Endüstriyel İç Mekân Tasarımı

31 December 2017
Lâl DALAY

Lâl Dalay, 11 Eylül 1996 yılında İzmir’de dünyaya geldi. 2014 yılında Tevfik Fikret Anadolu Lisesi’nin bitirdi, lise döneminde Fransızca ve İngilizce eğitimi aldı. 2019 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü’nü birincilik ile bitiren Lâl Dalay, şu anda yüksek lisans eğitimine İstanbul Teknik Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde devam etmektedir.

Endüstriyel İç Mekân Tasarımı

  • 31 December 2017
  • 3199 Görüntülenme
  • YORUM



Endüstriyel İç Mekân Tasarımı
 

İç mekânlarınız da endüstriyel tarzın kullanımı, son zamanlarda oldukça popüler bir dekorasyon çeşidi halini aldı. Endüstriyel dekorasyon, aslında artık kullanılmayan depolar ve fabrikaların restore edilmesidir. Fakat bu yenileme sürecinde mekânın tarihine dayanan özelliklerin kaybolmaması önemlidir. Biz bu konsepti yaşam alanlarımızda uygularken, eski fabrika görsellerinden esinlenmemiz, bize yardımcı olacaktır.


 

Endüstriyel dekorasyonda mekâna hâkim renkler; gri tonları, siyah, bordo ve kahverengidir. Bu koyu renkler ortamda soğuk ve terk edilmişliği yansıtır ve dekorasyona kişilik kazandırır. Aynı zamanda, renk paletinize uygun tuğla ve beton kaplamalar kullanarak duvarlarınıza doku katabilirsiniz. Bu dekorasyonda özellikle işlenmemiş, ham ahşap parçaları gibi doğal parçalar, metalle birleşince endüstriyel detayların soğukluğunu kırar.

 

Kendi iç mekânlarınızda bu tarzı oluşturmak isterseniz ilk yapmanız gereken şeylerden biri eğer mevcutsa eski duvarlarınızı boyamamak, hatta daha da eski görüntüsü vermektir. Betonun ham dokusu ve kırıkları hoş bir detay olacaktır. Başka bir seçenek olarak da, tuğla ya da beton görünümlü duvar kâğıtları kullanabilirsiniz.

 

Zeminlerinizde ise endüstriyel atmosfere biraz daha sıcak bir hava katmak için, ham ahşap parkeleri tercih edebilirsiniz. Mat olması, atmosferle daha uyumlu olmasını sağlayacaktır. Beton ya da taş ise zeminlerinizde kullanacağınız farklı seçenekler olabilir.

 

Ahşap detaylar, vintage eşyalar ve bitkiler kullanarak mekânınızı kişiselleştirebilirsiniz. Fakat canlı renklerden uzak durmanız endüstriyel tasarımın atmosferini bozmamak için önemli. Özellikle desenlerden kaçınınız.

 

Kumaş seçimlerinizde deri, keten, çuval bezi gibi tercihlerde bulunabilirsiniz. Aydınlatmalarınız için ise metal, sarkıt, kafes görünümlü tasarımlar, büyük halatlara asılmış ampuller, metal borularla oluşturulmuş duvar aydınlatmaları seçebilirsiniz. Modern ve sert çizginizi, eskitilmiş metal borular güçlendirecektir. 

 

 

Eğer tuğla ya da dokulu bir duvarınız varsa, üstten spot ışıklar ile aydınlatarak gölgeleri daha keskin hale getirebilirsiniz. Bu sayede duvarınızın dokusu daha öne çıkacaktır.

 

Bu stilde aslında amacımız sanki bitmemiş gibi bir mekân yaratmaktır. Duvar ve zeminlerinizi eskitmek bu tarzda mümkündür. Mutfak ya da ofis alanlarınızda notlar yazabileceğiniz kara tahtalar kullanmak güzel bir aksesuar olabilir. Duvarlara bisikletlerinizi asabilirsiniz ve metal borulardan yapılmış kitaplıklarınızı monte edebilirsiniz.





 

Duvarlarınız ve zeminleriniz oldukça ham ve dokulu olacağından eşyalarınızda daha sade, minimal seçenekleri tercih edebilirsiniz. Bu sayede karmaşadan uzak durmuş olursunuz.

Yüksek tavanlar ve havalandırma, ışıklandırma detaylarının görünür olması, stilinizi tamamlayan özellikler olacaktır. Tavanlarınızda metal pervaneler hoş bir detay olabilir. Zeminlerinizde ise siyah, beyaz, gri tonlarında kilimler kullanabilirsiniz.


 

Kısaca endüstriyel tarzda binanın yapısı ile ilgili hiçbir şey gizlenmeyip, açıkta bırakılmalı. Kirişler, borular, tuğlalar her şey göz önünde olmalı. Dekorasyonunuza başlamadan bolca görselden yararlanmanızı ve kendi mekânlarınız da nasıl uygulayabileceğinizi eskiz halinde düşünmenizi tavsiye ederim.


Lâl DALAY

01.01.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500