mi? Ders mi?

Karneler elimizde, uzun ip belimizde ama gidecek ormanımız yok. Ve yine ne yapsak ne etsek de sevgili çocuklarımızı eğlendirirken eğiteceğiz, dinlendirirken ders çalıştıracağız? Tabletleri, muhteşem oyunları saat sınırlamasıyla vereceğiz? Bu arada biz işe gideceğiz… Soru işaretleriyle karşı karşıyayız…


Bence olaya şu bakış açısıyla bakmalıyız; Yaz tatili nedir? Yani çalışsak da çalışmasak da çocuk ya da büyük olsak da fark etmez. Yaz tatili ne anlam taşıyor? Bana sorarsanız yaz tatili gezmek, eğlenmek, sevdiklerinle hoşça vakit geçirmek, üşümemek, denize girmek, kumda iki seksen yayılmak, güneşten bayılmak sonra soğuk içeceklerle ayılıp, güzel sofralarda o soğuk içeceklerle tekrar bayılmak… Ama hepsinden önemlisi günlük hayatta yaptığımız rutin şeylerden uzak kalıp, kafanızdaki tilkileri çoook uzaklara göndermektir. 


Çocuklar için yaz tatili; geç kalk, geç yat, hadi…lerden uzak, sınırsız eğlence, saatlerce denize, havuza girmek ve bilgisayar oyunları oynamak, okulun ve dersin yanından geçmemek…” Bütün bir yıl çalıştılar, yoruldular hakları değil mi istedikleri gibi tatil yapmak? 

Çocukların İstedikleri Gibi Tatil Yapmaları Hakları Değil mi?
Cevap veriyorum; DEĞİL! Bunu en güzel Mavi Nokta Eğitim Kurumları Yöneticisi, yılların eğitmeni Şebnem Uysal anlatıyor; “Yaz tatilini çocuklar istedikleri gibi sınırsız bir anlayışla geçirmemeliler. Çünkü, yapılan tüm araştırmalara göre tekrarlanmayan bilgi unutulur. Ödevler de bunun için var aslında… Bu kadar vahşi bir rekabet ortamında çocuklarımızı hayallerindeki tatille buluşturmak imkânsız gibi görünüyor. Ama aslında değil. Benim de 2 kızım var. Bizler hem eğitmen hem anne olarak da bu ikilemin içinde yaşıyoruz. Yaz Okulları konsepti bizler ve çocuklar için kurtarıcı oluyor. Hem eğlence hem tüm derslerin tekrar edildiği ve gelecek yıla hazırlık yapılan programlarda, çocuklar dinlenerek, bildiklerini tekrar ederek, yaz tatilini değerlendiriyor. Bunun dışında sadece eğlenceli aktiviteler, bilişim dersleri ya da sanatsal çalışmalara, yabancı dile yönelik farklı aktiviteler de yok değil. Çocuğunuzun seçimine göre hangisini istiyorsanız onu değerlendirebilirsiniz. Tatil 3 ay… 3 ay boyunca tek tip değil, çeşitli aktivitelerle kışın yapamadığınız spor ve sanat aktivitelerini uygulamak ve öğrenmek için doğru zaman…Frank Zappa’nın bir lafı var. ‘Zihin paraşüt gibidir. Açılmazsa çalışmaz’. Çocukların en verimli zamanlarını boşa geçirmeleri aileler ve çocuklar için büyük kayıp…O kadar kolay ve güzel öğreniyorlar ki. Yeter ki sevecekleri eğitmenlerle, farklı öğrenme metotları ve ortamla çocukları buluşturalım.” diyor.


Dijital Ekranları ‘Ortak Alanla’ Sınırlama
Eğitmen Şebnem Uysal özellikle dijital ekranlar konusunda velileri uyarıyor. “Televizyon, oyun konsolu, PC gibi dijitaller çocuk odalarında yer almamalıdır. Böylece aile üyelerine dijital dünyanın da ortak kullanım içerisinde olması gerektiği vurgulanmalıdır. Çocuğun, dijital teknolojileri şahsileştirmeden ve bağımlı olmadan kullanımı esas alınmalıdır.”


Planlı Çalışmak
Planlı çalışmak deyince de öğrencilerin yaz tatili ödevleri,ni nasıl programlamaları gerektiğini şöyle anlatıyor; “Birden çok çalışmanız gereken dersiniz varsa ve hangisinden işe başlayacağınıza karar veremiyorsanız, planlı çalışma yöntemini bilmediğinizi söyleyebiliriz. 

Bu tür kararsızlıklarla birlikte olumsuzluklar yaşamamak için günlük çalışma çizelgesi oluşturabilirsiniz. Böylece hafta boyunca ders çalışabileceğiniz uygun zamanları planlayıp, stressiz ve düzenli bir metotla birçok bilgiyi rahatlıkla sindirmenizi kolaylaştırmış olursunuz.


Etkili çalışma için amaçların belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Uysal, “Her çalışmanın mutlaka bir amacı olmalıdır. Bu amaçlar bir problemin çözümünü öğrenmek, bir sorunun farklı metotlarla cevabına ulaşabilmek, bir yazıdaki ana fikri bulabilmek vb. olabilir. Bu yakın amaçları en başta belirleyerek, çalışmaya başlamak daha sonrasında oluşacak; sınavı kazanmak veya okulu iyi dereceyle bitirmek gibi uzak amaçlara ulaşmak için çok önemlidir.”



Sınırsız Güç 
Şebnem Uysal böyle konuşunca çok mantıklı geliyor. Ama çocukların istediği; sağdan sola yuvarlan, adını vermeyeceğim dijital oyunların önünden kalkmadan saatlerce otur, kitabın kapağını açma, tüm arkadaşları eve çağır parti yap gibi bir tatil anlayışıyla, bizim planlı programlı tatil anlayışımız örtüşmüyor. 


Geçtiğimiz günlerce çok saygı duyduğum Ege Otizmli Çocuklar Derneği kurucusu ve iş insanı Rabia Tekince, sosyal medyada isyan etti. “Alaçatı’da tüm barlar, publar 18 yaş altı gençlerle dolu. Denetleme yok mu? Üstelik içeri alınmayan çocuklar babalarını araya sokarak, kendilerini mekanlara aldırtıyor. Bunu normal karşılayan aileler ve çocuklar içinde ben evladımı nasıl koruyacağım?” Çocuklarımızı alkol ve her türlü bağımlılığın bulunabileceği ortamlardan korumak için direnen biz aileler, belki de hepsinden tehlikelisi bu ahlak erozyonundan çocuklarımızı nasıl koruyacağız? Çocuklar büyüdükçe işler karmaşık ve yorucu bir hal alıyor. 

Bir reklam sloganı vardır. “Sınırsız güç, güç değildir” diye… Sınırsız olduğunda hayatı anlamlı ve daha güzel kılan bildiğim tek şey var; o da Sevgi….
İş çocuklara gelince de çocuklar sanıldığının aksine sınırları severler. Sınırlar yoksa dengeleri, aidiyetleri bozularak, bedensel ve ruhsal hayatlarındaki her alanda boşluklar oluşur. Biz bu boşlukları dolduramadan, yanlışlıklar ve hatalar zinciri doldurmaya başlar. 

Ama elbette bir ebeveyn olarak, tatilde özgür olmayı, yapamadıklarımı yapmayı, dinlenmeyi, eğlenmeyi isterken, çocuğumun da böyle istekleri olduğunu unutmadan ona farklı planlar sunmalıyım. Bu noktada çalışan bir anne olarak bana yaz okulları kurtarıcı oldu. Devamı da yıllık izinlerle planladığım tatil eğlenceleri…

Tüm ailelere mutlu, huzurlu ve bol eğlenceli bir tatil diliyorum. :)
 
Reyhan Tansu Şenay

Yorumlar

Yorum Yap

500