Lâl Dalay, 11 Eylül 1996 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 2014 yılında Tevfik Fikret Anadolu Lisesi’nin bitirdi, lise döneminde Fransızca ve İngilizce eğitimi aldı. 2019 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nü birincilik ile bitiren Lâl Dalay, şu anda yüksek lisans eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde devam etmektedir.
Balkonların kıymetinin Pandemi ve yaz sıcakları ile giderek arttığı bu dönemde, kentlerde maalesef bir çoğumuz ya Fransız balkon denilen, aslında balkon ile alakası olmayan pencereler veya şanslıysak küçük balkonlar ile yetinmek durumunda kalıyoruz. Peki biz bu küçük ama çok kıymetli açık alanları en iyi şekilde nasıl değerlendirebiliriz? Belki de uzun süredir adımınızı bile atmadığınız ve kurumuş bitkilerinizin mezarlığı hâline gelmiş bu balkonlara yeniden keyifli mekânlara dönüştürmek için neler yapabiliriz gelin hep birlikte inceleyelim!
Verdiğiniz tasarım kararlarıyla ister modern bir atmosfer ister bir meditasyon köşesi isterseniz de küçük bir kafeterya ortamı yaratabileceğiniz balkonlarınızda, renk paleti ve malzeme tercihi alacağınız kararların başında geliyor. İlk olarak renk paletlerini ele alırsak; minimalist bir balkon tasarlamak istiyorsak, renklerin nötr ve açık renkler olması, mekânı olduğundan büyük ve aydınlık gösteriyor. Diğer bir yandan daha enerjik ve eğlenceli bir atmosfer yaratmak istiyorsak ise desenler ve renkler devreye giriyor. Özellikle balkonda bohem bir hava yaratmak istiyorsanız, beyaz mindere yerleştirilmiş küçük desenli yastıklar ve makrome örgü duvar süsleri ile hem bohem bir hava hem de yazı anımsatan bir atmosfer yaratmak mümkün oluyor.
Bu küçük alanlarda kullanabileceğiniz mobilyalara gelirsek ise katlanabilir masa sandalyeler oldukça kurtarıcı oluyor. Özellikle duvara veya korkuluklara monte masalar ayakları da olmaması sebebi ile rahat oturmak için bize oldukça mesafe kazandırıyor. Malzeme olarak ise hasır ve tik ağacından mobilyalar balkon ve bahçe mobilyalarında oldukça şık ve kullanışlı oluyor. Yine balkonlarda yer sedirleri ve puflar da oldukça kullanışlı mobilyalardan oluyor. Balkonlardaki yer malzemeleri incelediğimizde ise genellikle oldukça sıkıcı döşemeler ile karşılaşıyoruz. Bu aşamada ise bir yıkım gerektirmeyecek, var olan döşemenin üzerine serebileceğiniz birbirlerine kenetli yer karoları imdadımıza yetişiyor.
Balkonlarda atmosferi tamimiyle değiştirecek bir diğer unsur ise ışıklandırma elemanları oluyor. Balkon korkuluklarına dolayabileceğiniz ufak ampullerden oluşan kablolar, dekoratif mumluklar, fenerler bir anda balkonunuzu bir ileriye taşıyor. Kullanacağınız doğru aydınlatma elemanları ile hem istediğiniz yerele vurgu yaparken hem de balkonunuza keyifli bir atmosfer kazandırmanız mümkün oluyor. Mekânı aydınlık ve geniş göstermenin bir diğer yolu ise ayna kullanımından geçiyor. Ne kadar çok yansıma olursa, o kadar geniş ve ferah alanlar yaratmak mümkün oluyor. Bu sebeple duvarlara asabileceğiniz geniş, tek parça veya parçalı aynalar, hem istediğiniz manzarayı balkonunuza dahil etmenize hem de derinlik kazandırmanıza olanak sağlıyor.
Bitkilendirme ise hem kendi manzaramızı kendimi oluşturmamız için hem ses hem de görüntü izolasyonu için kullanabileceğimiz, mutluluk kaynağı canlı tasarım elemanlarımız olarak balkon dekorasyonumuzu tamamlıyor. Başta da bahsettiğimiz üzere balkonunu bitki mezarlığına döndürmemek adına yapacağınız bitki seçimleri bu aşamada olukça önemli bir role sahip oluyor. İster kokulu ve çiçekli isterseniz ise fesleğen, nane gibi yemeklerinize koyabileceğiniz bitkiler için balkonlar harika birer ev sahibi oluyor. Küçük alanlarda ise bitki yetiştirmenin bir diğer mekândan kazandıran yolu dikey bahçeler olarak karşımıza çıkıyor. Duvara asabileceğiniz tel plakalara bitki sardırılarak veya eski kasaların üst üste konarak içlerine sarkan bitkiler ekilerek elde edilmiş harika yeşil duvarlar da kendiniz kolayca yapabileceğiniz düşük bütçeli seçenekleriniz arasında bulunuyor.
Evinizin adeta bir uzantısı, ek bir yaşam alanı halini alacak bu küçük alanların tadını çıkartmak ise sizlere kalıyor! Hadi siz de hemen bir ucundan tutun ve balkonlarınızı tasarlamaya bir yerden başlayın!