Suyun Sesi (The Shape Of The Water) / Kırık Çanaklar

31 October 2018
Ezgi BAĞCI

Ezgi Bağcı, 1991’in Mart ayında Denizli’de dünyaya gelmiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Hukuk eğitimini tamamlamıştır. Küçük yaşlardan beri, bir tutku halinde yazmaktadır ve on yılı aşkın süredir yazdıklarını internet ortamında yayımlamaktadır. 2015 yılının Mart ve Kasım aylarında roman serisi olan Hançer I-II kitapları basılmıştır. Meslek hayatını ve yazma aşkını İzmir’de sürdürmektedir.

Suyun Sesi (The Shape Of The Water) / Kırık Çanaklar

  • 31 October 2018
  • 1564 Görüntülenme
  • YORUM

 

Suyun Sesi (The Shape Of The Water)


Yönetmen: Guillermo Del Tero 

Senarist: Guillermo Del Tero – Vanessa Taylor

Yapım Yılı: 2017 - ABD

Tür: Fantastik, Dram, Romantik 

Oyuncular: Sally Hawkins – Michael Shannon – Richard Jenkins –Octivia Spencer –Doug Jones



Suyun Sesi (The Shape of The Water), dilsiz bir kadın ile aynı kadının “yalnız” olarak tanımladığı bir su yaratığının yaşadığı olağan dışı aşka odaklanıyormuş gibi görünse de alt metin okunduğunda farklı olanların hayatta kalma ve sevme mücadelesini anlatıyor. 

Gerçek hayatta güçlü olana karşı mücadele zordur, zafer ise nadir görülür. Bundan dolayı belki de böyle filmler, birer kaçıştır seyirci için. Başarısı tartışılmayacak bir yönetmen olan Guillermo Del Tero ise bu kaçışın içerisinde insanoğlunun farklı olana karşı duyduğu ilgi ve öfkeyi, farklı olanın yaşadığı dışlanma duygusunu çok doğal yansıtıyor. 


Sally Hawkins’in canlandırdığı Elisa, henüz bir bebekken deniz kenarında kimsesiz bir halde bulunmuştur ve boynundaki yaralar nedeniyle dilsizdir. Hep bilmektedir, o hep farklıdır. Tıpkı komşusu ve yakın arkadaşı olan, eşcinsel Giles ile iş arkadaşı, bir siyahi olarak toplumdan dışlanan Zelda gibi… Ve Elisa, kendisi gibi farklı olduğu için büyük acılar çeken ve bir deney malzemesi haline getirilen amfibik su adamına âşık olacaktır. Elisa’nın aşkını ve arkadaşlarının da bu aşkı koruma çabalarını izlerken, sevginin yegâne ortak dil olduğunu bir kez daha hatırlıyor seyirci.


Ayrıca yönetmenin bu sonsuz, saf ve karşılıksız sevgi mesajının geri planında, Amerika ve Rusya arasında yaşanan soğuk savaş dönemini, insanlığın farklılıkla ilgisi olmadığının mesajını da hiçbir problem çekmeden seyirciye yansıtıyor olmasıyla, filmin aldığı tüm ödül ve beğenilerin yerini bulduğunu anlıyoruz. 

Yüreğimizde yatan masalsı bir gerçeklik isteği mi mi yoksa sadece sevgi özlemi mi? Sevgiyle kalmanız dileğiyle.



Kırık Çanaklar


Yapım Yılı: 1960

Yönetmen: Memduh Ün

Senaryo: Lale Oraloğlu, Halit Refiğ, Bülent Oran 

Yapımcı: Nusret İkbal

Tür: Aile, Dram 

Oyuncular: Lale Oraloğlu, Turgut Özatay, Reha Yurdakul, Rüya Gümüşata


1960, Memduh Ün yapımı olan Kırık Çanaklar, küçük bir ailenin mahalle kültürü ve toplum görüşleri arasında bir arada kalma çabasını anlatıyor. Film, Edmond Morris'in Tahta Çanaklar adlı oyunundan uyarlanmış, En iyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın oyuncu ödülleri almıştır. 

Görevinin ev kadınlığı ve annelik olduğu düşünülen bir kadın, işçi ve gururu ile kendi isteklerini kadının üzerinde tutan bir adam, birbirini dinlemeyen insanlar ve zamanla oluşan tahammülsüzlük duygusu günümüzde dahi toplumumuzun yabancı olduğu bir durum değil. Bu yüzdendir ki bu tanıdık manzaranın seyircinin içinde parçalanmaz bir huzursuzluk yaratması normal.


Fakat konunun işlenişine gelirsek, siyah beyaz filmlerin verdiği sadelik, oyuncuların doğallığı ve Memduh Ün’ün katkısıyla ortaya gerçekten güzel bir yapım ortaya çıkmış. Sadece Lale Oraloğlu yalın oyunculuğuyla, toplumun zor koşulları ve kendisine uygun görülen roller ile yanlış anlaşılmalar arasında Türk kadını olmanın güçlüğünü hissettiriyor. Ayrıca filmdeki aile, işçi, kadın ve mahalle motifleri ile sorunlarının hala Türkiye gerçeği olması, hatta daha ağır durumların dahi yaşanması insanı derin düşüncelere itiyor. 



Bizden olan ama yine de farklı bir tat vermesi istenen bir arayış içindeyseniz Kırık Çanaklar kesinlikle size göre bir film. 

Ezgi Bağcı

01.11.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500