Pantolon Bankası

30 September 2018
Ezgi BAĞCI

Ezgi Bağcı, 1991’in Mart ayında Denizli’de dünyaya gelmiştir. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Hukuk eğitimini tamamlamıştır. Küçük yaşlardan beri, bir tutku halinde yazmaktadır ve on yılı aşkın süredir yazdıklarını internet ortamında yayımlamaktadır. 2015 yılının Mart ve Kasım aylarında roman serisi olan Hançer I-II kitapları basılmıştır. Meslek hayatını ve yazma aşkını İzmir’de sürdürmektedir.

Pantolon Bankası

  • 30 September 2018
  • 2326 Görüntülenme
  • YORUM


Pantolon Bankası 


Yapım Yılı: 1965
Yönetmen: Aram Gülyüz 
Senarist: Safa Önal 
Yapımcı: Şahan Haki
Tür: Komedi, Fantastik 
Oyuncular: Sadri Alışık, Ajda Pekkan, Hüseyin Baradan, Zafer Önen, Sami Hazinses, Osman Alyanak




Sadri Alışık’ın canlandırdığı Hüdaverdi, fakir, garip, kendi halinde bir adamdır. Duası da köpeği için bir öğünlük bile olsa karın tokluğu ve sevdiği kız Ayten’e hediye alabilmektir. Saf ve temiz adamdır Hüdaverdi, duasında istediği bin liradan vazgeçer de, kendi kendine konuşa konuşa, pazarlık ederek on liraya indirir duasını… Aklından geçen ise duanın kabul olacağı değildir. Hüdaverdi’nin her şey değişmeden önceki hayatını, “Dilenmekten hoşlanmadığım, ayrıca hiçbir işe yaramadığım için derdimi şu kumsalda dalgalara, bulutlara anlatır dururdum.” diyerek tanımlar, ondan sonra yaşadıkları ise birisine anlatsa masal denecek türdendir. 



Hüdaverdi elini cebine attığı anda on lira bulur. Unuttuğu para olduğunu düşünür. Zeytin alır, bir miktar et alır, Garip’e kemikleri ayrı sardırır evinin yolunu tutar. O akşam keyif yapar. Ama elini bir daha cebine attığında bir on lira daha çıkar, sonra bir on lira daha… Hüdaverdi tek tek çıkardığı on liralarla zengin olur ve komedi dolu bu macera “Pantolon Bankası”na kadar uzanır. 
Filmin seyirciyi tutan en önemli özelliklerinden biri komedi, diğeri ise verdiği sıcak duygular. Hüdaverdi, onca paraya rağmen değişmez, çevresindekiler de öyle. Saf ve küçük dünyaları, aynı kalır. Filmin sonunda rakipleri, Hüdaverdi’nin üzerinden hiç çıkarmadığı pantolonu türlü hilelerle ele geçirir ama Hüdaverdi marifetin pantolonda olmadığını elini cebine attığında görecektir. Güzün iyice bastırdığı zamanlarda, içinizi ısıtacak sıcacık bir film “Pantolon Bankası”. Kahkahalarınızın eksik olmaması dileğiyle…



Alfa Kurt (Alpha)


Yönetmen: Albert Hughes 
Senarist: Daniele Sebastian Wiedenhaupt, Albert Hughes
Yapım Yılı: 2018 - ABD
Tür: Macera, Dram 
Oyuncular: Kodi Smit-McPhee, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Marcin Kowalczyk




Dünyada insanlarla birlikte yaşamaya başlayan, onlarla birlikte avlanan, dost olan ilk hayvanlar köpeklerdir. Onlar olmadan bir dünyayı hayal etmek ise zordur. “Alfa Kurt” M.Ö. 2000 yılında, bilim adamları tarafından köpeklerin ilk evcilleştirilmeye başlandığı yıllarda geçiyor.



 
Keda, kabile liderinin oğludur ve kabiledeki her sağlıklı erkek gibi ava çıkma zamanı gelmiştir. Fakat Keda, annesinin söylediği gibi daha çok yüreğiyle düşünmektedir. Fakat yaşadıkları dünya güç gerektirmektedir, güçlü olmayana yaşama hakkı tanınmaz. Av sırasında Keda kabilesinden ayrı düşer ve tam anlamıyla hayatta kalma mücadelesi başlar. Sadece yaraları ve açlıkla savaşmaz, aynı zamanda onun zayıf düşmesini bekleyen vahşi bir dünya vardır. Kurt sürüsü de o vahşi dünyanın bir parçasıdır. Fakat sürü Keda’ya saldırdığı anda, genç kurtulur ve sürüdeki bir kurdu yaralar. Keda, kabilesine dönmesi gerektiğini bilmektedir, geç kaldığı takdirde bu hiç mümkün olmayacaktır. Bu yolculuğa ise tek başına çıkmaz. Kalbiyle de düşünen Keda, yaralı kurdu kurtarır ve ikisinin arasında hiç ölmeyecek bir dostluk başlar. Keda bu kurda Alfa adını verecektir. 




Film görsel açıdan güçlü ve keskin geçişler, insanı etkileyen manzaralar sunuyor. Keda ve Alfa’nın dostluğu ise filmin duygusal gücü, bir insanın izlerken etkilenmemesi mümkün değil. Özellikle mitolojimizde yer alan kurt figürü ile kültürel bağımızın, filme daha duygusal boyutta yaklaşmama neden olduğunu söylemeliyim. Her ne kadar, kıyafetler ve insanların görünüşü açısından modern dünyadan kopamama yaşansa da ve sonunu tahmin ettiğimiz alışıldık bir senaryo olsa da, “Alfa Kurt”un sıcak ve samimi atmosferi seyirciyi yakalamayı başarıyor. Kült filmler arasına girmese bile, kesinlikle izlemeye değecek bir yapım Alfa Kurt.

Ezgi Bağcı

01.10.2018


Yorumlar

Yorum Yap

500