Yazarlar
Anket

Alaçatı’da rüzgarla dans
Çeşme Yarımadası’nın ‘İnce belinde’ rüzgarın cirit attığı bir koridordasınız. Alaçatı, cennetten bir parçanın yeryüzünde inşa edilmiş hali...
Yazın poyrazı ile nefes aldıran, kışın lodosu ile içinizi ısıtan eşsiz Alaçatı…‘Eşsiz ‘diyorum çünkü artık ismine güvenerek her taşını ticarete döken ve bunu da son derece kötü yapan bir belde daha görmedim.
Arnavut kaldırımlarıyla kaplı dar ve serin Alaçatı sokaklarında, tarihe huzur dolu bir yolculuk başlıyor… Başlıyor başlamasına ama elinize kolunuza hakim olmanız şart. Her kapı önüne atılan bir kaç masa ile sözüm ona restorana dönüştürülmüş.
1850'li yıllarda Yunan işçiler ve aileleri burayı çok sevmiş, kalmaya karar vermişler... "Agrilia" olarak adlandırdıkları yörede üzüm bağları yaratmış ve yetiştirdikleri meyvelerden şaraplar yapmışlar. Sonra da Birinci Dünya Savaşı sırasında Müslüman Türkler Balkan ülkelerinden bu kasabaya getirilmiş.
Sonrasında Yunan ve İtalyan şarabı ün yapmış. Toplayıp getirilmekte karşılardan.
90’larda ilk rüzgar sörfü tutkunlarını, 2000’li yıllarda taş ev meraklılarını ve şimdi sizi misafir ediyor.
‘Misafir umduğunu değil bulduğunu yer’demiş atalarımız öyle değil mi?
Yıllar önce un öğütmek amacıyla inşa edilmiş yel değirmenlerinden ayrılamayacaksınız. Türkiye’nin ilk rüzgar enerji santrali de burada.
Hemen çarşı girişindeki yel değirmeni ile hatıra fotoğrafı çektirmek isteyeceksiniz belki de. Çok yormayın kendinizi öyleyse. Önce önündeki korsan çay bahçesini kaldırmaları gerekecek. Ya da sıcak havada bunaldıysanız taklitçi ama naneli bir limonata indirebilirsiniz midenize.
Günlük yaşamla, restore edilen evler ve turizm iç içe. Cumbalı taş evlerin denize açılıverecekmiş hissi uyandıran mavi boyalı pencerelerinden sarkan çiçekler samimiyetin, doğallığın ve özlemlerimizin simgesi oluveriyor.
Samimiyet kendiliğinden oluşuyor… Herkesin evi ‘butik otel’ olarak kullanıma açık. Hem de fahiş fiyatlarla. Özünde bu işi çok iyi kotaran adam da avucunu yalıyor. Raspa’da Destina ile kapı boyamaklar, sanat eserleri yapmaklar kayboluyor.
Evlerin en mühim yanı Alaçatı'ya özgü taştan yapılmış olmaları. Bu taşın özelliği evlerin içini, yazları serin, kışları ise sıcak tutuyor olması. Mimari yapısı, asma bahçeleri ile eşsiz bir manzara izlemektesiniz. Biraz klasik müzik ve şaraba ne dersiniz?
Taş! O kadar meziyete sahip bu yeni taş evlerde neden ısıtma ve soğutma sistemleri yapılıyor öyleyse? İçi beton üstü taş görünümlü bir malzeme ile astronomik rakamlara satılan bu evler, siteler için o kadar taş nereden bulunuyor? Club Baba’da Esin’le serin serin çayımızı içerken eski Çeşme’yi özlemek neden?
Alaçatı ve sörf ayrılmaz ikili... Üç tarafı kara ile çevrili ve sadece güney kısmı açık olan bu koy, açık deniz korkusu olmadığından oldukça güvenli. Yeni başlayanlar için sörf öğretmeni günde 3 saat çalışarak sörf yapmayı garanti ediyor. Rüzgarla dans da tam burada başlıyor. Dalgaların sesi, rüzgarın gücü ve ruhlarda özgürlük.
Çark ve piyale koyunda bembeyaz kayaların yüzeyinde meydana gelen delikler, biçimler, inceleyince insana çok değişik geliyor.
Çok da güzel beach club olur buralara…
Sakızlı kahvesini içebilir… Su verilmeyen ya da çok az sulanan, su ihtiyacını denizin neminden karşılayan buraya özgü, o özel tatlı ve sert Alaçatı Kavunu’nu tadabilirsiniz. Zom patlıcan, sucukaki köfte, muska böreği ve paşa mezesi unutulmayacak lezzetler… Tatlı lor peyniriyle karıştırılarak hazırlanan kaya koruğu turşusu da hayli ilginç. Kahvaltıda hurma zeytini olmazsa olmazlardan. Bir de kumru...
Yıllarca Hüseyin Amca’nın kumrusunu bildik biz çoluk çocuk. Sabah kumru, gece disko sonrası kumru. Hüseyin Amca hala aynı yerde aynı kumrusunu yapıyor. Ağalık değil!
Alaçatı, cennetten bir parçanın yeryüzünde inşa edilmiş hali... Geleneksel tatların dünya mutfaklarında kabul görmüş seçeneklerle buluştuğu sofralardan kalkıp eve dönmek istemeyeceksiniz.
Gerçek Çeşmeli sadeliği, zarafeti sever. Rüzgarla dansı sever, hamakta uyumayı değil…

Ahmet GÜREL
Berna BRIDGE
Beyza IŞIK
Burakhan UYGAN
Cemre GÜMRÜKÇÜ
Çağnur ŞARMAN
Ferda Ercan UYULAN
Işık TEOMAN
Meltem ONAY
Necdet GONCAGÜL
