Arzu Demirci, 1986 İzmir doğumludur. Eski profesyonel atlet olan Demirci, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 2011 mezunudur. 2008'de personal trainer olarak eğitmenliğe başlamış ve hala profesyonel olarak spor eğitmenliğine devam etmektedir. Aynı zamanda aktif olarak çeşitli projelerde yer almaktadır.
Proteinkolik Misiniz?
Spora başlayan herkesin spor eşittir aşırı protein tüketimi mantığı, protein ağırlıklı diyet listelerini ve aşırı protein tüketimini ortaya çıkarıyor. Durum bu haldeyken vücudunuzda neler oluyor?
Vücudumuzun ihtiyacı olan farklı yiyeceklerin zamanında ve gereken miktarlarda tüketilmesine sağlıklı beslenme diyoruz.Her yazımda ısrarla bahsetmeye çalıştığım gibi spor yapmak hayatınızın bir parçası haline gelmelidir ve devamlılık gerektirir. Aşırı diyet ya da aşırı spor yaparak, kısa süreli sağlıksız sonuçlar görebilirsiniz; fakat spor yapmayı ve zorlayıcı diyetleri bıraktığınızda yine mutsuzluğa kapılmanız kaçınılmazdır. Spor yapmak da beslenmek de kendi vücudunuzu uygun olmalıdır. Sizin vücudunuzun sadece size özel olduğunu unutmayın. Herkesin yaptığı ve sonuç gördüğü şeylerden siz sonuç alamayabilirsiniz.
İnsanların sağlıklı bir beslenme için alması gereken 6 besin türü vardır. Bunlar yağlar, proteinler, vitaminler, karbohidratlar, mineraller ve su olarak sınıflandırılıyor.
Günlük Besin Alımında Karbohidrat, Protein, Yağ Oranı Ne Olmalıdır?
Yiyeceğiniz öğünlerin,
%50-55'i karbohidrat
%15-20'si protein
%20-30'u yağ
olmalıdır.
"Bunları biliyorum ama yine de kendi bildiğimi yapacağım." veya "İnsanlar yapıyor, ben de protein diyetlerini yapacağım." diyenlerdenseniz, protein ağırlıklı beslenmenin sebep olduğu sonuçları öğrenmenizde yarar var. Protein ağırlıklı beslenme:
-Kanser riskini arttırıyor,
-Kemik erimesi riskini arttırıyor,
-Hızlı yaşlandırıyor,
-Sindirim sistemin yavaşlatıyor,
-Böbrek hastalıkları riskini arttırıyor ve
-Depresyon riskini arttırıyor.
Her zaman söylediğimiz gibi: Spor yapmak sağlığınızı korumak ve yaşam kalitenizi arttırmak için yapılmalıdır.
Sporda beslenme programı hazırlarken popüler diyetlerden ziyade kas geliştirme ve yağ yakımı için yapılan onca araştırmanın ne ortaya koyduğuna bakmalısınız ve spor bilimlerinin ne yazdığını daha çok önemsiyor olmalısınız. Yapacağınız sporun ve beslenmenin sizi daha sağlıklı hale getirebilmesi ve sporunuzun beslenmenizin sürdürülebilir ölçü ile şiddette olması dileğiyle...
Protein, kas dokumuzun yapı taşını oluşturan öğedir. Deri, kas, kemik ve organ oluşumundan sorumludur. Proteinler azot içermeleriyle karbohidrat ve yağlardan ayrılırlar. Yapılarına göre farklı işlevleri vardır. Vücut dokularının oluşumunda, tamirinde, yaraların iyileşmesinde, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmekte, diğer metabolik ve yapısal olayların düzenlenmesinde ve azotlu maddelerin sentezinde rol oynarlar.Yaşam için ihtiyacımız olan oksijenin kanda taşınmasını sağlar. Cildin elastikliğinden sorumludur.
Hayvansal Proteinler: Et, sakatat, şarküteri ürünleri, balık, midye, istiridye, yumurta, süt ve peynirde bulunur.
Bitkisel Proteinler: Soya fasulyesi, su yosunu, badem, fındık, fıstık, tahıl ürünleri ve sebzelerde (siyah mercimekte) bulunur.
Arzu Demirci
01.09.2017