Arzu Demirci, 1986 İzmir doğumludur. Eski profesyonel atlet olan Demirci, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 2011 mezunudur. 2008'de personal trainer olarak eğitmenliğe başlamış ve hala profesyonel olarak spor eğitmenliğine devam etmektedir. Aynı zamanda aktif olarak çeşitli projelerde yer almaktadır.
Soğuk havalarla birlikte hareket oranlarında azalma olduğu gibi su içme oranlarında da azalmaları çok görülür. Çocukların vücut su oranları, normalden yüksektir (%70, yeni doğan bebekte ise %90) ve yaşı büyüdükçe suyun yerini yağ dokusu almaya başlar. Haliyle yaş ilerledikçe suyu daha çok tüketmek gerekmektedir. Yetişkinlerde vücudun su oranı %60, yaşlılarda ise vücut su oranı %50'dir.
Hayatımızı sağlıklı devam ettirebilmek için en önemli besin kaynağımız olan su, dolaşım ve sindirim sistemlerinin çalışmasında temel unsur olduğu gibi, vücudumuzdan atık ve zehirli maddelerin atılmasında da önemli görev alır. Her insan için suyun önemi, vücudun yaşam kalitesini arttırmak ve hayatını sağlıklı bir insan olarak devam ettirmek açısından büyüktür. Suyun önemi tam olarak bilindiğinde yanınızdan eksik etmeyeceğiniz en önemli şey olur.
Vücudumuzun % 60'ını oluşturan su, özellikle spor yapan kişilerin daha çok dikkat etmesi gereken bir konudur.Antremanlar-egzersizler sırasında terle su kaybı daha çok gerçekleştiğinden normal insanlara göre daha çok su tüketmeleri gerekir. Soda veya kahve gibi içecekler hiçbir zaman suyun yerini tutmaz. Çünkü kafein gibi birçok madde, daha fazla suyun vücuttan atılmasına neden olur.Connecticut Üniversitesi bilim insanlarına göre; ağırlık egzersizinden önce su içen erkekler, aşağı gövde çalışmalarında susuz olanlara göre her set başına fazladan 17 tekrar yapabiliyormuş. Zira merkezi sinir sisteminiz, yeteri kadar sıvı alımı yapmadığınız zaman kaslarınızın harekete geçme sürecini yavaşlatıyor.
Sporcular için suyun önemi üzerine yapılan çok fazla çalışma vardır. Kaybedilen suyun yerine sıvı takviyesi yapılmadığında performanstaki düşüşün yanı sıra, çok ciddi sakatlıklara veya zihin yorgunluğu gibi problemlere yol açmaktadır.
Eğer düzenli egzersiz yapıyorsanız, günlük su ihtiyacınız 450 gram başına 15-30 ml'dir. Minimum su ihtiyacınızı belirlemek için şu formülü kullanabilirsiniz:
En düşük su ihtiyacınız: 450 gr x 15 ml =
Maksimum su ihtiyacınız: 450 gr x 30 ml=
Örneğin; 60 kg iseniz 60/0,450= 133,3 x 15ml= 2000 ml veya 133,3 x 30 ml= 4000 ml
Spor yapan kişiler performanslarının gelişimini sağlamaları ve devam ettirmeleri için yeterli su düzeyini korumaları gerekir. Spor yaptırdığım tüm öğrencilerime söylediğim gibi: Vücudunuzu sulayın!
Suyun Yararları:
Beyin fonksiyonlarımız için gereklidir.
Vücut sıcaklığını düzenler.
Kanımızın %83’ü SU'dan oluşur.
Toksinleri temizler.
Kemiklerimizin %22'si SU'dur.
Eklemlerimizi korur. (Eklem Sıvıları)
Besin ve oksijeni hücrelerimize taşır.
Nefesimizi nemlendirir.
Metabolizmanın düzenli çalışmasında çok etkilidir.
İç organlarımızı korur.
Aldığımız gıdaların sindirimine yardımcıdır.
Kaslarımızın %75'i SU'dur.
Arzu Demirci
01.02.2017