En Kötü Egzersiz Yapılmayan Egzersizdir

30 April 2021
Arzu DEMİRCİ

Arzu Demirci, 1986 İzmir doğumludur. Eski profesyonel atlet olan Demirci, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 2011 mezunudur. 2008'de personal trainer olarak eğitmenliğe başlamış ve hala profesyonel olarak spor eğitmenliğine devam etmektedir. Aynı zamanda aktif olarak çeşitli projelerde yer almaktadır.

En Kötü Egzersiz Yapılmayan Egzersizdir

  • 30 April 2021
  • 845 Görüntülenme
  • YORUM

Yine evlere kapanmışken, hatta son 1 yıldır evlerde hiçbir şey yapamamışken, artan covid vaka sayılarıyla önlemler tekrar arttı. Birçok yer kapandı, birçok aktivite kısıtlandı. Kapanan yerlerin başında da spor salonları geldi. İlk aşamadan sonra sayıların düşmemesiyle birlikte de tam kapanma gerçekleşti. Bakalım gelecek günlerde bizi neler bekliyor, birlikte göreceğiz.

Covid-19 virüsünü yaşamadan önce, online eğitim veren ve yapan insanlara bir ön yargım olduğunu bu süreçte fark ettim. Sporun online üzerinden verilen derslerle etkili olamayacağını inanmış ve savunmuştum. Bu süreçte anladım ki; spor yapmak isteyen herkes aslında gittiği her yerde sporuna devam edebiliyormuş. Artık bu konudaki fikrim, yaşadığımız dönemin bana getirdiği farkındalıkla, her yerde ama her yerde, istediğimiz zaman spor yapabileceğimiz şeklinde değişti. Evet, spor salonları 1 aylık süreç için kapandı; fakat bu sizin sporu bırakmanız gerektiği anlamına gelmemeli. Karşılaştığımız durumlardan biri de üyelerimizin online yapılan sporun etkisini hissetmeyecekleri düşüncesi. Bu eğer sizin, bir aylık süreçte hiçbir şey yapmayacağınız anlamına geliyorsa oturup bir daha düşünmekte yarar var diye düşünüyorum. Çünkü gerçekten en kötü egzersiz hiç yapılmayan egzersizdir.

Mümkün olduğunca aktarmaya çalışıp her ay üzerinde durmaya çalıştığım gibi bu ay da benzer bir şeyi söylemek istiyorum. Belki birilerinin fikrini değiştirmelerinde yardımcı olabilirim. Mevcut durumlardan yeteri kadar hareket edemiyorken bir de üzerine kapanmaların gelmesi size engel olmamalı. Yürüyüşlerinizi artırabilir, dışarı çıkamıyorsanız bile bunu evlerinizde yapabilirsiniz, belki de tempolarını hızlandırıp yavaşlatarak farklı şeyler deneyebilirsiniz. Bunun için zamanınız yok ise gerçekten hiçbir şey yapmamak yerine online dersleri takip edebilirsiniz. Hiç denemediğimiz bir şey için fikrimizin oluşması yerine denemeye ne dersiniz? Takip edin bu işin uzmanı olan spor eğitmelerinin programlarını, online ders gruplarını… Ya da hoşunuza giden bir spor videosu izleyerek hareket seviyenizi artırın. Dediğimiz gibi yapılmayan egzersiz en kötü egzersizdir. Kendinize bunu yapmak yerine her gün belki de 20-30 dk. sadece bunun için hareket etmek, bu süreci biraz daha iyi atlatmamıza yardımcı olabilir. Spor yapmanın vücuda birçok yararı, koruyucu özelliği olduğu gibi endorfin (mutluluk) hormonumuzun salgılanmasını artırdığı için yapılan egzersizin her türlüsü bu hormonu devreye sokacaktır. Durmayın hareket edin!

Endorfin hormonu haz verir, kaslarda ağrı kesici etkisi vardır. Romatizmaya bile iyi geldiği bilinir. Bu sebeple kişi spordan sonra kendini rahatlamış ve gevşemiş hisseder. Evde kalınan bu süreçte günlük spor ile egzersizler yapılmalı ve yaşam stili hâline gelmelidir. Her insanın günlük en az 5 bin adım atması gerektiğini artık biliyor olmalıyız. Bu adım sayısı vücudumuzun işleyişinin normal bir şekilde devam etmesi için gereklidir. Üzerine yapılan egzersiz ister kesit kesit isterse bir defada olsun, kasların ve kemiklerin gücünü koruyacak, istenilen hedefe ulaşmanızı sağlayacaktır. Çok ayrıntı gerektiren ve içinde çok şeyi barındıran hareket etme süreleri, çeşitleri, neye göre değişkenlik göstermesi gerektiği konusu yazmakla bitmez. :) Umarım bu yazıda kafanızdaki soruların cevabını bulmanızda yardımcı olabilmiş biraz da olsa fikrinizin değişmesi konusunda yardımcı olabilmişimdir. Hareketin bol, keyfin ve sağlığın yerinde olduğu günlere.....


Yorumlar

Yorum Yap

500