Logg – Your Life

28 February 2019
K. Ulaş BİRANT

Yard. Doç. Dr. Kökten Ulaş BİRANT 1977, İzmir doğumludur. Liseyi Bornova Anadolu Lisesi'nde bitiren Dr. Birant, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini tamamlayarak görev yapmaya başladı. Profesyonel hayatında yazılım mühendisliği, proje yönetimi ve halkla ilişkiler konularında çalışmakta, çeşitli sivil toplum örgütlerinde faal görevler üstlenmekte ve Özel Sahne Tozu Tiyatrosu Actor Club bünyesinde sahneye çıkmaktadır.

Logg – Your Life

  • 28 February 2019
  • 1437 Görüntülenme
  • YORUM


Logg – Your Life




Merhaba,

Bundan sonra formatımızı biraz değiştireceğiz. Tecrübelenmek istediğim, okuyanlarıma da faydası olacağına inandığım yeni mantığımız; yeni dünyada yapılanlar üzerine küçük ropörtajlar olacak. Elbette arada yine ahkam keseceğim. Ama en azından daha kısa... Paylaşacaklarımızın hem yapılanları anlamak hem de geleceğe dair projeksiyonlar oluşturmak açısından faydalı olacağını umuyorum.

İlk konuğumuz Digieggs firması sahibi Hakan BAYBAŞ. Öğrencim de olmasının avantajını kullanarak kendisinden destek istedim, kabul etti. “İlk elin günahı olmaz.” diyerek başlayalım bakalım, yeni yolculuğumuza...





S: Öncelikle kabul ettiğin için tekrar teşekkürler. Şöyle başlayalım; Hakan Baybaş kimdir?

C: Ben teşekkür ederim. 2007 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Ancak 10 yılı aşkın süredir yazılım sektöründe çalıştım. En düşük seviyeden, en yüksek seviyeye kadar her aşamada bulundum. Yaklaşık 4 yıl önce Digieggs firmasını kurdum. Son 1 yıldır da yeni girişimimiz olan “Logg – Your Life”ı yönetiyorum.  

S: Birçok kişinin kendi işini kurmaya hevesli olduğunu, çok değerli fikirleri olduğunu duyuyoruz. Ancak başlayamıyorlar? Digieggs macerası nasıl başladı?

C: Mezuniyetimin ardından Vestel’de çalışmaya başladım. Çeşitli ünvanlarla, ancak genellikle gömülü sistemler adını verdiğimiz, doğrudan donanım üzerinde çalışan yazılımlar geliştirilen projelerde görev aldım. Ancak gömülü sistem projelerinin bana uygun olmadığına karar verdim. Bu arada, evde, boş zamanlarımda CRM yazılımları üzerine çalışıyordum. Geliştirmiş olduğum ürün, eşimin çalıştığı firmada beğenilip kullanılmaya başlanınca kariyerimde bir değişiklik yapabileceğime karar verdim ve Digieggs firmasını kurdum. Farklı projeler üzerinde çalıştıktan sonra ilk girişim ürünümüz olan Logg’u geliştirdik ve üzerine çalışmaya başladık.

S: Logg’a gelmeden önce, farklı projelerden bahsettik. Kısaca diğer ürünlerden de bahsedebilir miyiz?

C: Elbette. Aslında yazılım firması olarak kişi ve kurumlara, mobil tabanlı veya Web tabanlı özel yazılım çözümleri geliştirebiliyoruz. Ancak Digieggs olarak çeşitli özel ürünlerimiz de mevcut. Yazılım ürünleri olarak; “Cosmegg – Eczanelere özel CRM uygulaması”, “Convegg – Organizasyon Yönetim ve Paylaşım uygulaması”, “Advegg – Reklam Yönetimi için MDM uygulaması”, “Jiregg – Jira yazılımı için süre takip uygulaması” ve elbette Logg bulunuyor. Ayrıca son dönemde çok revaçta olan Nesnelerin İnterneti (İng. “Internet of Things”) alanında da “Thermoegg – Sıcaklık ve Nem Takip Sistemi” geliştirmiş bulunuyoruz. Aslında çok geniş bir yelpazede ürünler geliştirdik ve halen geliştirmeyi sürdürüyoruz. Ancak elbette Logg şu anda ana heyecan noktamız.



S: Öyleyse biraz da Logg konusunu konuşalım. Logg’u nasıl tanımlıyorsunuz? Logg fikri nasıl ortaya çıktı?

C: Aslında Logg’un çıkış noktası; hayatın temposunun yükselmesi nedeniyle hızla önümüzden geçen, sağa sola dağılan, ancak bizi biz yapan, unutmak istemediğimiz anılarımızı saklama ihtiyacımız. Bir başka deyişle, büyüklerimizin günlük tutarak yaptıkları, şu anda bir çok farklı sosyal medya hesabına dağıttığımız, yaşamımıza ait değerli kayıtları hatırlatabilecek bir araca sahip olmak. Maalesef sosyal medya uygulamaları hem sadece belirli özelliklerdeki anıları paylaşabildiğimiz, hatta sadece mutlu anlarımızı gösterdiğimiz yerler hâline geldiler. Unutmak istemediğimiz; ancak paylaşmak da istemeyeceğimiz anlarımızı saklamak için de not uygulamaları veya bilgisayar klasörlerinden faydalanmak da bize istediğimiz arama ve inceleme faydalarını sunamıyor. İşte bu noktada Logg fikri ortaya çıktı. Sadece mutlu anlarımızı değil, hayatımızı oluşturan tüm anlarımızı saklayabilmek ve hatırlayabilmek için geliştirdik. Ancak elbette bu bilinen sosyal medya ürünlerinden uzak kalmak anlamına gelmiyor. Sosyal medya mecraları ile bağlantılı çalışan Logg, ayrıca paylaşmak istediğimiz anlarımızı da paylaşmamızı sağlıyor. Burada yarattığımız temel fark; paylaşmak istemediklerimizi de hayatımızın bir parçası olarak kaydedebilmek.

S: Peki dünyada ve Türkiye’de benzerleri bulunuyor mu? 

C: Mobil uygulama olarak kişisel günlük tutma amaçlı ürünler bulunuyor. Ancak genellikle uluslararası ürünler. Şu anda Türkiye’de geliştirilmiş, bu alanda bilinen nadir uygulamalardan birisi. Elbette İzmir’de yetişmiş Bilgisayar Mühendisleri tarafından, yine İzmir’de bir Teknopark ( DEPARK ) bünyesinde geliştirilmiş olması da sanırım önemli bir ayrıcalık. Burada geliştirilmiş olması, Türkiye’de yoğun kullanılıyor olması önemli olsa da bizim ana amaçlarımızdan birisi yurt dışındaki benzerlerimiz ile rekabet edebilmek. 8 dilde çalışabilen bir uygulama geliştirmemizin en önemli nedenlerinden birisi de bu. Elbette güzel gelişmeler de oluyor. Örneğin ürün kalitemizi göstermesi açısından; Logg’un Product Hunt tarafından Günün Uygulaması seçilmesi veya Apple Store tarafından Haftanın Uygulaması seçilmesi çok önemli göstergeler. Bu şekilde çok daha iyi noktalara gidebileceğimizi düşünüyoruz.

S: Logg’un geleceğinde neler var?

C: Logg aslında geniş pencereden bakarsak bir dijital ölümsüzlük projesi. İnsanın fikirleriyle, anılarıyla, yaptıkları ve gördükleriyle dijital olarak ölümsüz olabileceği bir uygulamanın temelini oluşturuyoruz. Şu anda bazı özelliklerini sağlasak da Logg yavaş yavaş hayatınızı bir akış olarak görebileceğiniz, hayatınızın önemli anlarını değerlendirebileceğiniz ve sizden sonrakilere fikirlerinizi bırakabileceğiniz bir yaşam arşivi olacak. Bu noktada henüz bir kibridiz ve eminiz ki Logg birkaç yıl içerisinde bir meşaleye dönüşecek. Bir başka deyişle, birçok yeni özellik yolda.




S: Son olarak; Digieggs olarak geleceğe yönelik planlarınızda neler var?

C: Şu anda odağımızda Logg var ve Logg’un geliştirilebilir altyapısının oluşturulması üzerine çalışıyoruz. İletişimde bulunduğumuz tüm araçlarla iletişimde olabilecek ve bizi hayatımızın daha iyiye gitmesi için uyarabilecek bir altyapıya çalışıyoruz. Elbette, bu konuda bizimle aynı heyecanlara sahip, çalışmalarımızı destekleyecek ve birlikte gelişebileceğimiz yatırımcı görüşmelerimiz de gelecek planlarımızda belirleyici olacak.
 
K. Ulaş BİRANT

01.02.2019


Yorumlar

Yorum Yap

500