Yazarlar
Anket
Taşa can veren eller...
Gürel Gürel… Bulgaristan’daki zulümden kaçışla başlayıp Gaziemir Sarnıç’a uzanan amansız bir yaşam savaşı… Uçsuz bucaksız gökyüzünde kanat çırpan bir kuşun özgürlük tutkusu… Fırtınalardan sonra mutluluk ve sanatla buluşan bir hayat… O, şimdi Sarnıç’ta duvarlara, trafolara mutluluğun coşku dolu motiflerini yapıyor.
kayrak taşlarını bisküvi gibi kırıyor, peynir kalıbı gibi kolay kesiyor. Farklı renk ve şekildeki taşları öylesine uyum içinde bir araya getiriyor ki hayran olmamak elde değil. Şans eseri keşfedilen 40 yaşındaki belediye işçisi Gürel’in öyküsü film gibi… Bulgaristan’dan 1993 yılında ailesi ile anavatana göç eden Gürel Gürel’i, zorunlu göçün savurduğu binlerce göçmen gibi ‘zor yıllar’ bekliyordu İzmir’de… Sarnıç’a yerleşmişlerdi. Bu göçmen yoğunluklu beldedeki yaşam savaşı, evlendikten ve 2 çocuk sahibi olduktan sonra daha da zordu. Gündelik işlerle evini geçindirmeye çalışıyordu ve 23 yılın geçirdiği Bulgaristan’da aldığı 5 yıllık güzel sanatlar eğitimini unutmuş gibiydi. Sarnıç’ta bir park duvarı inşaatında çalışırken farkında bile olmadan sanatını kullandı. Kayrak taşlarında yaptığı motifler beğenilince, kendisini Gaziemir Belediyesi Fen İşleri’nde işçi olarak buldu. Olabildiğince mutluydu. Artık düzenli bir işi ve düzenli bir maaşı vardı. Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, 40 yaşındaki Gürel’den ilçedeki boş duvarlarını birer sanat eserine çevirmesini istemişti.
Sanatın bilinen sancısı
Uykusuz, sancılı geceler başlamıştı Gürel Gürel için… Bu proje doğrultusunda ilk olarak seçilen İMKB Kız Teknik ve Meslek Lisesi’ni çevreleyen duvarlara ‘anlam’ yüklemek zorundaydı. Sancısı bu yüzdendi ama başardı. Yapacağı motifleri başını yastığa koyduğunda tasarlayan Gürel, gündüzleri de bunları bilgisayara aktardı. Yaptığı çizimleri ile Fen İşleri Şantiyesi’nin yolunu tutan Gürel Gürel, taş ustası Bilal Aslıtürk ile birlikte oldukça yorucu bir çalışmaya koyuldu. Bayındır İlçesi’nden getirilen renkli kayrak taşlarını ‘canavar’ diye tabir edilen taş kesme makinesiyle biçimlendiren iki usta, eski adı Seydiköy olan ilçenin tarihsel gelişimini oya gibi işledi duvarlara… Hayranlık uyandıran çalışmayı Mustafa Kemal Atatürk’ün portresi ve Kocatepe’deki ünlü pozu ile tamamlamış, büyük takdir almıştı.
Ardından ilçe mezarlığını çevreleyen duvarlarda çalışan Gürel Gürel, şu sıralar trafolarda sanatını konuşturuyor. Kayrak taşlarını bisküviymiş kadar kolay kıran, bir peynir kalıbıymış gibi kesen Gürel Gürel’in ellerinde o sert kayalar adeta can buluyor. Çalıştığı son trafoda resmettiği kadın birazdan duvardan inip yürüyecek duygusu veriyor. Kuş uçacak, yunus yüzecek sanıyorsunuz.
Film gibi hayatı yansıyor
Bulgaristan’daki zulümden kaçış, Sarnıç’ta her sabah yeniden başlayan amansız yaşam savaşıyla geçen yıllar, sanatçının yaptığı motiflere yansıyor. Uçsuz bucaksız gökyüzünde kanat çırpan bir kuşun özgürlük tutkusu, Gürel Gürel’in içinde kopan fırtınayı yansıtıyor. Coşku dolu motifler de bugünlerde yaşadığı mutluluğu… Geriye dönüp baktığında eksiklerini fark ettiğini söyleyen Gürel Gürel, “Her çalışmada bir öncekinden daha iyisini üretmek zorundayım. Bir motif içime sinmedikçe rahat uyku uyuyamıyorum. Bu durumdan şikâyetçi değilim. Zaten sanat böyle bir şeydir. Yaptığınla yetinemezsin. Yoksa yerinde saymış olursun” diyor.
Gaziemir’e ayrı bir hava katıyor
Belediye Başkanı Şenol, Gürel Gürel’in kayrak taşıyla harikalar yarattığını söyledi.
Gürel’e her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Şenol, şöyle devam etti: “Uygun olan okul duvarları, trafolar, mezarlık duvarı onun yaptığı motiflerle adeta birer tabloya dönüşüyor. Vatandaşlardan da çok olumlu tepkiler alıyoruz. Amacımız kente Avrupai bir hava getirmek. Çocukların ve gençlerin sprey boyalarla yazı yazdıkları duvarları birer sanat eserine çevirmek istiyoruz.”
Fotoğraf: Gürkan ÇETİNKAYA

Ahmet GÜREL
Av. Çiler Nazif...
Berna BRIDGE
Burakhan UYGAN
Cemre GÜMRÜKÇÜ
Çağnur ŞARMAN
Dr. Tuna YILMAZ
Ferda Ercan UYULAN
Gizem SEZGİN
Işık TEOMAN
Mehlika ÖKTEM
Meltem ONAY
Merve TIRAŞÇI
Necdet GONCAGÜL
Özlem DEMİRCAN