Arzu Demirci, 1986 İzmir doğumludur. Eski profesyonel atlet olan Demirci, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği 2011 mezunudur. 2008'de personal trainer olarak eğitmenliğe başlamış ve hala profesyonel olarak spor eğitmenliğine devam etmektedir. Aynı zamanda aktif olarak çeşitli projelerde yer almaktadır.
Spor sevgisi çocuk yaşlarda aşılanırsa yaşam boyu devam eder. Çocukların ne zaman hangi spora başlaması gerektiği ise ebeveynlerin kafasını karıştıran bir konudur. Yaz aylarının gelip, okulların tatil olmasıyla birlikte çocuklara spor yapmaları için daha fazla zaman ve imkân sağlanabiliyor. Bunların başında bu sıcaklarda da iyi gelen yüzme geliyor. Bir insanın yüzmeyi öğrenmesi tabii ki güzeldir fakat her denediği branşta profesyonel sporcu olmasını beklemek doğru olmaz. Ailelerin ne istediğinden ziyade çocuğunuzun ne istediği, neyden daha fazla zevk aldığı daha önemlidir. Hayatına sporu yerleştirebilmesi için bunlar göz önünde bulundurulmalıdır. Spor, çocukların fiziksel, mental ve ruhsal gelişimini destekleyen çok önemli bir araçtır. Aynı zamanda spor sayesinde çocukların öz güvenleri atar ve yeni arkadaş çevreleri edinmekte zorluk çekmezler. Modern yaşam koşullarının bir getirisi olarak yeni nesiller çok fazla hareket etmeden yaşıyor. Hareketsiz yaşama bağlı olarak da kilo artışının neden olduğu hastalıklar her geçen gün giderek artıyor. Bu nedenle ailelerin çocuklarına çok küçük yaşlarda spor alışkanlığı kazandırmalar önemlidir.
Küçük Yaşta Sporun Faydaları Nelerdir?
Sabırlı olmayı öğrenir, takım sporlarında paylaşım duygusu yaşar. Sağlıklı kemik ve kas oluşumu desteklenir. Düzenli spor yapanlar haftalık zamanı iyi kullanırlar. Ödevlerini iyi planlar, uyku, yemek saatlerini kaçırmazlar. Hayat boyu zorlukları daha rahat atlatabilirler. Problemler karşısında çözümcü olmaya çalışırlar. Hayatları daha disiplinli hâle gelir. Takım sporları voleybol, basketbol gibi oyunlar paylaşım, kazanma, kaybetme duygusunu öğretir. Çalışmanın önemini kavrarlar. Pes etmemeyi, güçlüklerin üstesinden gelmenin hissini çocuklara spor verir. Yapılan bütün etkinlikler stresi azaltır. Bu döngü içerisinde vücut normal işleyişinde olacağı için yaşam kalitesi daha iyi olacağı gibi, sevdiği sporu yaptığında hayatı boyunca hareket hâlinde olacaktır.
Küçük yaştaki çocuklara hangi sporlar daha uygun?
2-3 yaşlarında bir çocuk koşmak, zıplamak, sıçramak gibi bazı basit, temel hareketleri öğrenir ve yapar. Özellikle bazı becerilerin kazandırılmaya çalışılması için bu yaş erkendir. Buradan yola çıkarak spor tercihleri bunları içeren uygun zeminde koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama ve deneyimli kişiler eşliğinde jimnastik eğitimi olabilir.
4-6 yaş arasındaysa dans edip, ip atlayabilir, hafif topları yakalamak, fırlatmak, iki veya arkada ek tekerleri olan bisikletlere binebilirler. Bu yaş döneminde dengenin gelişimi ve kas gelişimi için seksek gibi hafif sıçramalar yapılabilir.
6 -7 yaşından sonra çocukların motor becerileri ve güvenlik duygusu artar. Artık takım sporlarına başlayabilirler. 3 gün kuvvet tarzı hareketler, yani bir yerlere tırmanmak gibi aktiviteler kas ve kalp sağlığı için önemlidir. Burada kendi vücut ağırlığını kullanarak yapıyor olması, kas kemik gelişimi için önemlidir. Spor, çocuklar için erken dönemde oyun olarak görülmeli. 3- 5 yaşında başarı beklenilmemeli.
7-10 yaş Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis ve yüzme gibi sporlarla ilgili temel eğitime ve bunların birleşimini içeren sporlara başlayabiliyorlar.
10 yaş ve sonrası daha önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken, atletizm, güreş ve küreğe başlayabiliyorlar. Birkaç yıl sonra ise daha çok kuvvet gerektiren boks, tekvando ve karateye başlanılabilir.
Çocuğunuz kronik bir rahatsızlığı var ise mutlaka doktora düzenli bir şekilde gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Spor hocanız var ise onu da bu durumlardan haber etmelisiniz.
Unutulmamalıdır ki, bir çocuğa en uygun spor en sevdiği spordur!
Arzu Demirci