1982 Eskişehir doğumlu olan Uzman Veteriner Hekim Ş. Tuğrul Kunt, 2007 yılında Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Veteriner Cerrahi Uzmanı unvanını aldı. Daha sonra Edinburgh, Münih ve Cambridge'de cerrahi ve ortopedi üzerine eğitim gördü. Halen Ege Üniversitesi'nde doktora eğitimini sürdüren Kunt, aynı zamanda kendi kliniğinde kurucu hekim ve Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme & Farmakokinetik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Kilitli Çene Sendromu, ağzın açılmaması ya da kapatılamaması ile karakterize bir hastalıktır. Bu sendromun en sık rastlanılan sebebi çene eklemindeki bir kırığın kendiliğinden iyileşirken oluşturduğu ankilozdur. Öte yandan çene kaslarında, kulaklarda, yüz sinirlerinde meydana gelen hasarlar ya da eklemin luksasyonu ve çıkığı da bu sendroma sebep olabilir. Kilitli çene sendromu tek ya da çift taraflı olabilir. Fakat olgu tek taraflın da olsa çift taraflı da olsa, alt çene kemiğinin yapısından dolayı sonuç benzerdir.
Kilitli çene sendromu hem kedilerde hem de köpeklerde meydana gelebilir. Her iki türde de genellikle travmaya bağlı bir öykü yaygındır. Tek taraflı olgularda, genellikle alt çene diğer tarafa doğru hafifçe kaymıştır. Ağzını açamayan ya da kapatmaya isteksiz olan hayvanlar öncelikle fiziksel olarak çok iyi muayene edilmelidir. Bu fiziksel muayene esnasında yüz, göz, çene ve kafatası kemikleri de dikkatli biçimde değerlendirilmelidir. Fiziki muayeneden sonra çene ve diğer kranial kemiklerin radyolojik incelemesi yapılmalıdır. Bu inceleme esnasında çekilen röntgen pozları özel pozisyonlarda verilmesi gerektiği için konuda deneyimli hekimler tarafından uygulanmalıdır. Röntgenin yeterli olmadığı durumlarda bilgisayarlı tomografiden de yararlanılabilir.
Çene kilitlenmesi ya da çene çıkıkları olgularında doğru tedavi durumun şekline göre hekiminiz tarafından belirlenecektir. Ankiloza bağlı kilitlenmelerin sebebi genellikle cerrahi yöntem seçilerek yapılır.
Dostunuzun yemek yiyemediğini, ağzını açıp kapatamadığını, kendini temizleyemediğini görüyorsanız ve özellikle yakın geçmişte bir travma öyküsü varsa zaman geçirmeden konusunda deneyimli bir veteriner ortopedi uzmanına görünmenizde büyük fayda vardır.
Sağlıklı günler dilerim.