Küçük Daireler İçin Dekorasyon Önerileri

31 March 2016
Lâl DALAY

Lâl Dalay, 11 Eylül 1996 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 2014 yılında Tevfik Fikret Anadolu Lisesi’nin bitirdi, lise döneminde Fransızca ve İngilizce eğitimi aldı. 2019 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nü birincilik ile bitiren Lâl Dalay, şu anda yüksek lisans eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde devam etmektedir.

Küçük Daireler İçin Dekorasyon Önerileri

  • 31 March 2016
  • 1076 Görüntülenme
  • YORUM


Küçük Daireler İçin Dekorasyon Önerileri


Küçük dairelerde yaşam alanları her ne kadar metrekare olarak küçük olsa da pratik dokunuşlar ile mekânı daha kullanışlı hale getirmeniz ve olduğundan daha büyük göstermeniz mümkün. 1+1 ya da 1+0 dairelerin genel kullanıcı profiline baktığımızda özellikle üniversite öğrencilerin ve genç yaş grubunun tercih ettiğini gözlemliyoruz. Genelde hem temizlik hem de düzeni korumak için stüdyo daireler tercih ediliyor, üstelik fiyat olarak bakıldığında da daha uygun kalıyor. Bu küçük mekânları yaşanabilir kılmak ise akıllıca dekorasyon fikirlerinden geçiyor.




Minimalizm akımının en işleyebilir olduğu ev çeşidi ise yine bu stüdyo daireler. Çocuklu ya da kalabalık evlerde sadeliği korumak zorken bir ya da iki kişinin yaşadığı bu tip evlerde dinginliğin korunması için en uygun stillerden biri minimal tasarım. Minimalist tarzı benimseyerek az eşya ile dingin, sade ve derli toplu alanlar yaratmayı amaçlıyoruz.

Peki minimalizm kısaca nedir dersek? Minimalizm, az eşya ile huzuru yakalamayı felsefe edinmiş bir dekorasyon seçeneğidir. Modern yaşamımızda hayatın kaçınılmazı olan kalabalık ve basık alanlardan psikolojik ve fiziksel olarak kaçmak ve dinginliğe kavuşmak için çözüm önerisi olma potansiyeli taşır.



Renk paletlerini ele alırsak; minimalist akım, kendisini aslında siyah, beyaz ve nötr renkler ile gösterir. Kullanılan renklerin nötr ve açık renkler olması, mekânı olduğundan büyük ve aydınlık gösterecektir. Bu renk paleti stüdyo dairenizi aydınlık ve ferah göstermekte size yardımcı olur.

Fazla eşyalar odanızı küçük gösterecek ve otomatik olarak ruh halinizi ve atmosferi etkileyecektir. Sadelik, özellikle küçük alanlarda rahatlık ve sakin bir atmosfer yaratır, göz yormaz, daha dingin olmanıza yardım eder. Çok fazla eşya, biblolar, gereğinden fazla sandalyeler, küçük sehpalar sizin alanınızı gereksiz yere kapladıklarıyla kalmayıp aynı zamanda göz yorgunluğuna da sebep olurlar. Fazla çeşitli renk kullanımı da göz yorgunluğunun başka bir sebebidir ve odanızda bulundurduğunuz bu gereksiz eşyalar genelde alanı renk karmaşasına dönüştürme potansiyeli taşır. Bu sebeple stüdyo dairelerde oldukça kullanışlıdır.



Doğru renk seçiminin de mekânın algısında oldukça büyüktür. Özellikle tavanda kullanılan renkler, tavanın yükseklik algısını fazlaca etkiler. Kısaca, tavanı daha aşağıda göstermeye çalışmıyorsanız tavan renginde koyu renk kullanmak büyük bir hata olacaktır. Olabildiğince yan duvarlardan birkaç ton açık renk kullanarak tavanı yüksek göstermek mümkündür. 

Ayrıca ışığı ve derinliği artırmak için aynalardan yardım alabilirsiniz. Aynalar ışığı yansıtarak, derinlik duygusu katar ve göz yanılsamasıyla bir odanın sanki devamı varmış gibi gösterebilir. Yerleştirirken ışığı yansıtacak şekilde yerleştirirseniz daha iyi sonuç alırsınız.




Stüdyo dairenizin içinde asma kat yapmanız ve bu asma katı yatak odası olarak kullanmanız stüdyo dairelerde yapabileceğiniz bir başka seçenek olabilir. Asma katın altında oluşturabileceğiniz kütüphane veya çalışma alanı yaratabilirsiniz. Eğer 1+0 daireniz varsa yatak odasını ve oturma alanını paravan, dolap, panel ya da bir perde yardımıyla ayırmanız mümkün. Bu şekilde hem alan daha büyük görünecek hem de kendinize özel bir alana sahip olabileceksiniz. İkinci olarak ise mobilyalarınızı seçerken çok işlevli parçalara yönelebilirsiniz, yani çekmeceli bir orta sehpası ya da kütüphane işlevi gören bir televizyon ünitesi çözüm olabilir.



Bir diğer önemli nokta; mobilyalarınızı almadan önce dairenizin ölçülerini almak. Küçük alanlarda aldığınız eşyaların sığmama ihtimalini unutmamalısınız.


Lâl DALAY

01.02.2019


Yorumlar

Yorum Yap

500