Artık Gezmek Çok Kolay

30 June 2018
K. Ulaş BİRANT

Yard. Doç. Dr. Kökten Ulaş BİRANT 1977, İzmir doğumludur. Liseyi Bornova Anadolu Lisesi'nde bitiren Dr. Birant, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerini tamamlayarak görev yapmaya başladı. Profesyonel hayatında yazılım mühendisliği, proje yönetimi ve halkla ilişkiler konularında çalışmakta, çeşitli sivil toplum örgütlerinde faal görevler üstlenmekte ve Özel Sahne Tozu Tiyatrosu Actor Club bünyesinde sahneye çıkmaktadır.

Artık Gezmek Çok Kolay

  • 30 June 2018
  • 1183 Görüntülenme
  • YORUM

Artık Gezmek Çok Kolay





Geçmişe özlem, yaşlılık alameti olarak kabul edilir. Elbette eskiden her şey daha güzeldi. :) Ancak yaşanan teknolojik gelişmeler, gelişen dünya ve değişen kültürler toplumlarımıza kaybettirdiklerinin yanında çok da fazla şey kazandırdı. Bu değişim, kültürel erezyon ve ahlaki kayıpların da etkileyicisi olarak kabul edilse de ana parametre olmadığı, kişisel eksiklerin göz ardı edilmesinde kullanıldığı da düşünülmekte. (Ki bu da başka bir yazının konusu...)
Bu gelişimin bize neler kattığını, hayatımızı nasıl değiştirdiğini bir süredir açıklamaya çalışıyorum. Kültür değişimimizi tanımlamaya gayret ediyor, belki de şu ana kadar kullanmadığınız için fark edemediğiniz kolaylıkları işaret ediyorum. Bu yazıda, bir süredir aldığım reaksiyonlardan birini tanımlamaya, arka planını anlatmaya çalışacağım; “Abi, ne güzel gezdiniz be!” Birçok farklı anlamı barındıran bu cümlenin bir anlamı da “Nasıl yapıyorsunuz?”





Konu ulaşımı planlayarak başlıyor. Uçuş noktalarının artması, firmaların artması, dünyanın her noktasının ulaşılabilir olması ve satış alternatiflerinin artması; fiyatların daha ulaşılabilir olmasını sağlıyor. Özellikle çok fazla yer gezmemiş olduğunuzda, firmaların farklı nedenlerle yaptıkları özel kampanyalar sayesinde neredeyse yurt içi uçuş fiyatına yurt dışı uçuşu bulma şansınız da yükseliyor. Tabii ki gördüğünüz ilk bileti hemen alamıyorsunuz. Bir program yapmanız gerekiyor; ancak özellikle uçak bileti satışlarını bir arada gösteren Skyscanner gibi altyapılar ile farklı gün aralıkları ve firma kombinasyonları için hızla taramanızı yapıp biletinizi alabiliyorsunuz.






Bilet fiyatına bakarak gidilecek yer ve yaklaşık varış-dönüş saat alternatifleri (hangi günleri tam ve rahat olarak orada geçirebilirsiniz ki?) konusunda bir fikir elde ettikten sonra gün sayısını belirlemek için gezilecek yer ile ilgili araştırma yapabiliyorsunuz. İnternet ve kullanıcıları bu konuda çok bonkör. Birçok gezi bloğu (Blog terimini kısaca “Bir kişinin fikir veya bilgisini yazabildiği internet günlüğü” olarak tanımlayabiliriz.) ve hatta gezi vlogu (Vlog terimi de benzer bir tanımla “Video olarak hazırlanan İnternet günlüğü”) ile düşündüğünüz seyahati yapmış kişiler sizinle tüm tecrübelerini paylaşmak istiyorlar. Bir bölgede kaç gün geçirerek gezebileceğinizden, nereleri gezmeniz gerektiğine, bir noktada ne kadar zaman geçirmeniz gerekeceğinden, bir yere gittiğinizde belki de fark etmeyebileceğiniz özel bir bilgiye, gideceğiniz yerin tarihçesinden, orada ne yiyeceğinize, bilet fiyatlarına kadar birçok farklı konuda bilgi paylaşıldığını gördüğünüzde şaşıracaksınız. 


Yaklaşık programınızı oluşturduğunuza göre gün sayısına göre dönüp biletinizi alabilirsiniz. Bu konuda geç kalmamak, erken bilet alma fırsatlarını kullanacağınızı düşünürsek çok değerli.






Şimdi sıra konaklamaya geldi. Öyle ya, gitmeyi başardığımız yerde bir yerlerde de konaklamamız gerekiyor. Burada otellerinizi seçebileceğiniz Booking.com (ki Türkiye’de Türkiye içi otelleri satın almamıza nedense izin verilmiyor, yerel yöneticilerce. Sanırım tüm dünyanın kullandığı bir hizmeti ve gelişmeyi kullanmamız istenmiyor. Ne diyelim? Sağolasın TÜRSAB.) veya benzeri bir site ile birçok otelden farklı fiyatları inceleyebilirsiniz. Aslında Trivago gibi bir ürün ile farklı siteleri de karşılaştırabilirsiniz ama reklamı ile hissettirdikleri bende ürünü kullanmama etkisi yaratıyor, neden bilmem. :) Hatta daha ucuz bir çözüm olarak, AirBNB sisteminde evini veya evinin bir parçasını kiralayan kişilerden hizmet de satın alabilirsiniz. Bir evin sadece bir yatak odasını çok cüzi fiyatlarla kiralayabilir veya tüm bir evde, belki de üç yıldızlı bir oteldeki odanın yarı fiyatına konaklayabilirsiniz. 


Peki bu seçimi hızla yapabiliyor muyuz? Tabii ki hayır. Bir önceki adımda hazırladığımız taslak gezi programımızı önümüze alıp yaklaşık olarak yolumuzu planlayıp olası rotalarımıza göre (belki de en revaçta olmayan bir yerde) evinizi seçebilirsiniz. 





Evimizi seçtik, yolculuk tamam. Şimdi sıra geldi, nereyi ve nasıl gezeceğimize. Taslak programımızı blog ve vlogları inceleyerek oluşturduk. Haritalı bir ürün olarak Tripadvisor bu noktada çok yardımcı oluyor. Gezginlerin değerlendirmelerine göre oluşturulmuş bir listeden taslak programınızı geliştirebilirsiniz ve listenizi sisteme ekleyerek harita üzerinde görebilirsiniz. Bu, programınızı günlük olarak bölümlemek için de faydalı olacaktır. Ayrıca haritanızı telefonunuza indirebilme şansınız da yurt dışında internet bağlantısı kurma zorunluluğunuzu ortadan kaldırıyor. Aynı özelliği Google Maps üzerinde de kullanabiliyorsunuz, metro hattı gibi süreci kolaylaştıracak özellikleri de Google Maps içinde bulabiliyorsunuz. 






İşte bizim zamanımızda bunlar yoktu. Bu kadar zamanınız yoksa ve daha mükemmel bir program dahilinde, daha sakin ve güvenli bir gezi planlamak isterseniz, kendinizi bu işi profesyonel olarak yapan, tecrübeli kişilere bırakabilirsiniz. Ancak işte bizim zamanımızda sadece bu alternatifimiz bulunuyordu. Şimdi ise kendi yaşam tarzımıza, isteklerimize ve heyecanımıza uygun bir programı, hem de çok daha ucuza gezebilirsiniz. 


Yani yapılıyor. Olabiliyor. Tek yapmanız gereken bakmak. Zaten kullandığınız teknolojik ürünlerin neden geliştirildiğini anlamak. Sonra teknolojinin size nasıl zaman, heyecan ve para kazandırdığına siz bile şaşıracaksınız.


Not: Bu yazıda kendi kullandığım uygulama ve ürünleri örnek olarak vermek istedim. Mutlaka sizler farklı ürünler ile benzer fonksiyonları yerine getirebilirsiniz. Selamlar, saygılar...

K. Ulaş BİRANT

01.07.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500