Klima Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

01 August 2020
Lâl DALAY

Lâl Dalay, 11 Eylül 1996 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 2014 yılında Tevfik Fikret Anadolu Lisesi’nin bitirdi, lise döneminde Fransızca ve İngilizce eğitimi aldı. 2019 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nü birincilik ile bitiren Lâl Dalay, şu anda yüksek lisans eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde devam etmektedir.

Klima Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 01 August 2020
  • 2288 Görüntülenme
  • YORUM

 

Bu sıcak yaz aylarında klimalar, evlerimizin en çok kullandığımız eşyalarından biri hâline gelmektedir. İçinde bulunduğumuz ortamın hava koşulları, sadece konforumuzu değil, aynı zamanda çalışma ve yaşama koşullarımızı da olumsuz şeklide etkilemektedir. Çoğu zaman insanlar klimasız zamanlarda yazları nasıl evde duruyordu diye düşündüğümüz bile olmuştur belki. Peki evlerimizin vazgeçilmezi olmuş bu klimalar nereye konulmalı, nelere dikkat edilmeli?

 

 

Çoğu zaman klima alacağınız firma, klimayı takmadan önce keşif için evinize gelir ve en doğru yeri ve eviniz için en uygun güçteki klimayı seçmenizde size yardımcı olur fakat bu konuda eğer sizin de bilginiz olursa kâr amaçlı yanlış yönlendirmelere engel olabilirsiniz. İç ortamın istenilen şartlarda tutulmasını sağlayan klimalar, Türkiye’de merkezi ve bireysel sistem olarak kullanılmaktadır. Genellikle konut ve küçük iş yerlerinde genellikle split tipi klimalar tercih edilir.

 

 

İlk olarak duvar tipi klimalar Türkiye’de evlerde en çok kullanılan klima türüdür. Bu klimalar iki üniteden oluşur. Biri iç ortamda ısı alışverişi yaparken diğeri dış ortamda ısı alışverişi yapar. Montaj bu iki ünite ve suyun dışarı atılmasını sağlayan boru için en uygun yerin seçilmesi ile başlar. Montaj sürecinde dikkat edilmesi gerekenlerden biri, iç ünitenin kurulduğu yerin yakınında ısı kaynağı bulunmamasıdır. Ayrıca cihaz doğrudan güneş ışığı alan bir yere yerleştirilmemelidir. Bu ünitenin hava sirkülasyonu iyi olan bir yere monte edilmesi ve önünde hava giriş çıkışını kapatacak herhangi bir objenin olmaması da konumlandırırken büyük önem taşır.

 

 

Bir başka önemli ekten ise klimanın monte edileceği duvarın düz ve sağlam olmasıdır. Ayrıca montaj yaptığınız yerin yanıcı gazlara yakın olmaması ve mutfak cihazlarının bulunduğu yağlı ortamların üzerine yerleştirilmemesi hayati önem taşır. Bir diğer yerleştirilmemesi gereken bölge ise, nemli bölgelerdir. Aşırı nem, sistemin performansını azaltarak sistemi olmuşuz yönde etkiler. İç ünite ile dış ünite arasındaki mesafe, minimum 4 metre olmalıdır. Maksimum boru mesafesi ise, klimanızın markasına göre teknik özellikler tablosundan takip edilerek uygulanmalıdır. Bu nedenle iç ünitenin montaj yeri kararlaştırılırken minimum mesafeler de önemlidir. Klima montajının evin kiriş, kolon gibi taşıyıcı unsurlarına yapılmaması oldukça önemlidir.

 

 

Dış ünitenin de yer seçimi en az iç ünite kadar büyük önem taşımaktadır. İlk olarak dış ortam havasının üzerinden rahatça dolaşabileceği bir yere yerleştirilmelidir. Eğer klima, genellikle ısıtma amaçlı kullanılacaksa dış̧ üniteyi güneye takmak en uygun seçenektir. Klima, genellikle soğutma amaçlı kullanılacaksa dış̧ ünitenin kuzeye yerleştirilmesi en iyi verimi sağlayacaktır. Dış ünitenin yerleşimi konusunda split klimaların ısı taşıyıcısı olduğu dikkate alınmalıdır. Ayrıca klimanın dış ünitesinin mümkün olan en gölge yere konumlandırılması gerekmektedir. Direkt sıcak altında olan ve güneş alan dış ünite klimanızın performansını olumsuz etkiler.

 

 

Tıpkı iç ünitenin bulunduğu duvarın sağlam olması gerektiği gibi dış̧ ünitenin de bulunduğu duvarın düz ve sağlam olması ve üniteyi taşıması olarak dış ünitenin ağırlığının en az beş̧ katını taşıyabilecek bir askı seti kullanılmalıdır. Askı setlerini tuttururken duvarın özelliğine göre çelik dübel, trifor vida ya da saplama ile monte edilmelidir. Klimanızı yerleştirirken dış̧ ünitenin, mümkün olduğunca yatak odası, çalışma odası ve çocuk odalarının uzağına konulması konforunuz açısından önemlidir. Çünkü dış ünitenin çalışma sesi, özellikle bu gibi alanlarda size rahatsızlık verecektir.

Montajın yanı sıra konumlandırılası ile ilgili bir diğer önemli nokta ise yaşam alanınız içerisinde klimanın direkt kişilerin üzerine üflememesinin sağlanmasıdır. Klima yazın tavana doğru, kışın ise yere doğru üfleyecek şekilde çalıştırılmalıdır. Klimanızı konumlandırırken bilinçli olmak, size hem maddi hem de konfor açısından fayda sağlar ve klimanızı sağlıklı ve daha uzun süre kullanabilmenize yardımcı olur.

Lâl Dalay


Yorumlar

Yorum Yap

500