Şimdi Ne Yapacağız?

31 May 2018
Melis BARÇIN

Melis Barçın, 1983 İzmir doğumludur. İngiliz Dili ve Edebiyatı'ndan mezun olduktan sonra, eğitimine Roma'da devam etmiştir. Çocukluğundan bu yana peşini bırakmayan hayal dünyası sayesinde yazmaya aşık bir blogger ve iki çocuk annesidir.

Şimdi Ne Yapacağız?

  • 31 May 2018
  • 973 Görüntülenme
  • YORUM



Şimdi Ne Yapacağız?


Karneleri aldık, yıl sonu gösterilerini gururla izledik, öğretmenlerle vedalaştık; eve geldik. Bir, iki gün geçti bizimkinin en büyük sorusu “E şimdi ne yapacağız?”  Hep bir ne yapacağını merak etme durumu. Bir sonraki adım nedir? Önce “Ne yapacağız ben de bilmiyorum.” dedim. Aslında ufaktan beni uyarıyor ve demeye çalışıyor ki: 






“Anne, acil bir yaz programına ihtiyacın var. Bizi böyle yetiştirdiniz, programladınız. Şimdi ben tek başıma boş kalınca ne yapacağımı bilmiyorum.”






O yüzden bende tatil boyunca okulla elde edilmiş düzen, program nasıl devam ettirilecek diye kendi kendime düşüncelerdeyim. Hem onları sıkmayacak hem düzen içinde tutacak bir yaz planı yapmalıyım. Bunu yaparken okulların bu konudaki başarısını düşünmeden edemedim. Malum öğretmenler, sürü psikolojisi ile çocuğumuza evde yaptıramadığımız şeyleri yaptırıyor. Çocuğunuz hiç yediremediğiniz yemeği yemesi, öğlen yatıramadığınız uykuya okulda kendi isteyerek gitmesi, evde elini sürmediği oyuncaklarını okulda bir bir toplaması, adeta ben evde neyi yanlış yapıyorum diye kafayı yemeniz için yeterli bir sebep. Tabii bunun en büyük nedeni okulda her gün belli programlarının olması, aynı saatte yemek yemeleri, aynı saatte uyumaları, kuralların net ve değişmez olması. Kısacası her şeyin belirli bir düzende ilerlemesi. Evet buradaki kilit kelime düzen. İşte bu düzeni evde tutturabilmek, tutarlı davranabilmek olayın dönüm noktası.






Peki bu düzen bu kadar önemli mi?




Kesinlikle. Bazen beş harfli iki heceli küçük kelime çocukların üzerinde neler neler yapıyor?





• Düzen ve rutin çocukların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.



• Sorumluluk bilincini erken yaşta edinirler. Bu da onların gelecek yaşamlarında kolaylık sağlayacaktır.





• Çocukların kendi kendilerine ne yapmaları gerektiğini anlatır. Yani siz “git ellerini yıka” ya da “yatmadan önce dişlerini fırçala” gibi sözlerle onu uyarmanıza, patronluk taslamanıza gerek kalmaz. O artık ne yapacağını biliyordur ve bunu tamamen kendi gücü ve isteğiyle yapıyordur.




• Çocuğun bir rutininin olması onu kaygıdan ve stresten uzaklaştırır. Bizler için de aynı şey geçerli değil midir? Bir sonra ki adımı bildiğimizde kendimizi rahat ve güvenli hissetmez miyiz?
   




• Beklemeyi ve sabretmeyi öğretir. Mesela çocuk parka gitmek istiyordur ama bunun yemek ve uykudan sonra geldiğini biliyordur.
   

• Rutin birçok ebeveynin korkulu rüyası olan uyku problemini çözmeye yarar. 

   




• Ailede herkesin sağlıklı ilişkisinin olmasını sağlar. Hiçbir zaman daha fazla televizyon izlemek istediğinden kavga etmek zorunda kalmazsınız. Tabii bazı harici günler olabilir. Hiçbirimiz birer makine değiliz sonuçta. Hepimizin iyi & kötü günleri olduğu gibi bu minik arkadaşların da bizler gibi günleri olabilir.





İşte bu yüzden çocuklar okul içerisinde mutlu, huzurlu, uyumlu. Annenin bir an ki “e hadi bu seferlik böyle olsun.”, “neyse bugün de öğlen uyumayın.” gibi cümleler kurması düzeni oluşturan yapı taşların teker teker yıkılmasına sebep oluyor. Çünkü bu sefer çocuk bunu ister istemez genelliyor, ertesi gün düzene geri dönmekte zorlanıyor. 





Bu sebepten ötürü yaz da tutarsız olmadan, program yapmalı, onların huzurunu devam ettirmeli, kafada soru işareti bırakmamalı. Eğlencesini kaçırmadan, yeni şeyler öğrenerek, kitaplardan uzak kalmadan, televizyonu Ipad’i abartmadan, denizin, kumun keyfine vararak iyi bir tatil geçirmeli.






Hepimize çocuklarımızla güzel anılar biriktireceğiniz bir yaz diliyorum…


Melis Barçın

01.06.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500