Spor Eğitmenliği Nedir?

31 May 2016
Arzu DEMİRCİ

Arzu Demirci, 1986 İzmir doğumludur. Eski profesyonel atlet olan Demirci, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 2011 mezunudur. 2008'de personal trainer olarak eğitmenliğe başlamış ve hala profesyonel olarak spor eğitmenliğine devam etmektedir. Aynı zamanda aktif olarak çeşitli projelerde yer almaktadır.

Spor Eğitmenliği Nedir?

  • 31 May 2016
  • 2523 Görüntülenme
  • YORUM

Spor Eğitmenliği Nedir?

Son yılların en çok tercih edilen mesleklerinden biri olan spor eğitmenliği konusunda biraz daha bilgi sahibi olmamız gerektiğine ve kontrolsüz artan antrenör sayısına dikkat çekmek isterim. Bu konunun ciddiyetini geçmiş yazılarımda olabildiğince vurgulamak istedim. Spor programınızı hazırlayan antrenörün almış olduğu eğitimler oldukça önemlidir; çünkü yapılan spor sizi daha sağlıklı hâle getirmeli ve hedeflerinize uygun olan programa uymalıdır.



Spor eğitmeni, kişilerin fiziksel yapısına göre, hazırladığı programlar doğrultusunda, vücutlarını daha verimli hâle getirmek için sistematik olarak çalışmalarını sağlayan, aletlerin nasıl kullanılacağına dair bilgiler vererek onları kontrol eden nitelikli kişidir.

Bu nitelikli olma durumunda spor akademisinden mezun olmak bile yetersiz kalabilir. Kısa süreli alınan eğitimlerle bir program hazırlamak; yararlı olmak yerine sağlığa zarar verebilir.

Bir spor eğitmeninin görevleri:

* İnsan vücudunun yapısı, fonksiyonları hakkında ve insan psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmak.
* Çalıştırılacak kimsenin istediği amaca en uygun ve en güvenli egzersiz programını hazırlamak amacıyla fitness düzeyini tespit edebilmek.
* Kişiye en uygun egzersiz programını hazırlamak.
* Yapacağı çalışma hakkında kişiyi bilgilendirmek.
* Fitness aletlerinin nasıl kullanılacağını öğretmek.
* Isınma hareketlerini göstermek.
* Egzersiz yapan kişiye eşlik etmek.
* Çalışma esnasında kişinin yaptığı yanlış hareketleri düzeltmek.
* Sakatlıklarda ilk müdahaleyi yapmak.
*Kişinin gösterdiği gelişmeye göre yeni programlar hazırlamak, uygulanışını göstermek.
* Egzersiz sırasında kullanılan tüm malzemelerle ilgili bilgi sahibi olmak ve bunlarla ilgili bilgi verip spor yapan kişiyi yönlendirmek, 
*Mesleği alanındaki gelişmeleri takip etmek ve uygulamak.



Donanımlı Bir Fitness Eğitmeninin Alması Gereken Eğitimler Nelerdir?

Spor eğitmenliği, sürekli gelişen ve eğitmenin kendisini yenilemesini gerektiren bir meslektir. Eğitmen olacak kişilerin sağlık ve antrenman prensipleri ile ilgili kendisini çok iyi yetiştirmesi, donanımlı hâle getirmesi gerekir. Yurt içi ve yurt dışı gelişmeleri yakından takip eden, teknoloji ve sporu bilen eğitmenler sektörde ön plana çıkmaktadır. Unutmayalım ki çalışma konumuz insan sağlığıdır. Yanlış antrenman planlaması ve yanlış bilgiler birçok antrenörün yasal olarak zorluklar yaşamasına neden olmuştur. Bu konuda gerekli önem gösterilmeli ve doğru yerlerden doğru bilgiler öğrenilerek bu iş yapılmalıdır. 



Olmazsa Olmaz Eğitimlerden Bazıları;

İlk Yardım Eğitimi
Anatomi ve Fizyoloji Eğitimi
Spor Psikolojisi Eğitimi
Spor Beslenmesi Eğitimi
Etkili İletişim ve İkna Teknikleri
Ulusal ve Uluslararası Federasyonların vermiş olduğu resmi antrenör lisanlı eğitimler



Ülkemizde eğitim verme yetkisine sahip en yetkili kurum federasyonlardır. Ayrıca üniversitelerin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Bölümleri ve Spor Bilimleri Fakülteleri bu eğitimi seçmeli/uzmanlık dersi olarak vermektedir.  Antrenörlük kurslarına katılım için en az lise mezunu olmanız gerekmektedir. Özel eğitim firmaları tarafından verilen kurslar da mevcuttur. Fakat daha öncede belirttiğim gibi; en yetkili kurum ilgili federasyondur. Antrenörlük kursları 2 haftayı kapsayan bir sürede verilmektedir. Teorik ve Uygulamalı eğitim sonunda sınavda başarılı olanlar eğitmenlik belgesini alabilirler.



Yoğun iş hayatlarımızın ve stresin yoğun olduğu bu yaşamda, hedeflerimize ulaşmak için bütçemizden ve zamanımızdan fedakârlık yapmamız gerekiyorsa eğitmenimizin kim olduğunu sormak ve öğrenmek en doğal hakkımızdır. Lütfen unutmayın!


Sporun bilinçli yapılması dileğiyle; hareketin bol olduğu, sağlıklı günler olsun!


 

Arzu Demirci


Yorumlar

Yorum Yap

500