Evinizde Alaçatı Rüzgarı Estirin!

01 July 2020
Lâl DALAY

Lâl Dalay, 11 Eylül 1996 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 2014 yılında Tevfik Fikret Anadolu Lisesi’nin bitirdi, lise döneminde Fransızca ve İngilizce eğitimi aldı. 2019 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nü birincilik ile bitiren Lâl Dalay, şu anda yüksek lisans eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde devam etmektedir.

Evinizde Alaçatı Rüzgarı Estirin!

  • 01 July 2020
  • 1714 Görüntülenme
  • YORUM

Bu yaz, herkesin evlerinin kıymetini bir kere daha anladığı zor bir senenin ardından geldi. Hazır bir kısmımız kendini yazlıklarına atmışken diğer bir kısmımız da evlerinde kendilerini mutlu edecek yaz havasını estirecek köşeler yaratmaya çabalıyorken hadi hep beraber klasik Alaçatı evlerine ve o atmosferi kendi evimizde nasıl yansıtabileceğimize göz atalım.

 

Alaçatı evleri denince aklımızda hemen taş ev mimarisi ve kendine has otantik dekorasyonu ile tasarlanmış evler canlanıyor. Alaçatı’nın dar sokaklarında saklı yüksek taş duvarlarıyla ve iç bahçeleri ile kendine özgü bir mimari tasarımı olan bu evlerde, yazın sıcak havasına karşı serin ve ferah bir atmosfer sağlamaya çalışılan dekorasyonlara rastlıyoruz genellikle. Kendine özgü, otantik bir havası olan Alaçatı evleri, dışarıdan bakıldığında balkonlarından sarkan çeşitli renklerdeki begonviller ve taş dokusuyla doğal güzellikte bir uyum yakalıyor.

Bu klasik Alaçatı stili olarak da nitelendirebileceğimiz taş evler hem malzemesi hem de plan çözümleriyle iç mekânın serin ve ferah olmasını sağlayacak nitelikte tasarlanıyor. Her ne kadar şimdilerde gerçek taştan yapılma olanlara pek rastlayamasak da o yöreye özgü taşlarla yapılan evlerin yaz serinliği bir başka oluyor.

 

Alaçatı veya Çeşme dendiğinde aklımıza ilk gelen renkler ise denizin mavisi, evlere sarılı begonvillerin tatlı pembesi, sakız beyazı, taş evlerin ve yolların toprak tonları oluyor. Evimizde benzer bir atmosfer yaratmak istediğimizde ise yine bu renklerin uyumu ortaya, bize “işte yaz” dedirten bir atmosfer çıkartıyor.

İç mekânlarda ferahlığı yakalamaya çalışan Alaçatı tarzında açık mutfak, evlerin bir diğer vazgeçilmezi olmuş durumda. Açık mutfağın en büyük artısı, sağladığı hareket alanı ve ferahlık oluyor. Başka bir güzel tarafı ise, misafir ağırladığınız zamanlarda herkes oturma odasında oturup sohbet ederken, siz mutfakta onlardan ayrı olmak zorunda kalmıyorsunuz.

 

Ege’nin mimari tarzının korumaya çalışıldığı bu evlerde, nostaljik öğelerin kullanımına dekorasyonda yer vermek, iç mekânlarınızda Bohem- Elit bir tarz yakalamanıza yardım edecek bir diğer unsur. “Bohem” kelimesini inceleyecek olursak; özünde çingenelerin hayat biçimi olduğunu görüyoruz. İç mimari ve dekorasyona ise; payetler, boncuklar, baharat tonları, püsküller ve dantellerin kullanımı ile yansıyor bu stil. Örneğin beyaz bir koltuğa yerleştirilmiş küçük desenli yastıklar, makrome örgü duvar süsleri ile hem bohem bir hava hem de yazı anımsatan bir atmosfer yaratmak mümkün.

Bu stil odanıza göz gezdirirken samimiyeti hissetmek ve adeta zamanda yolculuk yapıyormuş duygusuna kapılmayı olağan kılıyor. Üstelik bu şekilde eski eşyalarınızı da değerlendirebilirsiniz. Alaçatı evlerinde bir diğer sık rastlanılan şey ise antika eşyalardır.

Siz de göz yormayacak şekilde sade düz çizgilere sahip atmosferinize birkaç otantik parça ekleyerek yeni bir tarz yaratabilirsiniz. Örneğin, mutfak, banyo veya yatak odasında kullanacağınız mavi ve beyaz renkler ile yatak odanızda kullanacağınız tül perde ve cibinlik, dekorasyonu tamamlamanızda size yardımcı olabilir. Böylece yaşam alanlarınızı daha samimi ve sizi yansıtan alanlara dönüştürebilirsiniz. Bu şekilde büyüklerinizden kalan eski eşyaları, dekorasyonu tamamlamak için kullanabiliriz. Hem de bu sayede evlerimizde yansıtmaya çalıştığımız nostaljik ama modern dekorasyon içinde eskilerden kalan, kendi özünüzü yansıtan eşyalar varlığını sürdürür.

Rahatlık, bohem tarzını en iyi anlatan kelime olabilir. Bu sebeple evlerinizde kullanacağınız konforlu geniş kanepeler, divanlar, puflar hem sizi yazın rahatlatıcı atmosferine çekerken hem de istediğiniz tarzı yakalamanıza yardımcı olabilir. Unutmayın ki büyük parçalarda kullanacağınız renkler evinizin genel renk paletine hâkim olacaktır; bu sebeple beyaz veya açık toprak tonlarını tercih edebilir, mavi ve pembe gibi daha canlı renkleri dekoratif öğeler de kullanabilirsiniz. Ayrıca hasır ve bambu gibi malzemeler de ortamda natürel bir atmosfer yaratmanıza yardımcı olacaktır. Halı kullanmadan yapamayanlardansanız hem sıcağı çekmeyecek hem de çok şık duracak hasır halıları tercih edebilirsiniz. Dış mekânlarınızda veya balkonlarınızda ise kullanabileceğiniz ahşap veya bambu mobilyalar bir anda ortamda yazlık havasını estirecektir.

 

Bunların yanı sıra evinizde, balkonunuzda veya bahçenizde kullanacağınız begonvil, sardunya, yasemin veya ortanca gibi güzel çiçekli bitkilerle hem evinize renk katabilir hem de evinizde güzel bir Alaçatı atmosferi yaratabilirsiniz. Eğer bahçenizde bu bitkiler varsa bitkinize zarar vermeden birkaç dalı keserek vazonuzda da evinizin içine taşıyabilirsiniz. Özellikle yasemin gibi güzel kokulu çiçekler su dolu bir kaba konulduğunda hem evinize çok güzel bir koku yayarken hem de çok dekoratif duracaktır.

 

İster Alaçatı’da ister uzakta başka bir yerde olun bu stil önerileri ile hem evinizde Alaçatı havası estirebilir, hem de elinizde bulunan eski eşyalarınız ve el işleri ile çok farklı bir atmosferler yaratabilirsiniz.

 

Lâl Dalay


Yorumlar

Yorum Yap

500