Arzu Demirci, 1986 İzmir doğumludur. Eski profesyonel atlet olan Demirci, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 2011 mezunudur. 2008'de personal trainer olarak eğitmenliğe başlamış ve hala profesyonel olarak spor eğitmenliğine devam etmektedir. Aynı zamanda aktif olarak çeşitli projelerde yer almaktadır.
Kendinize Yapacağınız En Büyük İyilik
"STRECHING"
Bu soğuk ve kapalı havalarda, günün ilk dakikaları yataktan kalkmanın zorluğunu çekmek yetmezmiş gibi, bir de vücut kaskatı bir durumda ise, zorlu bir gün sizi bekliyor demektir! Bu hisle güne başlamanın oldukça keyifsiz olacağı kesin! Acaba bu durumda olmanıza neden olan şey vücudunuza yeterli ilgiyi göstermiyor olmanız olabilir mi? Stresli yaşam ve yoğun iş temposu vücuda ilk uyarısını muhtemelen kasları daha çok gererek verecektir. Rahat hareket edememenize neden olacaktır. Bu ağrı ve gerginliği en aza indirmek için gece yatmadan önce, sabah kalktığınızda, hatta gün içinde 5-10 dakikanızı alacak esneme hareketlerinin yaşam kalitenizi yükselteceği gibi iş performansınızı da arttırdığını göreceksiniz.
Bahanelerle dolu yaşamımızda, spor salonuna gidecek vaktiniz olmayabilir ya da hareket etmekten zevk almıyor da olabilirsiniz ama bu vücuda sahipseniz esneme hareketlerini söylenmeden yapmanız gerekir. Düzenli yapacağınız bu esneme çalışmalarının vücudunuzda ve hareketlerinizde oluşturduğu rahatlığı hissettikçe doğru bir şey yaptığınıza inanacaksınız. Kendinize biraz zaman ayırıp deneme vakti!
Boynunuzu Esnetin
Başınızı yavaşça öne, arkaya, sağa ve sola doğru eğin. Nefes alıp vermeyi unutmayın! Harekete başlamadan önce nefes alın ve hareketi yaparken nefes verin. Tüm egzersizlerde nefes alıp vermek önemlidir.
Omzunuzu Esnetin
Bir kolunuzu düz bir şekilde, omuz hizasına kadar karşıya uzatın ve göğsünüze doğru yaklaştırırken karşı taraftaki kol ile düz olan kolunuzun dirseğinizi göğse doğru itmeye çalışın.
Omzunuzdaki gerilmeyi hissedene kadar kolunuzu göğse doğru çekin.
Arka Kolunuzu (Triceps) Esnetin
Bir kolunuzu başınızın arkasında tutarak bükün ve karşı taraftaki kolunuzla bükülü olan dirseği yavaşça itin. Bu hareketi yaparken boynunuza dikkat edin.
Bileğinizi Esnetin
Kollarınızı ister omuz hizasına uzatın ister olduğunuz pozisyonda ellerinizi yumruk şeklindeyken, bileklerinizi hareket ettirerek yuvarlak çizmeye çalışın. Tam tersi yönde yapmayı unutmayın.
Yumruk şeklinde olan elleriniz parmaklarınızı iyice açarak gerin ve tekrar yumruk haline getirin.
Sırtınızı Esnetin
Bir duvara yüzünüzü dönün. Kollarınızı öne doğru uzatın. Kollarınız omuz hizasında ve kollarınızın açısı omuz genişliğinde olmalı. Yavaşça ayaklarınızı hareket ettirmeden kalçanızı geriye doğru itin.
Bu harekette vücudunuzun pozisyonu hafif yatay (verev) duruşta da olabilir.
Ön Bacağınızı (Quadriceps) Esnetin
Bu harekette bir yerden destek alabilirsiniz. Ayakta dururken bir ayağınızı geriye doğru bükerek topuğunuz kalçaya doğru çekin.
Eğer yapabiliyorsanız Geriye Çektiğiniz bacak hizasındaki elliniz ile ayağınızı tutup, kalçaya doğruda çekebilirsiniz
Arka Bacağınızı (Hamstring) Esnetin
Ayaktayken ya da kalça üstünde otururken ellerinizle ayak parmak uçlarına doğru yavaşça eğilin. Dizlerinizi olabildiğince bükmemeye çalışın.
Belinizi esnetin
Sırt üstü uzanın ve bacağınızı bükerek elleriniz ile dizlerinizden tutun.
Bacağınızı kendinize doğru çekin.
Bu harekette boynunuzu geriye doğru götürmeyin ve boynunuza rahat bırakın.
Esneme Hareketlerinin Faydaları
Kan dolaşımını arttırır. Dokularınıza nüfus eden kan sakatlıkların daha hızlı iyileşmesini, kaslarınızın daha hızlı gelişmesini sağlar.
Artan kan dolaşımı ile beraber daha enerjik hissedersiniz.
Koordinasyonu arttırır.
Eklemlerinizin ve kaslarınızın daha esnek olmasını sağlar. Düzenli yapılan esneme hareketleri sakatlıkları iyileşmesini hızlandırdığı gibi sakatlığın oluşma riskini de azaltır.
Beyine gönderdiği sinyaller ile esneme hareketleri stresi azaltır ve rahatlamanızı sağlar.
Postürünüzün ( duruş ) düzelmesine yardım eder.
Her zaman önemini belirttiğimiz gibi vücutta normalin dışında bir tepki, ağrı gibi durumlar oluştuyorsa ve devam ediyorsa mutlaka alanında uzman olan doktora görünmek gerekir.
Arzu Demirci
01.01.2018