Pilates ve Yoga Arasındaki Fark Nedir?

31 July 2016
Arzu DEMİRCİ

Arzu Demirci, 1986 İzmir doğumludur. Eski profesyonel atlet olan Demirci, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 2011 mezunudur. 2008'de personal trainer olarak eğitmenliğe başlamış ve hala profesyonel olarak spor eğitmenliğine devam etmektedir. Aynı zamanda aktif olarak çeşitli projelerde yer almaktadır.

Pilates ve Yoga Arasındaki Fark Nedir?

  • 31 July 2016
  • 2004 Görüntülenme
  • YORUM

Daha sağlıklı bir beden ve daha stressiz bir yaşam hedefi olanların en çok rağbet ettiği iki bedensel aktivite olan pilates ve yoga arasındaki farkların ne olduğunu biliyor musunuz?

En çok karşılaştığımız sorulardan biri de yoga ve pilates arasında fark olup olmadığıdır. Her ikisi de zihin­ beden bağlantısına sahip olmaları ve güçlü, uzun kaslara dayalı egzersizler olmaları açısından benzerdirler. Pilatesin kurucusu Joseph Pilates’in yoga hareketlerinden de ilham aldığı doğrudur.



Yoganın Spiritüel Bir Yanı Vardır

Hindistan’dan dünyaya yayılan yoga, bedensel ve ruhsal bütünlük sağlamaya yarayan meditatif kökenli bir disiplindir. Sanskritçe’de, “birleşme” ve “kontrol etme” anlamlarına gelen “yuj” harfinden türeyen yoga sözcüğü, bu yönüyle sadece bedeni şekillendirip güçlendiremeye hizmet eden bir spordan çok daha fazlasını ifade eder. Son derece aşina olduğumuz tasavvuf öğretisiyle de büyük benzerlikleri olan yoga felsefesinin özü, “hiçbir şeye bağımlı olmayan; sürekli ve sonsuz mutluluk ve birlik hâli”ne erişme amacıdır. Bir yoga seansı boyunca yapılan poz adı verilen hareketler, vücudu esnetip kasları uzatmanın yanında Hinduizm’e göre vücutta bulunan çakra adlı enerji dönüşüm noktalarını da harekete geçirerek Hindistan’dan dünyaya yayılan yoga, bedensel ve ruhsal bütünlük sağlamaya yarayan meditatif kökenli bir disiplindir. Sanskritçe’de, “birleşme” ve “kontrol etme” anlamlarına gelen “yuj” harfinden türeyen yoga sözcüğü, bu yönüyle sadece bedeni şekillendirip güçlendiremeye hizmet eden bir spordan çok daha fazlasını ifade eder. Son derece aşina olduğumuz tasavvuf öğretisiyle de büyük benzerlikleri olan yoga felsefesinin özü, “hiçbir şeye bağımlı olmayan, bireyin evrenin sonsuz enerjisiyle bütünleşebilmesine” imkân tanır.



Pilateste ise durum biraz farklıdır. Raşitizm, omurga eğriliği ve ateşli romatizma gibi pek çok hastalıkla mücadele eden Joseph Pilates, bu rahatsızlıkların üstesinde gelebilmek için birtakım bedense egzersizlerin yararlı olabileceğini düşündü ve kendi geliştirdiği fizyoterapi ve spor disiplini olan pilates sayesinde kısa süre içinde büyük bir gelişme gösterdi. Daha sonrasında 1. Dünya Savaşı’nda yaralanan ve uzun süre yatalak hâlde kalan hastaların rehabilitasyonunda da kullanılan bu yöntem, özellikle postür bozuklukları ve bağ doku zayıflıklarında çok iyi sonuçlar veriyor.



Günümüzde, bedenini sıkılaştırarak, daha ince ve zarif bir görünüme sahip olmak isteyenler pilatese büyük ilgi gösteriyor.




Buna ek olarak iki egzersiz çeşidi arasında öne çıkan büyük farklar şunlardır:
Ruhani Taraf;

Yoga ruhani ve meditatif kökene dayanır; birçok çağdaş yoga dersi bunu mat üzerine taşıdığı için tercih edilir. Eğer ruh merkezinizi bulmak, çakralarınızı hizalamak içinde olmak istediğiniz şeylerse, yoga, yürümek için doğru olan yoldur. Bunlardan uzak durmak isteyenler için ise pilateste böyle şeyler olmadığını belirtmekten mutluluk duyarız.




Doğru Hizalama;

Pilateste çakralarınıza bağlanma işin içinde olmasa da vücut ve kas gruplarınızla ilgili ufacık detaylarla ilgileniyor olacaksınız. Tüm uzuvlar her 3 boyutta da hareket ederken, en derin karın ve pelvis duvarı kaslarınızı kullanabiliyor olmalısınız. Yogaya benzer yönleri olsa da çoğu yoga dersleri ile karşılaştırıldığında, pilateste daha çok anatomik hizalama yaklaşımı hakimdir.



Mekanik ya da Makine;

Bir yoga dersinde belli başlı bazı araçlar kullanılır; battaniye, yoga bloğu ya da bazı pozları kolaylaştırmak için kayış gibi. Buna karşın mat üzerinde yapılan pilateste herhangi bir araca gerek yoktur. Ancak, hareketlerin birçoğu, yogada kullanılan araçlardan çok daha karmaşık pilates aletleri için tasarlanmıştır; Reformer, Cadillac gibi. Pilates aletlerindeki yaylar, mat üzerinde yapılan hareketlere direnç de ekleyerek, farklı bir boyut kazandırır; destek sağlayarak hareketi kolaylaştırabilir ya da daha fazla direnç oluşturup kasları zorlayabilir.



Akış Hızı;

Hız açısından yoga, pilatese göre çok daha statiktir: çoğu yoga çeşitlerinde pozlarda birkaç nefes beklenir. Normal yoga dersleri 75­90 dakika arasında sürerken pilates dersleri 55 dakikadır. 

Kısacası, yoga mı pilates mi diye sorulması, çocukların arasında seçim yapmayı beklemek gibidir. Her iki egzersiz de birbirini destekler ve zenginleştirir. Pilateste anatomik olarak daha belirli elementler kullanılırken yogada daha soyut görüntüler kullanılır. Akıllıca bir çözüm yapmanın yolu her ikisini de deneyerek görmektir.
Kaynak: uplifers, altıpilates

 

Arzu Demirci

 


Yorumlar

Yorum Yap

500